‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum vor influența lipsa precipitațiilor și temperaturile înalte pomii din livezi? Vezi ce spun...

Cum vor influența lipsa precipitațiilor și temperaturile înalte pomii din livezi? Vezi ce spun specialiștii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile din anul curent nu sunt tipice pentru sezonul de iarnă, iar meteorologii atenționează că astfel de regim termic în această perioadă se semnalează în medie o dată în 15-20 ani. Totodată, temperaturile din luna decembrie au depășit valorile normei cu 3,5-4,5ºС. O bună parte din speciile pomicole se află în faza de repaus obligatoriu, însă lipsa precipitațiilor solide și menținerea temperaturilor înalte constituie un pericol pentru acestea, potrivit experților.

„Dintre toate speciile pomicole, caisul este specia cea mai supusă riscului de a fi afectată de înghețuri, urmată de piersic. Acest lucru se întâmplă din motiv că perioada de repaus obligatoriu pentru cais este de circa 30 – 40 de zile, astfel, la începutul lunii ianuarie aceasta se finalizează și plantele trec în repaus climateric. Caisul deja a acumulat suma necesară de temperatură și a ieșit din repausul adânc. Dacă pe parcursul mai multor zile se vor menține temperaturi mai mari de +7°C, acest lucru va provoca pornirea proceselor fiziologice. Problema cea mai mare, însă, este lipsa precipitațiilor, care afectează esențial speciile pomicole. La ultima examinare a umidității solului, aceasta era de circa 40 mm, adică nici măcar jumătate din cantitatea necesară de apă în sol, iar acest lucru va influența negativ asupra înfloritului și legării fructelor”, a menționat Valeriu Manziuc, doctor în științe agricole (horticultură) .

Potrivit lui Sergiu Popa, doctor în pomicultură, fluctuațiile de temperatură reduc esențial rezistența speciile pomicole la îngheț.

„Plantele pomicole din zona temperată trec prin 3 perioade de repaus: relativ, obligatoriu și climateric. La moment, majoritatea se află în repausul obligatoriu, cu excepția unor sâmburoase. Pentru acestea, dacă temperaturile înalte se vor înregistra în continuare, până și înghețurile de -6..-10°C vor deveni periculoase. Dacă suma temperaturilor va depăși necesarul pentru a declanșa dezmuguritul, plantele vor pierde rezistența la îngheț. La moment, având temperaturi negative în timpul nopții, suma temperaturilor nu permite declanșarea proceselor, însă suntem abia la mijlocul iernii și prognozele pentru următoarele zile indică temperaturi înalte”, a menționat Sergiu Popa.

Cel mai mult, în cazul în care vor fi înghețuri, vor fi afectate plantațiile ce nu sunt amplasate corect, dar și pomii ce nu au fost pregătiți corect pentru perioada de iarna.

„Pomii rezistă la temperaturi scăzute dacă sunt bine pregătiți pentru iarnă. Livezile amplasate în pantă sudică, unde suma temperaturilor necesare pentru declanșarea proceselor fiziologice la pomi se acumulează mai rapid, sunt supuse riscului de a îngheța. Totodată, plantațiile amplasate în treimea de jos a pantei, în zona de atac a înghețurilor de revenire (văi înguste, de acumulare) vor fi afectate. Cele mai periculoase sunt înghețurile de revenire care au produs pagube în anii precedenți. Dacă temperaturile se vor reduce treptat, pierderile produse nu vor fi atât de mari, iar dacă înghețurile vor parveni brusc, pagubele vor fi esențiale. Totodată, dacă temperaturile înalte se vor înregistra și în continuare, vor avea de suferit nu doar speciile sâmburoase, dar și speciile semințoase”, a adăugat Ion Ribințev, doctor în pomicultură.

Potrivit specialiștilor, lipsa zăpezii influențează esențial rezistența speciilor pomicole la îngheț, deoarece stratul de zăpadă menține temperatura mai înaltă în sol, iar solul fără zăpadă îngheață la adâncimea de până la 20-30 cm. Astfel, speciile pomicole altoite pe portaltoi pitici cu sistemul radicular superficial sunt supuse riscului de a îngheța.

„Sistemul radicular este mult mai sensibil decât partea aeriană. Dacă temperaturile înalte vor persista, iar apoi vor urma temperaturi reduse, pomii vor avea de suferit. Gradul de afectare a plantației va putea fi estimat abia în luna martie. În anul 2017, an similar cu acesta, temperaturile de -6°C au afectat o bună parte din plantații”, au conchis specialiștii.

Recomandări:

  • Văruirea pomilor, deoarece culoare albă reflectă razele solare;
  • Întârzierea efectuării tăierilor (nu se admit mai ales pentru speciile sensibile la îngheț), plus, producătorii vor avea posibilitatea să aprecieze gradul de afectare a pomilor și să normeze corespunzător încărcătura pomilor.

Amintim că, potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat săptămânile viitoare nu se prevăd ninsori abundente, iar vremea caldă se va menține.

‹ adv ›

FOTO: blog.ferma-gradina.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii