‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDate WAPA: Care sunt previziunile privind producția de mere și pere pentru 2023. Tendințele...

Date WAPA: Care sunt previziunile privind producția de mere și pere pentru 2023. Tendințele pieței fructelor în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Mondială a Merelor și Perelor (WAPA) a anunțat, în cadrul conferinței Prognosfruit, desfășurată în perioada 2-4 august, la Trentino, Italia, previziunile privind producția de mere și pere. La eveniment a participat și directorul executiv al Moldova Fruct, Iurie Fală.

Astfel, potrivit WAPA, în 2023, producția de mere în UE pentru principalele țări producătoare se estimează să scadă până la 11,4 milioane tone, ceea ce constituie cu 3,3% mai puțin decât anul trecut. Cu toate acestea, recolta din acest an se menține în limitele mediei pentru 3 ani precedenți (+0,3%).

În ceea ce privește principalele soiuri, producția de Golden Delicious ar urma să crească cu 11,7%, ajungând la un total de 2,17 milioane tone, iar Gala, al doilea soi ca volum, se așteaptă să crească cu 4,8%, sau la 1,53 milioane tone în total. Pe de altă parte, la soiurile Red Delicious și Idared se așteaptă o scădere de 10% și respectiv 6,1%.

‹ adv ›

Tendințele europene sunt similare cu cele ale altor țări din emisfera nordică, cum ar fi China, a cărei recoltă de mere va rămâne stabilă la 37,2 milioane de tone, în timp ce SUA se așteaptă la o recoltă de mere de 4,5 milioane de tone (cu 3,6% mai puțin față de anul 2022). De asemenea, se așteaptă ca recolta de mere din India să scadă cu peste 30%, la 1,9 milioane de tone în total.

Prognoza producerii de mere în Moldova arată o creștere de la 446,3 mii tone la 548 mii tone, ceea ce constituie cu 18.56% mai mult în sezonul actual decât în anul 2022. În structura producției globale de mere, din totalul de 548 mii tone, soiul Golden Delicious are poziția de lider cu ponderea de 19%, urmat de Gala cu 13%, Florina și Red Delicious cu câte 7%, Granny Smith – 6%, Jonagold – 4% ș.a.

„Sezonul începe pe o notă pozitivă, cu o recoltă relativ scăzută, fără suprapunere cu emisfera sudică, cu stocuri goale din sezonul precedent și renovarea continuă a livezilor. Va trebui să continuăm să monitorizăm condițiile climatice, să combatem bolile și dăunătorii, concomitent făcând față provocărilor geopolitice și de acces pe piață. În sezonul următor, există șanse mari să stimulăm consumul de mere și pere, crescând în același timp prețurile pentru a asigura calitatea fructelor, precum și pentru a corespunde beneficiilor nutriționale, de mediu și de sănătate ale merelor și perelor”, a comentat prognozele Philippe Binard, secretarul general al WAPA.

Prognosfruit este unul dintre cele mai importante evenimente la nivel mondial, care se desfășoară anual pentru industria fructelor. Conferința reunește producători, procesatori și comercianți din diferite țări europene și nu doar.

‹ adv ›

Moldova Fruct este parte a acestei comunități, deținând calitatea de membru activ al WAPA începând cu anul 2018. Prognoza producerii de mere este una imperativă pentru membrii Moldova Fruct. În urma acesteia, membrii Asociației își ajustează strategiile de recoltare, depozitare și comerț pentru sezonul care vine, reieșind din tendințele din regiune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›