‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum pregătim livada de cireș pentru perioada rece a anului, recomandările lui Valeriu Chirilă

Cum pregătim livada de cireș pentru perioada rece a anului, recomandările lui Valeriu Chirilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chirilă Valeriu Corneliu este șef de fermă la o plantație cu 50 hectare de cireș din România. Livada este în anul 7 și prezintă 4 soiuri, predomină soiul Boamba de Cotnari – 35 hectare, soiul Van 5 hectare, soiul Stella 5 hectare și soiul Ferrovia. Plantația este clasică, cu distanța de plantare 6×4 m, iar portaltoiul mahaleb.

Este originar dintr-un sătuc mic din județul Vaslui și la ai săi 37 de ani recunoaște că are o pasiune aparte pentru agricultură, pe care a moștenit-o de la părinții săi ce lucrau o suprafață mică de teren.

„După studiile primare am urmat liceul agricol „Dimitrie Cantemir” din Huși, specializarea Protectia plantelor, urmând Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, domeniu agricol, specializarea horticultură, licențiat în Pomicultură. Pentru a înțelege cum se dezvoltă un pom fructifer și care sunt etapele acestuia până la intrarea pe rod, am ales primul job într-o pepiniera pomicolă, unde timp de 6 ani am produs în jur de 100 de mii de pomi pe an”, ne-a povestit Valeriu Chirilă.

De 3 ani știe în detaliu ce înseamnă o plantație de cireș, care sunt necesitățile și ce lucrări trebuie realizate pentru ca pomul să te bucure cu roade bogate.

„Anul acesta am obținut o recoltă de 6,2 tone de cireșe per hectar, întreaga producție a fost achiziționată de către o fabrică din România, care are ca domeniu de activitate procesarea cireșelor în produse confiate. Aceștia achiziționează anual în jur de 8000 de tone de cireșe. Întotdeauna am comparat pomii fructiferi cu copiii, considerând că trebuie sa le faci toate poftele pentru a avea satisfacția la care te aștepți (producția) și aici mă refer la hrană, apă, tratamente fitosanitare. Toamna este un sezon destul de plin pentru pomicultori, chiar dacă lucrările care trebuie efectuate în livadă nu mai sunt atât de complexe ca cele de primăvară, ele nu trebuie neglijate”.

‹ adv ›

Astfel, inginerul horticol ne-a propus câteva recomandări ce se referă la lucrările necesare în livezile de cireș înainte de perioada de iernare.

Completarea golurilor

  • Dacă ai o livadă tânără, în care unii pomi s-au uscat, acesta este momentul prielnic pentru a scăpa de uscături și a umple golurile cu puieți noi, achiziționați doar de la pepiniere pomicole autorizate.

Tratamente fitosanitare împotriva bolilor și dăunătorilor

  • După recoltare se recomandă un tratament cu uree 46% în concentraţie de 5% (5 kg/100 l de apă) efectuat înainte de stropirea cu substanţe cuprice (prima stropire albastră).
  • Pentru a rămâne sănătoși, pomii trebuie stropiți cu substanțe bazate pe cupru (Alcupral sau Champ 77) sau pe ulei horticol, care vor avea rol preventiv. Substanțele cuprice nu trebuie amestecate niciodată cu cele pe bază de ulei horticol.
  • Tratamentele fitosanitare trebuie aplicate în mai multe etape. Ele trebuie efectuate în zilele calde, cu temperaturi peste 6-7 grade și cu condiții meteo favorabile (fără precipitații sau vânt puternic). Tratamentul trebuie efectuat în prima parte a zilei, pentru că până la venirea serii soluţia să fie uscată pe trunchi şi ramuri.

Tăierile

  • Tăierile au în vedere atât îndepărtarea ramurilor uscate, rupte sau bolnave, care reprezintă surse potențiale de agenți patogeni, cât și direcționarea coroanei. Pentru a preveni îndesirea prea mare, se taie ramurile intercalate și cele îndreptate spre interior, coroana se va dezvolta controlat, bine proporționat, în așa fel încât ramurile să aibă parte de soare în mod egal. La specia cireș tăierile le începem după recoltare, la sfârșitul lunii august, iar imediat după tăieri se efectuează un tratament cu un produs pe bază de cupru.

Fertilizare în repaus vegetativ

  • În această perioadă se face fertilizarea de bază, când îngrășămintele se aplică toamna după căderea frunzelor și se încorporează odată cu arătura.
  • În plantaţiile pe rod se administrează îngrăşăminte organice şi chimice complexe (cu P şi K). Îngrăşămintele organice se administrează o dată la 3 ani. Prin aceasta urmărim aprovizionarea culturii cu macroelemente esențiale obținerii de producții mari și de calitate.

Pentru a stabili corect necesarul de elemente minerale trebuie să combinăm rezultatele a  4 metode de analiză:

‹ adv ›
  • Determinarea stării de aprovizionare a solului cu elemente nutritive (analize de sol);
  • Determinarea stării de aprovizionare a pomilor cu elemente (analiza foliară);
  • Identificarea eventualelor simptome ale deficienței sau toxicității unor elemente nutritive;
  • Observarea creșterii și fructificării pomilor.

Combaterea rozătoarelor

Combaterea rozătoarelor mici (şoareci – care rod de obicei rădăcinile pomilor, mai rar tulpina) se poate face şi chimic (în special plantaţii pe rod) cu produse avizate. Momelile se verifică periodic şi se împrospătează după 7 zile folosind aceleaşi doze. Acestea se completează până rămân neconsumate, semn că populaţia a fost distrusă.

Recomandarea generală pentru cei care dețin plantații pomicole este de a nu abandona aceste plantații după strângerea recoltei, toate lucrările efectuate după această perioadă sunt foarte importante și consultarea unui specialist în domeniu pentru a obține rezultate cât mai bune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›