‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum să ai ferma ta la tine în buzunar cu iFarms

Cum să ai ferma ta la tine în buzunar cu iFarms

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Echipa iFarms a organizat o sesiune practică dedicată fermierilor din diferite regiuni ale țării pentru a explora potențialul aplicației iFarms și a demonstra cum aceasta poate facilita gestionarea unei afaceri agricole.

Evenimentul a avut loc pe 11 aprilie, în cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, din comuna Stăuceni și a adunat peste 30 de participanți, care au dobândit prima experiență de navigarea prin modulele platformei și interpretarea informațiilor primite.

Petru Copacinschi, manager și expert digitalizare în cadrul EuroAlun, aplicația iFarms, a explicat cum se foloseşte tehnologia pentru a crește randamentul culturilor și a optimiza producția agricolă.

„Astăzi am pus accent pe lucrul practic, am trecut prin modulele aplicației, în special ne-am axat pe cele 16 module gratuite, care pot fi accesate de orice fermier din telefon, tabletă sau laptop.
Am setat practic conturile fiecărui fermier, am înregistrat câmpurile și cel puțin un utilaj, tractor sau altceva, genul de activitate, depozitul.
Practic, am pregătit profilul în aplicație pentru a putea fi utilizat în lucru, prin monitorizarea hărții terenurilor agricole, parcului de utilaje, înregistrarea lucrărilor din plantații, mișcarea inputurilor și produselor agricole în depozite.

‹ adv ›

De asemenea, expertul a menționat că prin intermediul aplicației, fermierul poate accesa registrele europene de produse agricole, adică poate verifica, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările UE în care intenționează să își exporte produsele. 

Managerul fermei poate oferi acces la modulele iFarms specialiștilor agronomi și mecanici pentru a informa și controla activitatea din fermă.
De asemenea, în pachetul de module gratuite este inclus și accesul la date prin satelit actualizate periodic cu privire la starea de dezvoltare a plantelor cultivate în cadrul gospodăriilor.
 Am lucrat însă și cu fermierii carea au deja senzorii instalați și vor să invețe cum să lucreze mai eficient cu aplicația”, a explicat Petru Copacinschi.

Senzorii indică prezența insectelor dăunătoare, nivelul de umiditate, condițiile meteo din gospodărie.

La sesiune fermieri au învățat cum să monitorizeze prompt atât situația meteorologică și fitosanitară actuală de pe plantațiile lor, cât și să prognozeze evoluția acesteia în viitor, precum și să elaboreze scheme optime de protecție și alte proceduri agrotehnice.

‹ adv ›

Reprezentantul Cooperativei de Întreprinzători Ved-Mar Agro, Veaceslav Vedrașco a menționat rolul aplicației iFarms și a senzorilor în producerea strugurilor de masă.

„Instalarea stației meteo în câmpurile noastre ne va permite să vedem în timp real condițiile meteo din câmp, pentru a stabili când e necesar să facem anumite lucrări și tratamente la vița de vie.
Senzorii de umiditate, instalați la adâncimea de 40 și 60 cm , ne vor indica necesarul exact de irigare, astfel vom putea oferi plantelor cantitatea de apă potrivită anumitei faze fenologice.
Anul trecut ne-am confruntat cu o invazie a moliei care ne-a produs daune esențiale, acum am instalat și două module pentru identificarea insectelor dăunătoare în podgorii. Cu ajutorul lor vom monitoriza zilnic insectele apărute și evoluția efectivului lor numeric, pentru a decide dacă este necesar să intervenim cu tratamente corespunzătoare.
Stația meteo și modulele de identificare a insectelor ne vor scuti de tratamente inutile și vor contribui ca strugurii noștri să conțină o cantitate minimă de reziduuri, ceea ce facilitează exporturile pe piețele externe.”

Certificările obligatorii solicitate atât de piața locală, cât și de cea din afară, pot fi de asemenea monitorizate prin aplicația iFarms. Despre aceasta a explicat Irina Grigoreț, consultant extern pe dezvoltarea modulului Global GAP.

„Prin această aplicație ai practic toată ferma ta în buzunar, toate activitățile care le efectuezi, toate echipamentele, toți angajații, absolut orice activitate este monitorizată. iFarms permite fermierilor să treacă de la păstrarea documentației și înregistrărilor proceselor de producție, tehnologice și logistice dintr-un caiet de hârtie la monitorizarea interactivă a acestora în gadgeturile electronice.
Plusul cel mai mare e faptul că profilul gospodăriei poate fi accesat de mai multe persoane implicate în proces, vorbim de administrator, agronom, consultant extern, chiar și de auditorul care se prezintă pentru certificare. Acesta însă poate avea acces doar de citire a datelor și de selectare a informației de care are nevoie s-o verifice pentru audit.

Astfel, aplicația digitală ne scutește de prezența unei grămezi de registre fizice, care se solicită în timpul auditului, atât la certificarea Global GAP, dar și de cea a autorităților locale, care la fel efectuează vizite în gospodăriile producătorilor și verifică respectarea cerințelor și reglementărilor. Informația la necesitate poate fi și printată sau exportată.
De asemenea, în aplicație ai toată informația referitoare la termenii de valabilitate a substanțelor active, perioadele de așteptare, absolut tot, deoarece iFarms conține baza de date a substanțelor active din UE, care sunt acceptate, care sunt retrase.
Deci este o chestie utilă, care îți permite doar prin câteva clickuri să generezi o informație, care anterior îți lua zile întregi.”

Sesiunea practică a fost organizată cu suportul proiectului Optim/Helvetas și urmează să se desfășoare și în alte regiuni ale Moldovei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›