‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la furajarea ovinelor în funcție de vârstă

Sfaturi la furajarea ovinelor în funcție de vârstă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Furajarea ovinelor se efectuează în dependență de destinație, direcția de producție și nivelul ei, vârsta fiziologică a organismului, greutatea corporală, nutrețurile existente în gospodărie, perioada anului, etc. 

La creșterea ovinelor se deosebește perioada de pășunat (mai – octombrie) și de stabulație (decembrie – martie). Lunile aprilie și noiembrie se consideră de tranziție.

În perioada de pășunat oile în fond se hrănesc cu nutrețuri verzi de pe pășuni, iar când cantitățile sunt reduse, oilor li se va da masă verde de ierburi calitative.

‹ adv ›

Trecerea de la un șist la altul se va face treptat (7-8 zile) în scopul ca oile să se deprindă cu nutrețurile noi, de altfel pot apărea dereglări ale aparatului digestiv.

Necesarul anual de furaje pentru o turma de 100 de oi, poate fi următorul: 

  • Fibroase (fân) – 20 tone. 
  • Grosiere (paie, coceni de porumb) – 13 tone.
  • Suculente – 35 tone.
  • Masă verde – 210 tone.
  • Concentrate – 15 tone. 

Hrănirea tineretului ovin – mieilor

Este necesar de a cunoaște, că nivelul productivității ovinelor adulte se formează încă în tinerețe. De aceea trebuie sa avem grijă de alimentația corectă a mieilor pentru a asigura păstrarea lor și o creștere normală și intensă. 

‹ adv ›

În primele 3 săptămâni, mielul se hrănește, practic, numai cu lapte, folosind câte 0,8 – 1 kg și adaugă în greutate aproximativ 200g pe zi.

Un rol important în dezvoltarea stomacului are hrănirea suplimentară a mieilor cu fân de bună calitate și concentrate.

După vârsta de două săptămâni de la naștere, în acest scop pentru miei se vor organiza în interiorul adăpostului despărțitoare – gărdulețe din scânduri cu treceri înguste prin care oile nu pot trece. 

‹ adv ›

La vârsta de 3 – 8 săptămâni, paralel cu laptele supt, mieilor li se va da fân de calitate bună (de dorit de lucernă, trifoi) și un amestec de concentrate (mărunțite) alcătuit din:

  • Porumb  – 40%. 
  • Ovăz – 30%.
  • Orz – 10%.
  • Tărâțe, macuh sau șroturi – 10-25%.
  • Supliment mineral (calciu, sare, etc ) – 3-4 %. 

Consumul zilnic va constitui 100 – 120 g. 

Hrănirea oilor este diferențiată în perioade, în dependență de starea fiziologică și anume, perioada de pregătire pentru însămânțare, gestație, lactație. 

Hrănirea oilor în perioada pregătirii pentru însămânțare este necesar de a fi efectuată corect, fiindcă are loc coacerea ovulelor, ceea ce va contribui la sporirea prolificității.

În acest răstimp nutrețul de bază îl constituie pășunatul, însă este necesar de a adăuga în rație 100-150 g de concentrate pe zi

Hrănirea ovinelor gestante

Trebuie de avut grijă ca substanțele nutritive să asigure o dezvoltare normală a embrionului, creșterea lânii și depunerea rezervelor necesare pentru formarea laptelui după fătare.

În prima parte a gestație (până la 3 luni) oile pot fi păscute pe pășune și suplimentar li se va da câte 1 kg de fân și 150-200 g de concentrate

Perioada a doua a gestației (4-5 luni) de obicei coincide și cu partea a doua a iernării. În aceasta perioada rezervele de substanțe nutritive scade, iar embrionul crește intens în greutate.

Din această cauză oilor li se va administra nutrețuri calitative în cantităţi de: fân 1,3- 1,8 kg, paie 0,5-0,8 kg, sfeclă furajeră 0,5-0,8 kg, concentrate 350-400g. 

Hrănirea oilor lactante

Sarcina constă în faptul de a asigura o producție înaltă de lapte. Se recomandă de a da la un cap pe zi: 

  • Fân 1,8 – 2,5 kg.
  • Sfeclă furajeră 1,5 – 2,0 kg.
  • Concentrate 350 – 400 g. 

Atunci când oile pasc li se va da adăugător 150-250 g de concentrate pentru a spori producția de lapte. 

Hrănirea berbecilor reproducători trebuie organizată în așa fel, ca ei să fie întotdeauna în stare de îngrășare bună. Nu se permite ca ei să fie slabi sau prea grași.

În perioada de stabulație în rația berbecilor reproducători trebuie să fie inclus: 

  • Fân 1,5 – 2,0 kg.
  • Sfeclă furajeră 1,5 – 2,0 kg.
  • Concentrate 0,6 – 0,8 kg.

În perioada de pășunat berbecii se vor afla pe cele mai bune pășuni și vor primi zilnic câte 350 – 500 g de concentrate. 

Cu 1,5-2 luni înainte de sezonul de montă ei vor fi trecuți la rația caracteristică perioadei de montă. De exemplu, rația va conține: 

  • Fân de calitate înaltă, nutreț combinat 1,5 – 2,0 kg, alcătuit din ovăz (30%), orz (30%), tărâțe (10%), macuh sau șrot (10%), urluială de porumb (15%), de mazăre (5%), dar și morcov – 1…1,5 kg. 

Este contraindicată folosirea paselor în alimentația berbecilor, cocenilor de porumb, fiindcă balonează abdomenul. 

Este important ca nutrețurile folosite sa fie de calitate, întrucât prezența mucegaiului poate provoca intoxicații și chiar avorturi, etc.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›