‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum pregătim patul germinativ la semănat: 3 condiții necesare de realizat pentru o răsărire...

Cum pregătim patul germinativ la semănat: 3 condiții necesare de realizat pentru o răsărire uniformă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Patul germinativ reprezintă stratul de sol în care urmează să ajungă sămânța, iată de ce pregătirea acestuia, prin realizarea lucrărilor înainte de semănat, reprezintă unul dintre principalii factori care determină obținerea unei răsăriri uniforme. 

Mihai Bostan, expert în agricultură, menționează care sunt cele trei condiții necesare pentru germinarea și răsărirea uniformă a culturilor. În primul rând, este foarte important ca fermierii să înțeleagă ce înseamnă noțiunea de pat germinativ

„Pentru a obține o cultură calitativă este necesar ca toate semințele să ajungă într-un strat uniform de umiditate, temperatură și aer. Astfel că, factorii primordiali pentru o germinare și răsărire uniformă sunt: apa sau regimul hidric din sol la adâncimea de semănat, temperatura, cu cât aceasta este mai înaltă cu atât procesele fiziologice de biodegradare a substanțelor de rezervă din semințe au loc cu o viteză mai mare și respectiv, răsărirea are loc mult mai rapid și aerul.

Bineînțeles, fără oxigen nu are loc niciun proces, cu atât mai mult procesul de respirație a semințelor și a organelor tinere ale platelor care se formează”. 

Totodată, expertul recomandă ca fermierii să țină cont de adâncimea de semănat

„În cazul în care vorbim despre soia, optimal ar fi ca sămânța să fie încorporată la adâncimea de 3-4 cm pentru floarea-soarelui și porumb 4-6 cm. Repet, adâncimea optimă trebuie calculată luând în considerare cei 3 factori despre care am amintit anterior”. 

Mihai Bostan atenționează asupra lucrărilor care trebuie realizate pentru a avea un pat germinativ de calitate. Fermierii au posibilitatea de a alege când și cum să realizeze nivelarea solul, dar cea mai recomandată perioadă ar fi toamna. 

„Ideal ar fi ca după nivelare să cadă și precipitații în cantități normale pentru a umecta solul de la suprafață până la adâncimea la care s-a realizat nivelarea. Cu cât nivelarea terenului este realizată mai devreme, cu atât riscurile de răsărire neuniformă sunt mai mici. Important ca nivelarea să nu fie realizată înainte de semănat, deoarece rata de eșec este mai mare, în acest caz.

O altă lucrare pe care producătorul agricol poate să o realizeze este cultivarea superficială înainte de semănat, cu un compactor sau cultivator. Dacă terenul a fost bine nivelat încă din toamnă și ne permite să semănăm făra ca să intervenim mecanic, la sigur, obținem 90-95% de răsărire uniformă, suficientă pentru a atinge un potențial de recoltă maxim a culturii”. 

‹ adv ›

Fermierii pot face o lucrare superficială ca să evite o erbicidare totală, mai spune expertul. Prin cultivarea superficială de pregătire a patului germinativ se extirpează și buruienile care sunt în faza de răsărire sau care deja au răsărit și asigură un teren curat pentru semănat. 

„O altă soluție ar fi, dacă relieful câmpului permite, să se trateze cu erbicid pe bază de glifosat, cu ceva timp înainte de răsărirea culturii. Este important să se cunoască că există un anumit risc de pierdere a umidității dacă se face o lucrare superficială înainte de semănat, dar acele pierderi de umiditate sunt doar din stratul în care lucrăm și s-ar putea ca acest strat de sol să ne asigure ca o plapumă de protecție, pentru ca să nu pierdem umiditatea din straturile de mai jos”. 

Dacă fermierul are un utilaj potrivit, ce îi permite să lucreze delicat până la 4-5 cm, iar semănatul îl poate efectua în timp de 24 de ore după această lucrare, atunci ar putea să aibă o rată de reușită foarte bună, cu condiția că va semăna cultura cu 1-2 cm mai jos decât adâncimea de lucrare a solului înainte de semănat.

„Și aici revin, patul germinativ înseamnă apă, temperatură și aer la aceeași adâncime, indiferent de zona din câmp”. 

‹ adv ›

În cazul în care există totuși anumite neclarități, Mihai Bostan recomandă fermierilor să se consulte cu specialiștii din domeniu pentru a adopta decizia potrivită pentru înființarea unei culturi cât mai uniforme și calitative.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›