Conform estimărilor, de la începutul anului 2020 și până în prezent, cel puțin 100 de mii de muncitori migranți s-au întors în Republica Moldova. Potrivit experților asociațiilor agricole, acest fapt va afecta semnificativ starea mai multor sectoare agricole, în special cel pomicol.
Contrar speranțelor producătorilor de fructe, struguri și legume, după cum consideră unii manageri, deficitul de lucrători sezonieri nu se ve reduce. În primul rând, din cauza fricii care afectează starea psihologică a oamenilor. Aceștia se tem să meargă la muncă pe câmpuri, livezi și podgorii din cauza riscului de infecție.
În al doilea rând, un număr semnificativ de migranți consideră întoarcerea în Moldova o măsură forțată și temporară. Prin urmare, intenționează să se întoarcă în această vară sau mai târziu în UE, unde agricultorii din unele țări deja declară lipsa forței de muncă.
Potrivit East-Fruit, o creștere a populației Republicii Moldova datorită migranților poate contribui la creșterea cererii pentru unele produse „premium”, în primul rând – fructe, pomușoare și legume.
În același timp, potrivit observațiilor, în special ale legumicultorilor, în acest an este puțin probabilă extinderea suprafețelor agricole, fie și pentru culturi cum ar fi rădăcinoasele. Motivul ar fi atât piața de desfacere, cât și seceta care afectează producția de legume din Moldova.
În plus, potrivit legumicultorilor, arendarea terenurilor este mai dificilă, deoarece arendatorii preferă să stabilească contracte cu producătorii de culturi de câmp.
Comentarii