‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum influențează temperaturile înregistrate starea pomilor

Cum influențează temperaturile înregistrate starea pomilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile înregistrate în ultima perioadă (minime de până la -7°C), la moment, nu constituie un pericol pentru culturile pomicole.

Potrivit expertului Ananie Peșteanu, fenofazele în care se află organele generative ale pomilor rezistă la temperaturi minime de până la -12°C.

„Temperaturile de -5…-7°C nu constituie pericol. Pomii află în fenofaza de repaus forțat, iar organele generative, la moment, prezintă rezistență bună. Am analizat și starea livezilor de cais, specie sensibilă la înghețuri, însă nici acolo nu există motiv de îngrijorare. Are loc umflarea mugurilor, în această perioadă rezistența la îngheț treptat scade, astfel temperaturile scăzute care vor fi înregistrate ulterior ar putea constitui motiv de îngrijorare, nu și acum”, explică Ananie Peșteanu.

Starea pomilor în livezi

‹ adv ›

Amintim că, mugurii generativi (din care se dezvoltă florile) sunt mai puțin rezistenți la înghețuri decât cei vegetativi(din care se dezvoltă frunze, lăstari).

Acest lucru este generat de faptul că, mugurii din care se dezvoltă florile au o perioadă de repaus (ce îi asigură rezistență la temperaturi reduse) mai scurtă și ies mai repede din această stare.

Gerurile de revenire (de la sfârșitul iernii – începutul primăverii) cu variații mari de temperatură ziua și noaptea duc vătămarea și pieirea mugurilor florali. Cu atât mai mult, înghețurile de primăvară provoacă daune dacă mugurii au pornit în vegetație.

‹ adv ›
Rezistența la îngheț a principalelor specii pomicole cultivate la noi în țară:

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›