Sectorul horticol din țară a înregistrat succese remarcabile în ultimii ani. Tot mai mulți producători sunt orientați spre înființarea plantațiilor moderne, în special pentru culturile cum ar fi mere, prune și struguri.
Astfel, potrivit datelor prezentate de Asociația Moldova Fruct în cadrul celei mai mari conferințe din sector – Businessul Fructelor, ce ține de livezile de măr, suprafețele s-au redus în ultimii ani, însă acest lucru se întâmplă datorită defrișării livezilor bătrâne, clasice și înlocuirea acestora cu plantații moderne, în special de tip superintensiv.
Pentru prune este înregistrată o cerere lentă, dar constantă. Dacă în 2016 aveam 22,3 mii de hectare, în 2020 avem suprafața de 22,7 mii hectare. Ceea ce înseamnă că a avut loc atât defrișarea plantațiilor, cât și înființarea plantațiilor noi.
Printre speciile ce încep a deveni tot mai populare se numără caisul. Chiar dacă suprafețele cultivate sunt relativ reduse, acestea au înregistrat o creștere importantă în ultimii ani, de la 3,2 mii ha în 2016, la 3,7 mii ha în acest an.
Alte specii de perspectivă se consideră a fi cireșul și vișinul. Suprafețele cultivate cu aceste specii au crescut cu 900 și, respectiv, 600 de hectare în ultimii ani. De la 3,2 mii ha în 2016 pentru cireș, la 4,1 în 2020 și de la 3,2 pentru vișin în 2016, la 3,8 în 2020.
Cultura pentru care se remarcă o descendență importantă este piersicul – de la 7,3 mii ha cultivate în 2016, la 5,2 mii ha în 2020.
Ce ține de producția globală de fructe, în acest sezon au fost înregistrate reduceri importante a cantităților, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Datele au fost prezentate de către directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.
Comentarii