Afacerea lui Victor Zmuncilă constituie o parte din cartea de vizită a satului Negureni, Teleneşti. Pavilioanele de la intrarea în primărie, de la mai multe fântâni din sat, grădiniţa de copii sunt înfrumuseţate cu edere din metal, care parcă-s sculptate. Grigore Munteanu, primarul satului spune că Victor Zmuncilă face ceea ce place comanditarilor. Fierarul trăieşte destul de modest, pentru că investeşte venitul în deschiderea noilor locuri de muncă şi extinderea afacerii.
Mai întâi a fost ajutorul tatălui
A lucrat mulţi ani în cultură, apoi profesor de desen la şcoală, adică în domenii cu salarii modeste. A încercat să se ocupe de creşterea legumelor, un timp a muncit în Rusia, după ce a decis să-şi deschidă o afacere proprie la baştină. Fierăria este o meserie cunoscută în familia Zmuncilă. Victor spune că a deprins meşteşugul de la tatăl său, care a fost fierar în colhoz. În 2008 Victor reuşeşte să deschidă micul său atelier de prelucrare a fierului. În anul trecut cifra de afaceri a atelierului a ajuns la 200 mii de lei.
Fratele Leonid, care munceşte în Irlanda, l-a ajutat cu bani. Victor afirmă că a investit în afacere peste 700 mii de lei, dintre care mai mult de jumătate sunt bani proprii. La început, a procurat o încăpere care cândva a aparţinut colhozului din localitate, investind în restaurarea şi utilarea atelierului sume solide.
După mai bine de cinci ani de activitate, antreprenorul consideră că afacerea este una reuşită şi vrea s-o dezvolte. În acest scop Victor a aplicat la Programul „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, implementat de Asociaţia Hilfswerk Austria International, câştigând un grant de 14 800 euro pentru procurare de utilaje şi echipamente, grant care i-a permis să modernizeze esenţial atelierul.
Maşină de amprentat – un mecanism unical
Din grantul obţinut de la Asociaţia Hilfswerk-Austria Intrenational Victor şi-a procurat o maşină de amprentat fier forjat. Acest agregat, care costă cât un Mercedes, amprentează pe metal tot felul de uzoare şi desene, care dau oricărui articol fabricat aici un aspect deosebit. „Amprentăm pe tablă, vergi de metal, ţevi tot ceea ce doreşte clientul. Circa 90 la sută din toate lucrările pe care le executăm astăzi sunt făcute cu ajutorul acestui utilaj”, a mărturisit fierarul.
Victor nu se plânge că duce lipsă de clienţi, mulţi dintre care pun mare preţ pe originalitate. Din mâinile fierarului de la Negureni ies adevărate opere de artă, mi-au spus mai mulţi consăteni.
La întreprinderea lui Victor lucrează patru persoane. Salariile pe care le primesc angajaţii asigură un trai mai bun la circa 20 de persoane din familiile acestora.
Cât despre pavilioanele cu ederă din metal, fierarul mi-a spus că sunt rezultatul unui tender anunţat de primărie. “Au fost prezentate mai multe oferte, dar comisia de licitaţie a considerat mai convenabilă propunerea meşterului din sat”, ne-a relatat Grigore Munteanu, primarul comunei Negureni.
O afacere de perspectivă
Pentru a-şi extinde businessul şi pentru a mări productivitatea muncii, fierarul spune că investeşte mulţi bani în utilaje noi şi performante. Totodată este dispus să majoreze investiţiile în instruirea angajaţilor.
“La şcolile de meserii se încearcă a pregăti fierari, sudori, dar de cele mai dese ori băieţii care vin de acolo au cunoştinţe şi deprinderi foarte modeste. Pe mine tata m-a învăţat de mic cum să lucrez cu aparatul de sudat, cum să forjez metalul. Dacă faci un lucru care-ţi place şi viaţa are sens”, spune Victor Zmuncilă.
Ion Cernei // Cuvintul.md
Comentarii