‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se înmulțește lavanda – producerea butașilor

Cum se înmulțește lavanda – producerea butașilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lavanda poate fi înmulțită generativ și vegetativ. Înmulțirea generativă se realizează prin semințe, iar vegetativă prin butași, lăstari anuali lignificați, marcotaj, părți de tufe și cultură de țesuturi.

În acest articol discutăm despre înmulțirea levănțicăi prin butași vegetativi înrădăcinați.

Pentru producerea butașilor se recoltează lăstari tineri, de un an, lignificați din plantații mamă sau pepiniere în lunile octombrie-noiembrie sau primăvara în martie, în perioada repausului vegetativ.

‹ adv ›

Butașii se recoltează de la plante sănătoase, bine dezvoltate, în vârstă de 3-5 ani. Tăierea butașilor se face cu un cuțit foarte bine ascuțit sau cu lama, sub mugur.

Producerea butașilor vegetativi poate fi realizată din lăstari anuali lignificați; butași apicali, adică tăiați de la vârful lăstarului anual sau butași din lăstarul anual.

Părțile luate de la planta mamă se împart în porțiuni de 2-3 muguri, în partea de jos lăsându-se circa 1 cm sub mugure, iar în partea de sus 2-3 cm deasupra mugurelui. Într-un final, obținem un butaș de circa 8-10 cm (alți autori indică și 6 cm). Dintr-un lăstar anual se pot obține 1-3 butași.

‹ adv ›

Înainte de plantare se recomandă pregătirea corespunzătoare a butașilor ce constă în îndepărtarea frunzelor de pe partea inferioară (lemnoasă) ce se plantează în substrat, având grijă să nu distrugem mugurii vegetativi.

La baza butașului se face o singură tăietură în formă de pană, sub mugur. Frunzele din vârful butașului se reduc cu circa un sfert din lungime.

După aceasta, urmează plantarea care se recomandă a fi realizată în perioada imediat următoare. În cazul păstrării mai îndelungate, dar nu mai mult de o zi, butașii se mențin în vase cu apă curată.

‹ adv ›

Plantarea butașilor pentru înrădăcinare poate fi realizată în straturi, containere, palete speciale, ghivece, adică o varietate destul de mare de metode. Important este să asigurăm condițiile necesare creșterii și dezvoltării sistemului radicular.

Pentru a stimula înrădăcinarea, butașii pot fi tratați cu substanțe special concepute în acest sens.

Plasarea butașilor de levănțică pentru înrădăcinare în răsadnițe

Pentru înrădăcinarea butașilor de levănțică se folosește substrat format din sol, nisip și mraniță. Înainte de plantare, substratul se umezește, iar butașii se introduc 2/3 în acesta.

După plantare, ghivecele, paletele, containerele sau substratul în care au fost plantați butașii se acoperă cu folie.

Pentru a favoriza dezvoltarea sistemului radicular, pentru butași de levănțică din spațiu protejat, se fac două – trei fertilizări și se irigă pentru a nu permite uscarea excesivă a substratului.

Odată cu formarea primelor rădăcini se va începe călirea butașilor prin deschiderea răsadnițelor la început câteva ore, numai în cursul dimineții sau serii. Sistemul radicular în palete se formează în aproximativ 60-70 de zile.

V-ar putea fi util și articolul despre Cum se cultivă salvia. Cerințe față de mediu.

Înrădăcinarea butașilor de levănțică în straturi

Precum am menționat, butașii pot fi înrădăcinați și în straturi, metodă utilizată destul de des. Pentru aceasta, se pregătește terenul prin arătură la 25-30 cm, apoi afânarea și nivelarea solului.

Se formează straturile cu tehnică specială, tocuri pentru vetre. În straturi se pune mranița amestecată cu sol, pe circa 15 cm, apoi amestecul se tasează și se pune peste acesta circa 3 cm de nisip sau se acoperă cu folie. În acest caz, de la bun început trebuie instalat și sistemul de irigare prin picurare.

Butașii se introduc în sol la 5-6 cm adâncime, de obicei utilizându-se schema de plantare 10 x 5 cm. După aceasta, se irigă din nou și se acoperă (în cazul utiizării stratului de nisip) cu Agryl sau peliculă stravezie.

Pe parcursul iernii, plantele ce au fost plantate toamna se aerisesc, se irigă la necesitate, dacă permit condițiile, iar în cazul riscului înghețurilor se protejează suplimentar. Primăvara, butașii se irigă și se fertilizează suplimentar, utilizându-se îngrășăminte cu NPK sau altele.

Când lăstarul nou format atinge lungimea de peste 5 cm, acesta se ciupește (se înlătură vârful de 2-3 cm) pentru a stimula creșterile laterale și a favoriza dezvoltarea sistemului radicular.

Pe parcursul vegetației se monitorizează starea culturii, se realizează lucrări tradiționale de îngrijire, cum ar fi înlăturarea buruienilor sau irigarea.

În teren deschis, butașii se recoltează toamna, după prima brumă (ca reper este recomandată mai întâi pregătirea câmpului pentru plantare, iar apoi recoltarea și plantarea butașilor).

În perioada înrădăcinării butașilor pot apărea butoni florali, ce trebuie înlăturați.

Înmulțirea levănțicăi prin mușuroirea și despărțirea tufelor bătrâne

Mușuroirea tufelor se poate face toamna sau primăvara timpuriu. În acest scop, pot fi utilizate plantații bătrâne, în care distanța între plante este minimum 100×50 cm. Tufelor alese
pentru înmulțire li se taie toate ramificațiile la 8-10 cm de la nivelul solului
, după care se acoperă cu un strat de sol bine mărunțit, gros de 5-6 cm.

Se va acorda o atenție deosebită introducerii solului între ramificații, așa încât să nu rămână spații libere. Din mugurii vegetativi acoperiți cu pământ pornesc ramificații care se înrădăcinează în partea inferioară. În momentul stopării apariției de noi ramificații stratul de sol acoperitor se îngroașă cu încă 4-5 cm.

Lucrările de întreținere sunt tradiționale: plivitul, prășitul și irigarea ori de câte ori este nevoie. În acest fel se pot obține câte 100-200 de ramificații înrădăcinate de la fiecare plantă, care vor fi transplantate pentru a deveni material săditor corespunzător cerințelor

Citiți și despre Cum se plantează lavanda. Sfaturi pentru o cultură de succes.

Bibliografie: Tehnologii și inovații în sectorul plantelor aromatice și medicinale în contextul schimbărilor climatice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›