‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum să faci agricultură ecologică fără materiale animaliere

Cum să faci agricultură ecologică fără materiale animaliere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iain Tolhurst fermier din Marea Britanie se numără printre puținii agricultori din lume care face agricultură ecologică fără utilizarea materialelor animaliere. Mai exact asemenea ferme sunt doar 11 la număr în lume, iar trei ferme de acest gen se află în Marea Britanie.

Despre metodele de administrare a unei astfel de afaceri Ian Tolhurst le-a povestit participanților în cadrul unui seminar de instruire privind planificarea unei afaceri horticole, care a avut loc la Chișinău, în data de 19 aprilie.

Ferma fără materiale animaliere

‹ adv ›

De altfel Ian Tolhurst a lăudat solurile din Moldova și a spus că este gata să schimbe 7 hectare de pământ din Marea Britanie pe un hectar din Republica Moldova. Acesta administrează o fermă pe care crește diverse culturi și pe care le vinde ulterior într-o gheretă de lângă casă fără vânzător. Cumpărătorii singuri se apropie de gheretă, își aleg produsele și lasă banii într-un loc special amenajat. De asemenea, producătorul își vinde produsele în piețele locale, la angro, dar și livrează clienților acasă.

Iain Tolhurst, fermier din Marea Britanie a început să facă agricultură în 1976 cu o fășie mică de căpșune. FOTO: Agrobiznes

Ferma lui Ian Tolhurst se deosebește de altele prin faptul că acesta nu utilizează materiale animaliere în administrarea solului. Acesta a lăsat și un perimetru în jurul plantației cu fâșii forestiere unde nu intervine în viața biologică a microsistemului. Tolhurst susține că astfel câștigă nu doar natura, dar și plantele pe care acesta le cultivă pentru că beneficiază de protecție naturală contra vântului, dar și împotriva anumitor dăunători.

Agricultorul a mai spus că și savanții deseori vizitează plantațiile acestuia pentru a face diferite cercetări, dar și voluntarii se arată interesați de modul de administrare a unei astfel de afaceri.

‹ adv ›

Iain Tolhurst a început să facă agricultura din 1976 cu o fășie mică de căpșune. În prezent întreprinderea acestuia este lider mondial în sistemul de agricultură ecologică și un centrul internațional de excelență în horticultură.

Agricultura eco are viitor

Tamara Șchiopu, fondatorul companiei Etnogastronomica și organizatorul evenimentului a explicat că prin astfel de instruiri vrea să promoveze alimentația sănătoasă, dar și să susțină producătorii autohtoni care vor să producă produse ecologice.

„Acest seminar este pentru viitorii antreprenori în agricultură care trebuie să-și facă planul în ce trebuie să învestească, ce loc să aleagă, de ce unelte vor avea nevoie, care sunt riscurile și recompensele pentru aceasta muncă. De asemenea am studiat niște strategii de marketing și calea legală de iniția o afacere”, a explicat Tamara Șchiopu.

‹ adv ›
Tamara Șchiopu este un consultant experimentat în marketing-ul de agricultură ecologică. FOTO: Agrobiznes

Aceasta crede că agricultura ecologică este o nișă de viitor care va avea o pondere mult mai importantă pe piața agroalimentară.

„Eco este mai durabil. Are un viitor mai îndelungat. Nimeni nu știe ce se va alege din agricultura intensivă atunci când prețurile la petrol vor fi atât de înalte încât îngrășămintele și chimicalele nu vor mai fi produse. Atunci lumea se va pomeni cu un gol enorm de deprinderi și cunoștințe ecologice. Noi practicăm asta de mulți ani la fermă și arătăm altora că este posibil. Este posibil să hrănești o lume întreagă, dacă lumea aceasta va mânca mai puțin și mai sănătos”, a explicat Tamara Șchiopu.

Acesta consideră că potențialul agricol din Republica Moldova nu este utilizat în deplină măsură și că mai este loc pentru dezvoltare.

„Potențialul este din punct de vedere al materiei prime, al resurselor, dar din păcate politicile publice sunt axate un pic pe alte priorități și sunt lăsate în urmă culturile într-adevăr cu avantaj cum sunt boboasele, cânepa, fasolea, bostanul. De asemenea, sunt lăsați într-o parte tinerii care ar vrea să înceapă o afacere în agricultură – ei trebuie susținuți și instruiți”, a spus Șchiopu.

De la telecomunicații în agricultură

Marina Zasmenco lucrează în domeniu telecomunicații, dar a venit la seminar ca să vadă cum se începe o afacere în agricultură. Aceasta a spus că s-a plictisit de lucru în birou și vrea să se ocupe de agricultură.

Marina Zasmenco (din stânga) alături de alți participanți. FOTO: Agrobiznes

Aceasta a spus că are un lot în raionul Ialoveni de circa 80 de ari pe care vrea să crească nuci. Zasmenco se arată interesată de domeniul agriculturii ecologice pentru că a observat că și bătrânii au început să uite cum se face agricultură pură și utilizează îngrășăminte fabricate.

„La noi băbuțele s-au învățat să toarne silitră în tot ce crește și în tot ce nu crește”, și-a manifestat indignarea Marina Zasmenco.

Un alt participant al seminarului, care crește legume în solarii, dar nu este înregistrat ca agent economic Angela Cristea din raionul Ialoveni susține că a venit pentru dată la un astfel de seminar și i s-au apărut utile informațiile privind formarea compostului despre care a povestit Ian Tolhurst.

Angela Cristea. FOTO: Agrobiznes

Evenimentul este organizat în cadrul campaniei EcoLocal Campanie Națională pentru Promovarea Agriculturii Ecologice în Moldova.

Susținere financiară – proiectul de caritate People in Need Moldova, finanțat de către USAID Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›