vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum să eviți oboseala solului în livezi, fenomen ce afectează esențial creșterea și productivitatea...

Cum să eviți oboseala solului în livezi, fenomen ce afectează esențial creșterea și productivitatea pomilor

Recomandate

Oboseala solului apare în cazul replantării anumitor specii pomicole pe același teren unde a fost defrișată anterior o plantație pomicolă. Fenomenul este cu atât mai des întâlnit în livezile din țară, deoarece puțini producători țin cont de necesitatea respectării perioadei de repaus.

Consecințele replantării acestor specii se manifestă prin:

  • creșteri slabe ale pomilor;
  • intrare târzie pe rod;
  • producții mici;
  • perioadă de viață mai scurtă a pomilor.

Cauzele apariției fenomenului:

  • Fiecare specie consumă anumite elemente nutritive din sol (în mod selectiv) astfel, apare insuficiența acestora. Replantând pomi din aceeași specie, aceștia nu se mai dezvoltă normal.
  • Monocultura duce la dispersarea microagregatelor în sol, astfel provocând tasarea solului, micșorarea rezervei de apă accesibilă și alte efecte negative.
  • Pomii, pe parcursul vieții, elimină toxine care sunt dăunătoare pentru pomii din aceeași specie. Spre exemplu, rădăcinile de măr elimină florizină, de piersic – amigdalină și benzaldehidă.
  • În sol se acumulează substanțele cu care au fost tratați pomii ce devin toxice în cantități mari, în special, în cazul pomiculturii convenționale (se acumulează pesticide în sol). Totodată, se dezvoltă activ dăunătorii, nematozii, bolile bacteriene, fungice și altele.

Cum fenomenul poate fi evitat

Dacă totuși sunteți nevoiți să replantați aceeași specie, fenomenul de oboseală a solului ar putea fi redus prin fertilizarea abundentă cu îngrășăminte organice (gunoi de grajd, compost), alegerea altor soiuri. Semănarea culturilor precum muștarul combat nematozii din sol, totodată, acesta poate fi semănat pentru producerea îngrășămintelor verzi.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco