‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum hrănim mieii pentru o creștere rapidă și sănătoasă

Cum hrănim mieii pentru o creștere rapidă și sănătoasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›


O oaie sau un berbec sănătos poate fi obținut doar dintr-un miel hrănit adecvat. Pe parcursul creșterii și dezvoltării, tineretul trebuie să obțină toate elementele nutritive, vitaminele și mineralele necesare organismului.

În caz contrar, va avea de suferit imunitatea mielului, acesta devenind sensibil la o multitudine de boli. În plus, vom obține un animal cu o creștere redusă sau întârziată.

La diferite perioade de viață, mieii au nevoie de diferite furaje, precum și de cantitate variată a acestora.

‹ adv ›

De asemenea, sunt frecvente cazuri, când mieii rămân orfani sau laptele oii nu este suficient. Atunci trebuie să cunoaștem cum alcătuim rația tineretului, fără ca acesta să aibă de suferit.

Citiți în acest articol despre:

  • Alimentația mieilor în condiții de gospodărie;
  • Cum hrănim mieii nou-născuți;
  • Cu ce suplinim alimentația mieilor tineri;
  • Nutriția mieilor orfani;
  • Furajarea mieilor după prima săptămână de viață;
  • Cum hrănim mieii de două săptămâni;
  • Furajarea mieilor după vârsta de o lună;
  • Alimentarea mieilor după vârsta de două luni.

Alimentația mieilor în condiții de gospodărie

O rație alcătuită corect stimulează dezvoltarea animalului tânăr, viteza de creștere și productivitatea (la atingerea maturității).

‹ adv ›

Laptele stă la baza nutriției mieilor în primele săptămâni de viață. Fără laptele matern, mieii au șanse reduse să supraviețuiască. Laptele de oaie poate fi înlocuit, însă obligatoriu se suplinește aportul de substanțe nutritive.

Furajele suculente administrate ovinelor tinere cuprind iarba de pășune, silozul, rădăcinoasele, bostănoasele. Cele grosiere includ fânul, fânajul, paiele. Nutrețurile concentrate, hrănite frecvent sunt combifurajele, cerealele, tărâțe de grâu și șroturi.

Neapărat se administrează cantități dozate de adaosuri alimentare cu vitamine și minerale. Ele includ premixuri, sare, făină de oase, cretă. În caz de carență a acestora, animalul devine sensibil la boli. Să nu uităm și de importanța apei proaspete, încălzite la temperatura camerei, în cantitate suficientă.

‹ adv ›

Citiți și despre alimentația oilor în funcție de vârstă.

Cum hrănim mieii nou-născuți

Deja după aproximativ jumătate de oră de la fătare, mieii sănătoși se ridică în picioare și caută ugerul mamei. Este necesar ca acesta să fie spălat bine înainte de supt.

Dacă laptele matern nu este suficient, mieii se vor hrăni adăugător. De altfel, ei vor fi bolnăvicioși, vor crește lent, iar în cazuri grave se poate ajunge și la sfârșit letal. La fiecare 2-3 ore mielul consumă laptele matern, apoi doarme.

Comportamentul tineretului ne poate indica, dacă nu îi ajunge lapte. Mielul flămând este neliniștit, se învârte permanent în jurul mamei, încercând continuu să sugă mameloanele. În așa caz, animalului tânăr i se va da hrană suplimentară.

Cu ce suplinim alimentația mieilor tineri

Perfect este laptele, obținut de la altă oaie. Însă nu mereu el este disponibil. În așa caz, se folosește laptele de vacă. Pentru obținerea unui conținut mai apropiat de cel al oii, în laptele de vacă se adaugă ouă de găină și grăsime de pește.

Amestecul obținut se încălzește până la 35-39oC și se hrănește mielul cu ajutorul biberonului. Până la vârsta de 10 zile se hrănește o cantitate de 100-200 gr pe zi, administrat în 4-5 tainuri. De la 10 la 20 de zile se dă 400-700 gr în 3 tainuri, după 20 de zile se hrănește 700-900 gr în două administrări.

Suplimentul se introduce treptat, urmărind cu atenție reacția tineretului ovin la alimentație. Amestecul dat nu se hrănește o perioadă foarte îndelungată, complicând în așa caz trecerea la furajele obișnuite.

Vedeți sfaturile utile la îngrijirea oilor înainte și după fătare.

Nutriția mieilor orfani

Crescătorii experimentați cunosc situațiile, când femela se poate îmbolnăvi sau muri la fătare. Pentru așa caz, ei mereu au o femelă lactantă, care ar putea hrăni mielul nou-născut.

Colostrul este extrem de important în dezvoltarea organismului tânăr. Acesta este obținut în primele 2-3 zile de la fătare. După 5 zile laptele revine la conținutul său normal.

Colostrul are rol critic în instalarea imunității nou-născuților. În lipsa acestuia în primele 48 de ore, mieii devin sensibili la boli, mulți din ei nu supraviețuiesc.

Dacă oaia este vie, dar nu acceptă mielul, ea se va mulge și colostrul se va hrăni tineretului din biberon. La fel, acesta poate fi procurat de la alți crescători, în cantitate suficientă pentru cel puțin o administrare.

În continuare, mielul se va hrăni cu laptele obținut de la alte oi, sau chiar de la capre. Prima săptămână acesta se hrănește la fiecare 2,5 ore, cu un număr total de 6 tainuri pe zi. Din săptămâna a doua se reduce alimentația la 5 tainuri pe zi.

În săptămânile 3-6 mieii se hrănesc de 4 ori pe zi. Din săptămâna a 7-a tineretul se hrănește de 3 ori pe zi. Alimentația cu lapte poate fi sistată după vârsta de 2 luni, trecând complet la furajele obișnuite.

Furajarea mieilor după prima săptămână de viață

De la vârsta de o săptămână, în afară de laptele matern, mielul începe a mânca și fân de calitate. Fânul se dă la discreție. Mieii consumă atâta fân, cât pot și doresc. Fânul are rol important în dezvoltarea rumenului la rumegătoare.

După 7-10 zile de viață se introduc și suplimentele minerale – creta, sarea, făina de carne-oase. Ele ajută la formarea corectă a scheletului și acumularea masei musculare.

Pentru dezvoltarea dinților și funcționarea corectă a tractului digestiv (diareea este o problemă frecventă la miei), din ziua a 10-a se recomandă introducerea crenguțelor de salcie, mecteacăn, plop tremurător. Ele sunt moi și se asimilează ușor, conțin diverse substanțe nutritive.

Cum hrănim mieii de două săptămâni

După ziua a 14-a pot fi introduse furajele suculente. Doar că ele vor fi administrate treptat și cu precauție. Fiecare soi de iarbă sau legume se dă aparte, în cantități mici, urmărind atent reacția organismului. Doar așa pot fi evitate consecințele și problemele de sănătate.

Alimentele suculente la această vârstă includ: iarbă în cantități mici; morcov, sfeclă, cartofi – porții mici, mărunțite și fierte; bucăți de mere uscate.

De la două săptămâni începem a introduce și careva concentrate: spre exemplu, fulgii de ovăz sau tărâțele de grâu. Până la vârsta de o lună se vor da 50 gr de concentrate pe zi, preferabil în formă de terci.

Furajarea mieilor după vârsta de o lună

La o lună mieii încep a se hrăni cu combifuraje. Se mărește volumul de legume și rădăcinoase, precum și iarbă, care la această vârstă poate fi deja păscută. Volumul de lapte se reduce, pentru echilibrarea elementelor nutritive, dar și pentru pregătirea timpurie de înțărcare.

Obligatoriu se administrează adaosuri de vitamine și minerale pentru prevenirea problemelor de sănătate. La alegere, acestea pot fi date sub formă de premix, dar se respectă strict cantitatea indicată de specialist.

Vedeți care sunt bolile frecvente la tineretul ovin și cum le combatem.

Alimentarea mieilor după vârsta de două luni

Este o etapă importantă în viața tineretului ovin, deoarece cel mai frecvent la această vârstă se practică înțărcarea lor. Ei au deja prestomacele și stomacul propriu-zis bine dezvoltate și funcționale și pot fi trecuți treptat la nutriția oilor adulte.

Alți fermieri preferă să îi țină și până la 4 luni alături de mamă, din motiv că aceștia se dezvoltă mai bine și mai repede. Mai mult se practică acest sistem la rasele de carne. La 4 luni mieii se despart totuși de oi, se țin separat până la 3 săptămâni, apoi pot fi reintroduși în turmă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›