‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCum să faci bani din creșterea coacăzei pe o plantație mică

Cum să faci bani din creșterea coacăzei pe o plantație mică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În dorința de a deveni independenți mulți decid să-și înființeze propria afacere. Dacă au tatonat bine terenul afacerea le aduce un profit stabil, independență financiară și personală, dar și încredere în viitor.

Nu vorbim despre o afacere mare, ci despre una mică sau mijlocie, care tot poate fi rentabilă, mai ales că și investițiile sunt mai mici. Problema este că mulți nu știu ce nișă să aleagă.

Astăzi vă vom povesti despre creșterea coacăzei. Care sunt așteptările? Care sunt nuanțele și aspectele de bază ale acestei afaceri? Și ce trebuie să cunoască neapărat curajosul care a decis să cultive aceste pomușoare folositoare și foarte gustoase.

‹ adv ›

Argumente în favoarea unei afaceri coacăză

Deși nu foarte multă lume se aventurează să crească coacăză, motivele pentru care nu o fac sunt nefondate și nemeritate. În primul rând pomușoarele sunt la mare căutare pe piața de fructe, iar concurență practic nu există, fiind o ramură neexploatată îndeajuns.

Cultivatorii interesați de cultivarea coacăzei pot conta pe următoarele cifre. Prețul de cost al unui kg de coacăză, ce include cheltuielile de îngrijire și recoltare, constituie circa 0,4 unități convenționale (u.c.). Totodată, de pe 1 hectar puteți obține o recoltă de 12 mii u.c. Din punct de vedere a cheltuielilor un arbust fructifer costă cel puțin 1 u.c., dar produce până la 4 kg de fructe.

Avantajele cultivării coacăzei

pomusoare1
FOTO: kitchenreport.net

Afacerea cu arbuști fructiferi poate într-adevăr deveni profitabilă. Despre unele argumente în favoarea acestui business am vorbit mai sus, însă plusurile nu se opresc aici.

‹ adv ›

În primul rând coacăza a fost întotdeauna apreciată de consumatori, atât pentru proprietățile sale curative și gustative. Chiar dacă este un produs sexonier, nimeni nu exclude posibilitatea de a cultiva coacăză și în perioada rece a anului.

În al doilea rând, coacăza, ca și alte pomușoare, intră repede pe rod, deci nu trebuie să așteptați un timp îndelungat ca să vă recuperați investițiile.

Un alt avantaj al cultivării arbuștilor fructiferi ține de faptul că planta este foarte rezistentă la temperaturile joase și la frig. Acest lucru o pune într-o lumină pozitivă pe fonul alor pomușoare, majoritatea dintre care nu tolerează frigul.

‹ adv ›

Următorul avantaj este din nou legat de temperaturile joase. La înghețare, fructele nu își pierd nici din aspect, nici din proprietăți de aceea pot fi înghețate și vândute pe tot parcursul anului, mai ales că iarna și primăvara prețurile vor fi și mai mari. Coacăza proaspătă nu se deosebește deloc de cea înghețată.

Afacerea nu necesită investiții inițiale substanțiale. Totodată, multe din procesele legate de cultivarea plantei pot fi mecanizate, dar lucrul manual este întotdeauna binevenit.

Lucruri de care să ții cont la înființarea unei plantații de coacăz

Este important să cunoașteți unele aspecte legate de solurile pe care se crește coacăza, dar nu putem afirma că starea solului determină în mod direct cantitatea și calitatea recoltei.

Pomușoarele preferă solurile arate adânc și fertilizate calitativ. Mulți cultivatori experimentați spun că creșterea tufișurilor de coacăză seamănă mult cu creșterea merelor.

Se recomandă să verificați periodic starea solului, efectuând analize agrochimice. În general, coacăzul preferă solul cu aciditatea scăzută (în jur de 6-6,5 pH), dar nu e cazul să panicați  dacă solul are o aciditate medie.

Puteți apela la îngrășămintele minerale, în special în cazul solurilor nisipos-lutoase.

Cel mai indicat ar fi să sădiți arbuștii toamna, în așa fel nu veți aștepta mult prima recoltă. Coacăză se cultivă foarte rar primăvara, de aceea ar fi bine să nu riscați.

FOTO: flickr.com
FOTO: flickr.com

Cum îngrijim arbuștii?

Pentru început ar trebui să vă zic cum se plantează corect arbuștii de coacăză. Bunăoară este foarte important să păstrați distanța între ei ca să se dezvolte armonios și să facă fructe mășcate. Intervalul optim este de cel puțin 2 pe 1,5 metri.

După cum am zis mai devreme, ar fi bine să plantați alături diferite soiuri de coacăză. În acest fel recolta va fi mai gustoasă, mai bogată și mai calitativă. Apropo, coacăză neagră este soiul cu cele mai puțin pretenții.

Încă un sfat: puieții au nevoie de sprijin suplimentar, de aceea se recomandă legarea arbuștilor de niște bârne din lemn.

Dacă vorbim de udat atunci trebuie să remarcăm că planta este o mare iubitoare de umezeală, dar în același timp preferă solul afânat. Aflată o perioadă îndelungată în băltoacă poate putrezi, dar fără umezeală poate să se usuce. Afânarea se va face cu mare atenție întrucât sistemul radicular al coacăzei este orizontal. Tăierile se efectuează atât primăvara, cât și iarna.

Dacă o veți îngriji corespunzător coacăza vă poate asigura un venit stabil și decent, dar și multă plăcere de la proces.

Articol realizat în baza materialelor gejzer.ru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›