luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCum facem și cât ne costă de fapt fertilizarea terenurilor agricole?

Cum facem și cât ne costă de fapt fertilizarea terenurilor agricole?

Recomandate

Aproximativ 80-90% din terenuri agricole din țară sunt prelucrate de fermieri cărora le lipsesc informațiile minime despre starea solurilor și disponibilitatea nutrienților pentru culturile pe care le înființează. 

Piața fertilizanților vine cu produse foarte variate, doar că deciziile de achiziție sunt determinate cel mai frecvent de prețul de achiziție, fără a se ține cont prea mult de planurile de fertilizare sau evaluările de impact asupra solului pe termen mediu și lung. 

Condițiile agro-climatice ale anului 2021 au generat recolte destul de bogate, cu medii de excepție la hectar. Acest fenomen este îmbucurător, dar, totodată, presupune un export sporit de nutrienți din rezervele solului, iar menținerea și sporirea fertilității solului depind de principalul depozitar în sol al energiei chimice și anume humusul.

Este un indicator cheie măsurabil și poate fi crescut din resturi vegetale, cu aplicarea unei cantități de azot în toamnă (echilibrarea raportului C/N), apoi încorporarea, descompunerea și mineralizarea acestora. 

Marile provocări ale fermierilor de astăzi practic impun o abordare modernă, bazată pe știință și cercetare, în care datele îi ajută să obțină rezultate bune.

Analizele de sol, efectuate o data în 3- 4 ani, identifică direcția și strategia de fertilizare ce trebuie aplicată cu măsurile de corecție potrivite.

Testarea solului în agricultură este un instrument foarte ieftin comparativ cu investițiile făcute la fertilizarea terenurilor, dar nu este încă înțeleasă în mod corespunzător pentru avantajele economice pe care le oferă.  

Majoritatea solurilor Moldovei au un conținut mic de fosfor, iar aplicarea îngrășămintelor cu sulf cresc adesea disponibilitatea fosforului pe soluri neutre sau bazice, unde fosforul este prezent sub formă de fosfați de calciu.

Intervalul de pH dorit pentru creșterea optimă a plantelor variază între culturi, iar majoritatea cresc cel mai bine în intervalul de la 6,5 până la 7,5.

Totodată, asigurarea solurilor cu potasiu schimbabil aparent este suficientă, doar că accesibilitatea acestuia pentru plante este scăzută.

Hibrizii cu productivitate sporită adesea sunt asigurați insuficient cu acest element și nu valorifică deplin potențialul genetic al plantelor.

Acestea sunt rezultatele fertilizării efectuate din obișnuință, cu fertilizanți echilibrați în mod repetat câțiva ani consecutiv, în cantități aproximative și sub necesarul plantelor și exporturilor mari odată cu recolta.

Solurile nu asigură întotdeauna o creștere a randamentului datorită fertilizării din cauza posibililor factori limitatori precum salinitatea, oferind paradoxuri inexplicabile: inputurile agricole sunt utilizate în cantități din ce în ce mai mari, dar creșterile de producție sunt din ce în ce mai mici. De ce?

Laboratorul Biolab Test oferă fermierilor servicii de testare a solului și exemple de posibile soluții de întreținere și îmbunătățire a solului pentru a face diferența, pentru recolte bune.

Evaluăm împreună aprovizionarea cu fiecare element nutritiv și determinăm simultan planul de compensare prin managementul nutrienților.

Adresa Laboratorului Biolab Test SRL: mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 – Clădirea FPC Bioprotect.

Pentru consultații, apelați la:

  • 022 600 700;
  • 067 777 997.

www.biolab.md.

Bioprotect
Bioprotecthttps://bioprotect.md
Înființată în anul 2003, compania Bioprotect a devenit un distribuitor important pe piața de inputuri agricole şi servicii necesare practicării agriculturii moderne și eficiente.

Citește și ›

Advertoriale