‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante

Cum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă am oferit o atenție cuvenită plantelor de căpșun toamna, nu ar trebui ratate câteva lucrări importante nici primăvara.

De la câteva plante în propria grădină și până la plantații mai importante, lucrările de îngrijire la căpșun primăvara țin de pregătirea corespunzătoare a plantelor, afânarea solului, fertilizarea, realizarea unor măsuri preventive pentru menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor, dar poate fi realizată și o lucrare nu mai puțin importantă, cum ar fi plantarea căpșunului.

Este foarte important să nu ratați acest moment, pentru că, îngrijirea de primăvară este hotărâtoare pentru recolta viitoare.

‹ adv ›

Pasul 1 – îndepărtați excesul de frunze și resturile de prisos din căpșuni

Primul lucru care e necesar de făcut primăvara în parcela de căpșuni este să o curățați de tot ce este de prisos.

Dacă ați acoperit plantele pentru iarnă cu o peliculă, atunci îndepărtați imediat materialul de acoperire. În caz contrar, tufele vor începe să fie afectate de boli, care sub peliculă obțin condițiile necesare pentru dezvoltare.

Mulciul, care a protejat solul de îngheț iarna, primăvara, odată cu venirea căldurii, va dăuna căpșunilor, nu va asigura beneficii. Acesta se poate transforma într-un loc bun de refugiu pentru insecte dăunătoare și agenți patogeni fungici.

‹ adv ›

Pentru a evita răspândirea lor, materialul de mulci din grădină trebuie îndepărtat complet. Totodată, în acest mod solul se încălzește mai repede.

Împreună cu mulciul, îndepărtați și toate resturile care au ajuns în parcelă și, neapărat, buruienile.

După ce ați îndepărtat tot excesul, trebuie să vă ocupați de tufele de căpșuni. Folosiți foarfecele de grădină pentru a îndepărta toate frunzele uscate de anul trecut. Nici frunzele cu pete nu trebuie păstrate, deoarece acestea ar putea fi simptomele unor boli.

‹ adv ›

Înlăturând frunzele uscate cu posibile semne de atac și înlăturând resturile din jurul plantelor veți reduce riscul de dezvoltare a patogenilor.

Lăsați doar frunzele verzi, sănătoase și ardeți sau compostați resturile adunate pentru a nu răspândi bolile. Dacă întârziați cu curățarea, frunzele se vor usca și, atunci când sunt atinse, se vor împrăștia în bucăți mici împreună cu sporii sau chiar larve de insecte – în acest caz va fi imposibil să le distrugeți.

Pasul 2 – Afânarea solului la căpșun

În timpul iernii, solul se poate tasa, ceea ce face dificilă pătrunderea oxigenului – important pentru dezvoltarea plantelor.

Pentru a asigura accesul aerului la rădăcini, afânați solul. Faceți acest lucru cu grijă, mai ales în apropierea tufelor, deoarece sistemul radicular al căpșunilor este amplasat la suprafață și puteți deteriora rădăcinile.

Îndepărtați toate plantele care sunt scoase din pământ la cea mai mică atingere. Cel mai probabil, acestea sunt bolnave. Plantele sănătoase se țin ferm în sol și nu este atât de ușor să le scoateți.

După perioada rece, la unele plante, sistemul radicular se golește și tinde spre suprafața solului. Dacă nu luați măsuri, rădăcinile se vor usca și planta va muri. În timpul prășitului, la astfel de plante trebuie să le tragem sol la rădăcină, dar atent, nu peste tufă, căci aceasta nu se va dezvolta.

Pasul 3 – aplicarea îngrășămintelor primăvara pentru nutriția căpșunilor

Afânarea se combină cu fertilizarea. Prima hrănire de primăvară a căpșunilor ar trebui să conțină o cantitate suficientă de azot, care este necesară pentru creșterea activă a masei verzi. Sunt folosite atât îngrășăminte minerale, cât și organice.

În plantațiile comerciale fertilizarea se realizează în funcție de analiza solului, productivitatea planificată și alte particularități. În plantații mici, din îngrășămintele minerale, puteți folosi următoarele:

  • uree – 13-20 g de uree la 1 mp, încorporate în sol la o adâncime de 7-8 cm;
  • azotat de amoniu – 10 g de azotat la 1 mp, între rânduri la 10 cm adâncime și acoperit cu sol;
  • îngrășăminte concepute special pentru căpșuni – se diluează conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le găsiți în magazinele specializate;
  • îngrășămintele organice – gunoi de păsări sau compostul considerate a fi cele mai bune, bogate în azot.

Luați într-un vas de 1 litru de gunoi de păsări și diluați-l în 10 litri de apă, închideți recipientul și lăsați soluția timp de 3 zile, apoi se diluează fiecare litru de infuzie în 4-5 litri de apă și se toarnă la căpșuni în proporție de 0,5 litri la fiecare plantă.

Dacă decideți să utilizați compost, atunci pur și simplu împrăștiați-l în jurul fiecărei plante de căpșun. Va servi ca îngrășământ și mulci în același timp.

Primăvara, este necesar să se efectueze și o altă hrănire – în perioada apariției mugurilor florali. În această perioadă, căpșunile au nevoie în special de potasiu, așa că trebuie să le hrăniți, de exemplu, cu nitrat de potasiu – diluați 1 linguriță în 10 litri de apă și turnați câte 0,5 litri sub fiecare tufiș.

Dacă preferați îngrășămintele organice și aveți câteva plante în grădină, atunci în această etapă puteți folosi cenușa de lemn, distribuind-o uniform între plante. Cenușa nu numai că va satura solul cu macronutrienți utili, dar va proteja și plantațiile de boli.

Pasul 4 – controlul bolilor și dăunătorilor căpșunilor

Cea mai mare parte a problemelor asociate cu bolile și dăunătorii se manifestă în plantațiile de căpșuni vara. Cu toate acestea, plantațiile pot fi tratate preventiv și primăvara, chiar și la începutul sezonului, mai ales dacă plantele au fost bolnave anul trecut.

Pentru tratamentul preventiv, utilizați tratamente care distrug dăunătorii comuni ai căpșunilor – (afidele, buha semănăturilor (produse ce conțin de exemplu deltametrin), păianjeni (produse ce conțin bifenazat), buha sfeclei, gărgărița neagră a căpșunului – cu produse ce conțin ciantraniliprol.

Pe parcursul vegetației, puteți realiza și tratamente cu produse biologice, în funcție de probleme: pentru controlul omizilor produse biologice ce conțin Bacillus thuringiensis ssp. aizawai GC-91 (de exemplu Agree 50 WG 1 kg/ha), pentru controlul moliilor, sfredelitorului Bacillus thuringiensis ssp. Kurstaki tulpina (abts-351) (Bactospeine DF 0,55-0,60 kg/ha se administreaza de la ecloziune și primele stadii), sau săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20 pentru controlul afidelor, musculiței albe de seră, acarienilor (Flipper 16 l/ha).

Pentru a combate agenții patogeni ai bolilor fungice, precum și ca măsură preventivă pentru a evita aceste probleme, pot fi utilizate diferite produse pe bază de sulf – eficient în combaterea făinării (Flosul 7,5 l/ha, Heliosulf 6 l/ha, Sulbari 5 kg/ha). Apropo, pentru combaterea făinării sunt eficiente și produsele pe bază de bicarbonat de potasiu (de exemplu Ideus 3 kg/ha).

În perioada de primăvara pot fi realizate tratamente preventive cu produse ce conțin cupru.

Pentru a combate bolile cum ar fi bășicarea frunzelor, pătarea roșiatică sau mana se aplică produse pe bază de cupru (din sulfat de cupru tribazic Cuprofix Ultra 1,5-2 kg/ha, Cyclo-R Liquido 3,0-4,0 l/ha se aplică după înflorire (BBCH 61) și altele.

În plus, pentru a combate făinarea, antracnoza, pătarea albă sunt eficiente produsele pe bază de azoxistrobin (de exemplu Ortiva Top 1 l/ha, Amystar (spații protejate)).

Pentru a combate boli cum ar fi putregaiul cenușiu se utilizează produse pe bază de boscalid (Signum 1,8 kg/ha), Aureobasidium pullulans (Botector 1 kg/ha).

Mai multe despre Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora găsiți pe acest link.

O bună măsură preventivă pentru boli este utilizarea mulciului uscat (iarbă tăiată, paie, rumeguș etc.).

Datorită stratului de mulci, fructele nu intră în contact cu solul, ceea ce previne apariția unor boli atât de grave precum putregaiul cenușiu și făinarea. În plus, mulciul reține umiditatea în sol și inhibă creșterea buruienilor.

Pasul 5 – Plantarea căpșunilor primăvara

Dacă ați uitat să transplantați căpșunile toamna, o puteți face primăvara. Și plantarea de primăvară are avantajele sale. În primul rând, plantele prind mai bine rădăcini.

Dacă vedeți că ceva nu este în regulă cu ele, le puteți acorda ajutor din timp. În al doilea rând, în timpul sezonului, plantele reușesc să formeze un sistem radicular bun, astfel încât să nu fie amenințate de îngheț în timpul sezonului rece.

Când plantați, acordați o atenție deosebită adâncimii: „inima” adică coletul, ar trebui să fie aproximativ la nivelul solului. Atât plantarea adâncă, cât și plantarea la înălțime vor avea un efect la fel de rău asupra creșterii plantelor și, ca urmare, asupra culturii.

Aflați mai multe despre Când se plantează căpșunii – perioade recomandate, scheme.

Și în al treilea rând, anul viitor puteți obține deja o recoltă destul de frumoasă de la ele. Alegeți momentul pentru plantarea căpșunilor, temperatura ar trebui să fie de peste 10°C. Dacă vă este frică de întoarcerea înghețurilor, puteți acoperi tufele tinere cu o peliculă, agril.

Atunci când alegeți un loc de plantat, nu uitați să țineți cont de preferințele căpșunilor. Acestea preferă zonele însorite, ferite de vânturi reci. Locurile joase cu un nivel ridicat al apei freatice nu sunt potrivite pentru cultură.

Acordați atenție premărgătorilor. Nu se recomandă în mod categoric să se planteze căpșuni după culturile solanacee (cartofi, ardei, vinete), dar cerealele au un efect pozitiv asupra acestei culturi.

După cum puteți vedea, fructele preferate ale tuturor nu necesită îngrijire excesivă. Cu toate acestea, pentru atenția acordată primăvara, cu siguranță acestea vă vor mulțumi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›