‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOleg Tîrsînă: Recolta de nuci ar putea crește cu circa 15 % în acest...

Oleg Tîrsînă: Recolta de nuci ar putea crește cu circa 15 % în acest an față de anul trecut

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recolta de nuci ar putea crește cu circa 15 la sută în acest an. Cifra exactă va fi clară abia în decembrie, dar tendința pozitivă se menține în ultimii ani, a declarat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, într-un comentariu pentru Teleradio Moldova, notează radiomoldova.md.

Potrivit lui, producătorii de nuci au investit în afacerile lor prin plantarea de soiuri competitive și dezvoltarea liniilor moderne de procesare.

În 2023, agricultorii din Republica Moldova au exportat o cantitate de 3 mii de tone de nucă în coajă, ceea ce reprezintă o cifră record pentru noi, a precizat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.

‹ adv ›

Potrivit acestuia, în ultimii ani sunt mai solicitate nucile moldovenești în coajă și nu miezul de nucă, așa cum era anterior.

Este o tendință bună pentru producătorii de nuci, pentru că spargerea și pregătirea miezului implică mai multe cheltuieli și utilaje, susține Oleg Tîrsînă. Pentru a fi exportate, nucile în coajă sunt spălate, uscate, calibrate și ambalate.

„Sezonul de producere 2023 pentru sectorul nucifer a fost relativ bun, zic relativ pentru că am avut o recoltă un pic în creștere față de 2022, dar au fost și anumite probleme legate în special de calitatea miezului, dacă vorbim de nucă, la aluni mai puțin se referă asta.

Asta a afectat cumva prețul de vânzare, dar pe ansamblu sezonul precedent a fost bun în sensul în care a fost tot celele neobișnuit dinamică, în special pentru nucă în coajă, a fost anul în care s-a stabilit cumva și un record, a fost un record pentru exportul din nucă în coajă, care s-a ridicat la aproximativ 3000 și ceva de toni”, a subliniat Oleg Tîrsînă.

Totodată, Oleg Tîrsînă a menționat că în acest an se așteaptă ca producția de nuci să crească față de anul trecut.

‹ adv ›

Acesta este optimist în ceea ce privește dezvoltarea sectorului în țara noastră.

„Suntem cu totul la altă etapă decât eram, vă spuneam, acum 4, 5, chiar 6 ani în urmă.

Să mergem în mare parte pe sortiment nou pentru noi, sortiment american, franceză, în special american. Chandler, care este un soi foarte productiv, este cel mai apreciat soi la nivel mondial.

Și în Moldova, probabil că vom fi în scurt timp una dintre cele mai mari țări producătoare de nucă, de soiul Chandler, de pe continentul european.

Pentru practic toate plantațiile care sunt înființate, sunt înființate cu acest soi, iar cele realtoite sau supra-altoite, la fel au fost supra-altoite cu Chandler”, a precizat Oleg Tîrsînă.

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a mai precizat că anul trecut principalul importator de nuci în coajă a fost Turcia, unde a ajuns 40 la sută din producția de nuci din țara noastră, restul fiind exportate în țările Uniunii Europene.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›