‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-2.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTamara Șchiopu: Piața EcoLocal a devenit un canal nou pentru producătorii ecologici mici și...

Tamara Șchiopu: Piața EcoLocal a devenit un canal nou pentru producătorii ecologici mici și mijlocii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fondată de către un grup de voluntari, susținută de Centrul de Consultanță în Afaceri prin proiectul AMIB și People in Need Moldova, proiectul USAID, Piața EcoLocal Farmers’ Market, a reușit să cucerească mulți consumatori și a devenit pentru unii dintre ei deja o tradiție. Aceasta reunește în fiecare sâmbătă producători ecologici și în conversie precum și cei artizanali, care vin din diferite colțuri ale Moldovei, să-și expună produsele pe tarabe.

Și fiindcă a devenit atât de populară în rândul consumatorilor, dar și producătorilor de produse ecologice, am decis să aflăm mai multe despre organizarea și posibilitățile oferite de EcoLocal realizând un interviu cu Tamara Șchiopu, preşedintele asociaţiei Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali – EcoLocal.

Cât de importantă este piața EcoLocal pentru consumatori?

„Mulți consumatori ne scriu că pentru ei ziua de sâmbătă deja începe cu piața EcoLocal, unde merg să-și facă plinul, să-și vadă prietenii și să stea la o cafea cu cei dragi. Avem activități și pentru copii, dacă sunt interesați de pictat sau confecționat ceva. Iar agențiile de turism sunt bucuroase că au unde aduce oaspeții lor în fiecare sâmbătă, ca să cunoască producătorii autohtoni artizanali și ecologici”.

Câți producători au participat la această piață și câți dintre aceștia au devenit permanenți?

„Pe parcursul sezonului, la piață au participat 71 de producători autohtoni de diferite produse atât alimentare, cât si artizanale. Dintre ei 47 au devenit comercianți permanenți la piață, doar că unii vin de 4 ori pe lună, unii de 2 ori iar alții o dată pe lună, în dependență de circumstanțele specifice ale fiecăruia”.

Este o posibilitate pentru producători de a vinde mai scump? Care este diferența de preț?

„Prețul la un produs sau altul este dictat de consumator. Dacă nu-l cumpără, atunci prețul se micșorează. Dacă vii la spartul târgului, pe la 13.30 atunci producătorii vor să scape de produsele perisabile și le vând mai ieftin. Dar să compari prețurile între o piață sau alta este fără mare sens, pentru că prețul oglindește și calitatea, și taxele de participare, și atmosfera relaxată și calmă care domină la piață. Până la urmă, dacă lumea nu ar cumpăra, prețurile ar imploda. Vânzările înregistrate demonstrează că, producătorii vând bine la prețurile pe care sunt gata cumpărătorii să le achite”.

Cum este verificată calitatea produselor?

„Calitatea produselor este asigurată de Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor, prin verificarea procesului și eliberarea certificatelor de inofensivitate cerute prin lege. Organizatorii pieței cer copiile acestor certificate, precum și verifică valabilitatea lor. Mai sunt câteva criterii legale de care trebuie să te conduci – termenul de valabilitate a produselor, igiena producerii, corectitudinea informației de pe etichete. În rest, calitatea este o noțiune foarte subiectivă. Ce este bun pentru tine, este nedorit pentru mine. Ce este prea sărat pentru mine, este Ok pentru tine”.

S-a schimbat atitudinea producătorilor pe parcursul anului?

„Piața EcoLocal este o platformă de comunicare directă și personală între producător și cumpărător. Aici producătorul primește un feedback direct și poate acționa în baza lui. În rezultat, producătorii s-au orientat după cerințele cumpărătorilor – să fie mai binevoitori, mai disciplinați, mai prezentabili, să aibă prețurile indicate, să cunoască componența produselor, chiar și moduri de folosire, dacă e să pregătească singuri acasă. În acest sens, credem noi că schimbarea este una pozitivă și dinamică. Au schimbat și modul de ambalare a produselor, au redus plasticul, au eliminat pungile de plastic, au venit cu produse noi și mai inovative, au făcut prezentări și degustări în cadrul pieței”.

FOTO: facebook.com

Este o posibilitate piața EcoLocal pentru producătorii mici de a-și vinde producția?

„Pentru sezonul 2018 nu mai primim producători noi, dar din februarie 2019 vom începe din nou să recrutăm producători și cei mici se pot alătura cu aceleași drepturi și condiții. Important e să vină în persoană și să aducă produse autentice, fără import și fără adaosuri nocive”.

De cât timp activează piața, sunt ceva termeni pentru acest proiect?

„Piața activează din 30 iunie, în fiecare sâmbătă. Pe 22 decembrie va fi ultima piață din acest sezon, după care vom lua o pauză până în luna martie, ca să perfecționăm regulamentul și strategia, să reparăm infrastructura și să ne mai odihnim și noi un pic”.

‹ adv ›

Piața EcoLocal a devenit un canal nou pentru producătorii mici și mijlocii, eco și în conversie, dar și o platformă de comunicare directă dintre fermier și consumator. Agrobiznes a decis să discute și cu reprezentanții susținătorilor pieței – Centrul de Consultanță în Afaceri.

„Noi vedem piața EcoLocal ca un canal important pentru comercializarea și promovarea produselor ECO, în special a pomușoarelor, oferite de producătorii mici și mijlocii. Până acum, în Chișinău lipsea spațiul în care fermierii care cultivă produse organice pot comunica direct cu consumatorii – piețele regionale fiind prea aglomerate în acest sens. La un moment dat și noțiunea de „Eco” a devenit destul de speculată – fiecare producător susținea că respectă principiile agriculturii ecologice și e în armonie cu natura și solul. Pentru producătorii mici și medii de pomușoare, care doresc să vândă de sine stătător produsele, piața este o oportunitate extraordinară. În plus, aici, fermierii sunt și educați prin participarea la traininguri, dar și contribuie financiar la activitatea pieței – ceea ce este foarte important pentru principiul M4P, pe care îl implementăm”, ne-a relatat Sergiu Ipatii, coordonator de proiect AMIB, implementat de CCA, finanțat de HEKS-Moldova.

People in Need este una dintre puţinele organizaţii internaţionale care furnizează intens sprijin pentru dezvoltarea sectorului civil din regiune. Iar piața EcoLocal a devenit atât de populară inclusiv și datorită suportului acestei organizații.

„People in Need Moldova, prin intermediul unui proiect finanțat de USAID, a susținut piața EcoLocal oferind un grant pentru fondarea și amenajarea pieței la Chișinău. Datorită parteneriatului dintre People in Need Moldova și EcoLocal, am desfășurat o campanie de informare privind beneficiile agriculturii și produselor ecologice. Împreună cu inițiatorii și organizatorii pieței EcoLocal, continuăm să promovăm producătorii autohtoni de produse ecologice și încurajăm oamenii să consume alimente nu doar sănătoase și gustoase, dar și crescute fără fertilizanți chimici”, a menționat Marina Mândru, manager de proiect People in Need Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›