‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum îngrijim coacăzul negru și roșu primăvara

Cum îngrijim coacăzul negru și roșu primăvara

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Coacăzul este unul dintre cei mai apreciaţi arbuşti fructiferi deoarece nu prezintă dificultăți la înfiinţarea plantațiilor, intră repede pe rod, iar fiind plantat în condiţii cu climă răcoroasă şi umedă, cu precipitaţii suficiente, asigură recolte înalte şi constante.

Arbuștii de coacăz se formează pe parcursul a 3-4 ani, dezvoltând în această perioadă câte 16-20 tulpini de diferite vârste, bine garnisite cu formaţiuni de rod, care pot asigura o recoltă bună de fructe de 8-16 t/ha.

Pentru a atinge potențialul productiv plantele de coacăz necesită tăieri, fertilizări și măsuri de protecție contra bolilor și dăunătorilor. Acestea se realizează preponderent primăvara.

‹ adv ›

Tăierile de primăvară la coacăz

În primul an, primăvara, până la dezmugurire, ramurile butaşului plantat se scurtează la 2-3 muguri bine dezvoltaţi, în caz că nu s-a efectuat acest lucru toamna. Pe parcursul vegetaţiei, de la baza plantei cresc câţiva lăstari de vigoare diferită.

Dintre care, în anul doi, primăvara devreme, se aleg 2-4 tulpini anuale bine dezvoltate pentru formarea tufei. Acestea nu necesită scurtări, deoarece se ramifică bine fiziologic. Celelalte tulpini se elimină la inel.

În anul trei, primăvara, se mai aleg încă 3-4 tulpini anuale viguroase, pornite din zona coletului. Tulpinile de doi ani şi ramificările lor se păstrează intacte, constituind baza recoltei pentru anii următori. Tulpinile slabe se elimină.

‹ adv ›

În anul patru și următori ani, în fiecare primăvara se continuă completarea tufei cu câte 3-4 tulpini noi, pornite din zona coletului.

Pentru fructificare se mențin tulpinile de 2-5 ani. După necesitate se elimină de la bază tulpinile care îndesesc tufa, ramificaţiile alungite și înclinate spre orizontală.

La coacăzul condus după forma aplatizată, la fiecare plantă se aleg 4-5 tulpini dispuse în evantai, care se scurtează când ajung la lungimea de 1,5-1,7 m.

‹ adv ›

Creşterile laterale de pe partea de mijloc a tulpinii se scurtează la 20-25 cm, iar cele din partea superioară la 10-15 cm.

La coacăzul condus pe trunchi, tulpina se scurtează cu 10-15 cm mai sus decât locul altoirii. În timpul perioadei de vegetaţie pe tulpină apar 3-4 lăstari, care se conduc în anul următor sub formă globuloasă.

Ar putea să te intereseze și Tăierile la coacăzul negru, roșu. Când și cum se realizează

Protecția de boli și dăunători a coacăzului primăvara

Activităţile de protecţie a coacăzului împotriva bolilor şi dăunătorilor sunt eficiente numai cu condiţia respectării anumitor cerințe.

Aceste activităţi trebuie să se asocieze cu măsurile agrotehnice, ţinând cont de specificul zonei și includ: tăierea, rărirea, dozarea corectă a îngrăşămintelor primăvara, în termenii stabiliţi, lucrarea solului, distrugerea buruienilor, ceea ce permite evitarea slăbirii plantelor.

Toate măsurile trebuie asociate cu anumite fenofaze, în funcție de particularităţile biologice ale dăunătorilor şi agenţilor patogeni și efectuate la timp, în termenii recomandaţi.

Inspectarea regulată a plantaţiilor permite depistarea la timp a prezenţei dăunătorului sau a bolilor.

Citește și despre Tăierile la agriș – când și cum se realizează corect

Protecția coacăzului primăvara devreme până la desfacerea mugurilor

  • Tăierea de la nivelul solului (fără a lăsa cioturi) şi distrugerea lăstarilor uscaţi, deterioraţi de dăunători şi afectaţi de boli. Deoarece, în astfel de lăstari se găsesc, de obicei, larvele a numeroşi dăunători şi iernează agenţii patogeni ai diferitor boli (antracnoza, făinarea).
  • Strângerea şi arderea frunzelor căzute, săparea şi afânarea solului cu scopul de a diminua numărul larvelor hibernante ale dăunătorilor adulți.
  • Stropirea tufelor şi solului de sub ele cu scopul nimicirii agenţilor patogeni şi a formelor hibernante ale dăunătorilor de pe lăstari şi ramuri (strict înainte de desfacerea mugurilor) cu preparate recomandate.

Primăvara devreme stropirile se efectuează la temperatura medie a aerului nu mai mică de 4oC.

Pentru combaterea unor boli, de exemplu antracnoza, în această perioadă poate fi utilizat sulfatul de cupru de 1% cu norma de consum de 8-10 kg/ha.

Protecția coacăzului primăvara, de la începutul desfacerii mugurilor până la începutul înfloririi

În perioada umflării mugurilor, pentru distrugerea larvelor moliei coacăzului ieşite din hibernare, se efectuează stropiri cu insecticide.

În perioada butonizării, împotriva larvelor moliilor, sfredelitorului, afidelor, ţânţarilor poate fi folosit unul dintre insecticidele utilizate în perioada anterioară.

Parcelele sau tufe separate, infestate de acarianul mugurelui de coacăz, se stropesc cu suspensie de sulf coloidal de 1 % sau cu alte preparate recomandate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›