Echipa iFarms a organizat o sesiune practică dedicată fermierilor din diferite regiuni ale țării pentru a explora potențialul aplicației iFarms și a demonstra cum aceasta poate facilita gestionarea unei afaceri agricole.
Evenimentul a avut loc pe 11 aprilie, în cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, din comuna Stăuceni și a adunat peste 30 de participanți, care au dobândit prima experiență de navigarea prin modulele platformei și interpretarea informațiilor primite.
Petru Copacinschi, manager și expert digitalizare în cadrul EuroAlun, aplicația iFarms, a explicat cum se foloseşte tehnologia pentru a crește randamentul culturilor și a optimiza producția agricolă.
De asemenea, expertul a menționat că prin intermediul aplicației, fermierul poate accesa registrele europene de produse agricole, adică poate verifica, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările UE în care intenționează să își exporte produsele.
Senzorii indică prezența insectelor dăunătoare, nivelul de umiditate, condițiile meteo din gospodărie.
La sesiune fermieri au învățat cum să monitorizeze prompt atât situația meteorologică și fitosanitară actuală de pe plantațiile lor, cât și să prognozeze evoluția acesteia în viitor, precum și să elaboreze scheme optime de protecție și alte proceduri agrotehnice.
‹ adv ›
Reprezentantul Cooperativei de Întreprinzători Ved-Mar Agro, Veaceslav Vedrașco a menționat rolul aplicației iFarms și a senzorilor în producerea strugurilor de masă.
Certificările obligatorii solicitate atât de piața locală, cât și de cea din afară, pot fi de asemenea monitorizate prin aplicația iFarms. Despre aceasta a explicat Irina Grigoreț, consultant extern pe dezvoltarea modulului Global GAP.
Sesiunea practică a fost organizată cu suportul proiectului Optim/Helvetas și urmează să se desfășoare și în alte regiuni ale Moldovei.
Comentarii