Cele mai recente date ale Oficiului Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicol din țara noastră, arată că stocurile vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent, ceea ce reprezintă 21 milioane decalitri sau cu 35 la sută mai mult comparativ cu media multianuală.
În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor de vin moldovenesc este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30 la sută.
În primele șapte luni ale acestui an, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 milioane litri ori 6,5 la sută și în valoare de 87 milioane de lei ori 6,8 la sută.
Piața vinului îmbuteliat atestă o creștere de 5 la sută în volum și o modestă creștere de 0,2 la sută în valoare. De cealaltă parte, piața vinului în vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11 la sută în volum și 16 la sută în valoare.
Seceta severă, înghețul de primăvară și grindina sunt factorii care a cauzat pierderea a circa 30-50 la sută din cantitatea de struguri.
Cantitatea de struguri destinată produselor vitivinicole se estimează la circa 150-200 mii tone și un volum de vin de 8-10 milioane de decalitri.
Comentarii