‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce cârâie și horcăie găinile. Boli respiratorii la păsări

De ce cârâie și horcăie găinile. Boli respiratorii la păsări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un crescător de animale responsabil știe să recunoască problemele de sănătate ale acestora de la etape timpurii. Animalul la început de boală prezintă schimbări de comportament, mișcări sau sunete mai puțin obișnuite.

Dacă să ne referim la păsări, mulți fermieri își pun întrebarea de ce găinile cârâie în mod diferit sau horcăie? Cârâitul la păsări este o metodă normală de comunicare, dar poate fi și un semn de patologie, în mod principal, localizată la nivelul sistemului respirator.

Vom descrie în continuare principalele boli respiratorii la găini și legătura acestora cu sunetele emise. Și anume:

‹ adv ›
  • Cauze normale ale cârâitului la găini;
  • Cauze patologice ale horcăitului la găini;
  • Boli infecțioase respiratorii frecvente la găini;
  • Boli virale;
  • Infecții bacteriene;
  • Boli fungice;
  • Diagnostic, tratament și prevenire în boli respiratorii.

Cauze normale ale cârâitului la găini

Este fiziologic normal ca găinile să cârâie pentru a comunica între ele și pentru a exprima diferite stări sau nevoi. Cârâitul găinilor poate avea mai multe semnificații, cum ar fi:

  • Comunicare socială: Găinile cârâie pentru a-și anunța prezența și pentru a interacționa cu semenii lor. Acesta poate fi un mod de a menține legătura socială și de a stabili ierarhiile în cadrul grupului.
  • Alarmă: Găinile pot cârâi pentru a semnala prezența unui pericol, avertizând restul cârdului și ajutându-i, astfel, să rămână în siguranță.
  • Anunțarea ouălor: Cârâitul este folosit pentru a anunța celelalte găini când cuibarul este ocupat, iar apoi, că oul a fost depus.
  • Exprimarea fricii sau disconfortului: Găinile pot cârâi atunci când se simt stresate, au un disconfort sau chiar durere. Acesta poate fi un mod de a-și exprima nevoile sau de a atrage atenția celorlalte găini sau chiar a fermierului.
  • Comunicarea maternală: Cârâitul se folosește de mama cloșcă pentru a comunica cu puii săi. Aceasta poate, astfel, să avertizeze despre pericol sau să-i îndemne să se adune sub aripile sale pentru protecție.
  • Expresia plăcerii: Uneori, găinile pot cârâi ca reacție la hrana sau mediul plăcut. Acesta poate fi un mod de a-și exprima satisfacția și bucuria.

Citiți și despre Stresul termic la păsări – sfaturi pentru a nu pierde productivitatea în ferme.

Cauze patologice ale horcăitului la găini

Noțiunea de horcăit la găini este folosită de crescători la fel de frecvent ca și cârâitul, în încercarea de a exprima o problemă legată de căile respiratorii. Totuși cârâitul ar defini un semnal sonor, un act de vocalizare, în timp ce horcăitul se înțelege mai mult ca un sunet nespecific, care însoțește respirația.

‹ adv ›

Horcăitul poate fi sau nu însoțit de cârâit, de tuse sau strănut. Acesta nu este un sunet sănătos pentru o pasăre și ne indică prezența unei probleme la nivel de căi respiratorii.

Cel mai des, motivele horcăitului la găini includ:

  • Blocaje ale căilor respiratorii. Găinile pot înghiți obiecte străine sau bucăți de hrană de consistență sau mărime neadecvată, acestea provocând apoi blocaje parțiale ale căilor respiratorii superioare. Găina care se sufocă va ține capul în sus, în poziție nefirească, va face zgomote și mișcări nespecifice. Blocajul poate fi diagnosticat prin inspecție, cu ciocul larg deschis, se va examina gâtul cât de profund posibil, folosind o lanternă. A doua metodă este palpația, pe traiectul gâtului: apăsând cu grijă, poate fi depistată o indurație. Dacă e posibil, se încearcă înlăturarea obiectului prin masaj ușor sau cu penseta sau degetele curate, cu mare grijă, pentru a evita traumatismul.
  • Alergii sau iritații. Acțiune iritantă au: praful și deșeurile din încăpere, utilizarea neadecvată a substanțelor chimice pentru dezinfecție, mucegaiul și sporii, poluarea aerului cu gaze nocive. Prevenirea se face prin igiena bună a încăperii, folosirea corectă a substanțelor chimice, controlul umidității și ventilarea corespunzătoare.
  • Infecții respiratorii. Pot fi de diversă origine și cu diferit grad de contagiozitate. Proprietarul trebuie să recunoască semnele de bază și să contacteze medicul veterinar pentru un tratament adecvat.

Boli infecțioase respiratorii frecvente la găini

Infecțiile respiratorii se întâlnesc destul de frecvent la găini. Acestea pot fi provocate de o varietate de agenți patogeni, cum ar fi bacterii, virusuri, fungi sau paraziți. Iată câteva dintre cele mai frecvente boli infecțioase respiratorii la găini:

‹ adv ›

Boli virale ce pot provoca horcăitul la găini:

  • Bronșita infecțioasă aviară (IB): cauzată de un virus din familia Coronavirusurilor. Provoacă tuse, strănut, scurgeri nazale, respirație îngreunată. Simptomele respiratorii sunt mai pronunțate la tineret, la păsările adulte sunt nesemnificative sau lipsesc. Producția de ouă scade brusc, acestea fiind deformate, cu coaja subțire, moale, albușul devine apos, se amestecă cu gălbenușul. Boala se răspândește rapid prin secreții și fecale, care contaminează mediul.
  • Laringotraheita infecțioasă aviară (ILT): cauzată de un herpesvirus. Se manifestă prin inflamația laringelui și traheei, exprimate prin tuse, respirație șuierătoare, îngreunată, gâtul întins cu ciocul larg deschis la inspirație și capul lăsat la pământ la expirație. Pasărea strănută, scuturând capul și eliminând mucus cu coaguli de sânge. Se constată slăbire progesivă și scăderea ouatului.
  • Gripa aviară: cauzată de virusul influenței aviare. Poate provoca simptome ușoare până la severe. Se constată tuse, strănut, scurgeri nazale, umflarea capului, gâtului și a pieptului, ce duce la respirație îngreunată, apatie, în cazuri severe, moarte rapidă. Producția de ouă scade drastic. Unele tulpini ale virusului pot fi transmise la om.
  • Pseudopesta aviară sau boala de Newcastle: cauzat de virusul bolii de Newcastle din familia Paramyxoviridae. Prezintă un tablou clinic divers, cu sindromul respirator, digestiv și nervos. Păsările sunt imobile, cu penele zburlite, aripile lăsate în jos, capul sprijinit pe sol. Din cioc se scurge un lichid urât mirositor, respirația este dificilă, zgomotoasă, cu ciocul deschis. Poziția anormală a gâtului, membrelor sau corpului, ca simptome nervoase sunt specifice bolii, dar nu apar obligatoriu.

Boli bacteriene ce pot provoca horcăitul la găini:

  • Pasteureloza sau cholera aviară: cauzată de bacterii din genul Pasteurella. Se manifestă prin febră, slăbire progresivă, apatie, pene zburlite, diaree spumoasă, uneori hemoragică. Respirația devine accelerată, îngreunată, zgomotoasă, apare strănutul, secrețiile nazale. Poate evolua rapid spre forme severe.
  • Micoplasmoza respiratorie aviară: cauzată de bacteria Mycoplasma gallisepticum. La păsările adulte se manifestă predominant prin afecțiuni respiratorii: strănut, secreții nazale, respirație dificilă, zgomotoasă, care se aude mai ales noaptea. Poate apărea diareea, sinusita sau conjunctivita. În asociație cu alte boli bacteriene devine mult mai periculoasă. Poate decurge cronic (săptămâni, luni).
  • Colibaciloza: cauzată de bacteria Escherichia coli. Simptomele pot fi foarte diverse, fiind afectate diferite organe interne, printre care și sistemul respirator. Se constată hipertermie, pene zburlite, diaree, secreții nazale și oculare, respirație dificilă. Poate apărea sindromul Capului umflat.

Boli fungice ce pot provoca horcăitul la păsări:

  • Aspergiloza: este una dintre cele mai frecvente boli fungice respiratorii la găini, cauzată de fungii din genul Aspergillus. Aceștia se găsesc frecvent în încăperile cu umiditate crescută și cu exces de dejecții în descompunere. Găinile pot inhala sporii, care afectează plămânii și provoacă tuse, respirație dificilă, secreții, în cazuri severe, slăbire și moarte.

Diagnostic, tratament și prevenirea bolilor respiratorii la păsări

Acestea sunt doar câteva boli respiratorii frecvent întâlnite la păsări. La observarea oricăror semne de mai sus, contactați medicul veterinar, care va fi în stare să stabilească un diagnostic corect. Tot el va indica și un tratament adecvat, în funcție de agentul patogen implicat.

Important! Evitați administrarea antibioticelor fără prescripția medicului veterinar. Acestea nu vor avea efect în bolile virale și vor agrava și mai mult situația în bolile fungice. În plus, antibioticele administrate greșit duc la un fenomen grav – rezistența antimicrobiană, care devine un pericol semnificativ pentru sănătatea omenirii.

Prevenirea bolilor respiratorii la găini include măsuri generale, precum: igiena adecvată a încăperilor, ventilația bună, izolarea animalelor bolnave, controlul paraziților în efectiv, evitarea factorilor de stres, precum schimbările bruște, lumină sau zgomot excesiv, temperaturi extreme ș.a., calitatea hranei, vaccinarea, monitorizarea și controlul regulat de către un specialist veterinar.

Vedeți și de ce să Nu hrăniți păsările cu grâu proaspăt recoltat – riscuri asociate.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›