‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce ardeii stagnează în creștere. Cauze și alte probleme la cultivare

De ce ardeii stagnează în creștere. Cauze și alte probleme la cultivare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ardeiul este o cultură cu cerințe mari la întreținere, pentru asigurarea recoltelor bune. Ofilirea, încetinerea sau încetarea creșterii sunt probleme des întâlnite în cultura ardeiului.

În acest articol vom discuta despre posibilele cauze ale acestor probleme și metode de a ameliora situația.

De ce ardeii cresc prost

Motivele eșecurilor în cultivarea ardeiului sunt multe, printre cele principale se numără:

‹ adv ›
  • semințe necalitative (planta va fi slabă pe întreaga perioadă de vegetație);
  • repicarea incorectă sau transplantarea. Transplantarea prea adâncă în sol sau la transplantare au fost deteriorate rădăcinile;
  • probleme ale solului (fertilitate slabă sau structură necorespunzătoare, sol rece în seră/solar);
  • încălcarea sistematică a regimului de temperatură, expunerea la temperaturi scăzute sau căldură extremă, fluctuații de temperatură în timpul zilei și pe timp de noapte;
  • aer uscat în seră, ventilație slabă sau prezența curenților de aer;
  • irigații necorespunzătoare și folosirea apei reci sau de proastă calitate;
  • ore scurte de zi, iluminare slabă;
  • fertilizarea ineficientă, adică supraalimentarea sau, dimpotrivă, introducerea unei cantități insuficiente de elemente nutritive;
  • ignorarea copilitului sau retezării vârfurilor la unele soiuri de ardei ce necesită aceste operațiuni.

Află aici De ce se răsucesc frunzele la roșii și ardei. Cauze și prevenire.

Dezvoltarea slabă a plantelor de ardei este posibilă dacă se ignoră tehnicile corecte de cultivare. Dacă cel puțin o etapă în îngrijire este încălcată, planta încetează să crească.

Principalele cauze ale încetinirii creșterii plantelor de ardei sunt:

‹ adv ›

1. Plantarea incorectă a răsadurilor

Nerespectarea termenului de plantare a răsadului poate fi unul dintre motivul creșterii. Dacă răsadurile au fost plantate într-un loc permanent prea devreme, cultura nu va înflori și, ca urmare, nu va lega fructe. În cel mai bun caz, veți obține o recoltă târzie.

Răsadul de ardei se plantează când în sol se atinge temperatura de cel puțin 14°C (de obicei, în câmp deschis în perioada 1-25 mai).

Citiți mai multe despre Când plantăm răsadurile în câmp. Perioada optimă pentru fiecare specie.

‹ adv ›

2. Îngrășăminte selectate incorect

Absența fructelor este adesea rezultatul hrănirii necorespunzătoare. Ardeii sunt sensibili la substanțele chimice.

În primul rând, nu e benefică o cantitate excesivă de azot, iar deficitul de îngrășăminte cu potasiu și fosfor, dimpotrivă, contribuie la dezvoltarea slabă a plantei și încetinirea creșterii plantei.  

Aveți în vedere, efectuând tratamentele, că e periculoasă suprasaturația cu fertilizanți sintetici, sunt mai binevenite îngrășămintele organice.

Important! Nu folosiți niciodată gunoi de grajd proaspăt pentru fertilizare. El este capabil să ardă rădăcinile plantelor de ardei, dar și să ducă la infestarea cu buruieni, dăunători, cum ar fi coropâșnița.

Detalii despre Coropâșnița – cum prevenim răspândirea. Combatere.

Îngrășămintele care conțin fosfor și potasiu pot fi aplicate aproape pe toată perioada de viață a culturii: aceste substanțe au un efect pozitiv asupra dezvoltării rădăcinii și accelerează creșterea fructelor.

Detalii despre Putregaiul apical la ardei – cauze și tratament.

3. Solul nepotrivit

Motivul dezvoltării lente sau încetării complete a creșterii plantei poate fi solul compact și sărac. 

Gradul de productivitate și rata de creștere a răsadurilor depinde de locul în care sunt transplantate. Nefavorabil este terenul cu un conținut scăzut de cernoziom sau prea nisipos.  

Ardeiul va crește bine pe terenuri plane cu expoziție sudică, bine nivelate, soluri luto-nisipoase, fertile, permeabile, bine afânate.

4. Încălcarea condițiilor de creștere recomandate

Lumina insuficientă (creșterea la umbră) și temperatura necorespunzătoare (timpul prea rece sau căldură de peste +30°C) sunt inacceptabile pentru răsadurile de ardei.

Important în cultivarea acestei culturi este să nu ignorați caracteristicile soiurilor. Folosiți soiuri adaptate condițiilor din zona Dvs.

La căldură extremă, deschideți ușile serei/solarului. Asigurați o temperatură suficientă (+23…+25°С). Protejați plantele de lumina directă a soarelui și de curenții de aer. Respectați regula principală de udare – nu udați prea mult, dar nici nu lăsați să se usuce prea mult solul.

Umiditatea optimă a solului trebuie să constituie 70–75% din capacitatea de câmp pentru apă – pentru faza de până la fructificare, şi 80–85% – în perioada fructificării plantelor la umiditatea aerului de 75–80%.

Normele de irigare prin aspersiune 300–400 m3/ha, pe vegetaţie efectuându-se 11–13 udări. La irigarea prin picurare normele de irigare vor varia între 20–50 m3/ha şi vor fi aplicate în perioadele respective conform normelor.

Detalii despre Irigarea ardeiului prin picurare. Sfaturi pentru recolte bune.

5. Atacul de boli și dăunători

Umiditatea prea mare a aerului poate provoca afectarea fructelor de putregaiul cenușiu sau alb, precum și alternarioza.

Agentul patogen pătrunde în plantă prin țesuturile deteriorate. Cultivarea ardeiului timp de câțiva ani în același loc duce la acumularea patogenilor în sol: fitoftoroza, fuzarioza și manei.

Aflați mai multe și despre Mana de sol la roșii: 5 reguli pentru a proteja cultura.

Bolile enumerate reduc vitalitatea ardeiului, frunzele și tulpinile se ofilesc, creșterea este inhibată. După ceva timp, planta poate muri. În plus, bolile epuizează solul.

Insectele dăunătoare reprezintă nu mai puțin pericol pentru plante – acestea adesea pot fi afectate de afide, musculița albă, buha semănăturilor, tripși, gândaci de Colorado sau coropâșnițe.

Analizați bine plantele pentru a depista semne sau simptome posibile de atac. Utilizați produse omologate pentru combaterea patogenilor.

În Moldova, contra musculiței albe de seră sunt omologate produsele ce conțin lambda-cihalotrin (Cordoba – 0,15-0,2 l/ha).

În România contra afidelor și musculiței albe sunt omologate produsele pe bază de flupiradifuron (Sanium System – 4,5 l/ha, Sivanto Prime – 0,56 l/ha pentru plante cu înălțime de 1m în maxim 750 l apă/ha, oxamil (Vydate – 10 l/ha), deltametrin (Poleci – 30-50 ml/hl apă (0,03-0,05 %)) și altele.

Contra tripșilor produse pe bază de abamectin (Vertimec Pro – 1,2 l/ha), deltametrin (Poleci).

Prevenirea stopării creșterii și altor probleme la cultura ardeiului

Măsurile preventive vor ajuta la evitarea problemelor ce pot apărea în perioada de creștere și se răsfrâg negativ asupra productivității ardeilor:

  • Alegeți solurile potrivite pentru cultivarea ardeiului.
  • Respectați asolamentul. Ardeiul se cultivă cu succes după varză, leguminoase, bostănoase.
  • Alternați fertilizarea cu substanțe organice și minerale. Creșteți treptat cantitatea de îngrășământ aplicată. Nu fertilizați excesiv cu azot, deoarece acest lucru va duce la creșterea masei verzi în detrimentul fructificării.
  • Efectuați fertilizările pe solul umed, cu două zile înainte de fertilizare, udați solul. Apa pentru irigare trebuie să fie de temperatura camerei. Este recomandat a efectua udările dimineața. Pe suprafețe mici turnați apă la rădăcină, încercând să nu atingeți lăstarii și frunzele.
  • Afânați nu prea adânc solul din jurul fiecărei plante, dacă nu este mulcit.
  • Îndepărtați fructele sau părțile plantei cu deteriorări mecanice, cu simptome de atac ale unei boli pentru a preveni infectarea în masă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›