Plantele, ca și oamenii, pot avea stres și reacționează la acesta în felul lor. În special, castraveții, în condiții nefavorabile de creștere, începe să producă cucurbitacină în exces, un compus organic toxic care face fructele amare.
Substanța este sintetizată în frunze și apoi distribuită în întreaga plantă, acumulându-se în sistemul radicular. Din cauza acestei caracteristici, în secolul al XVIII-lea, castraveții erau considerați otrăvitori și nu erau mâncați. Și într-un castravete dulce este prezentă această substanță, dar într-o cantitate minimă.
Astăzi, castravetele amar, dimpotrivă, este considerat o plantă cu proprietăți benefice asupra organismului. Unii practicieni de medicină alternativă atribuie proprietăți antihelmintice și antiinflamatorii castraveților amari.
Schimbările de temperatură, lipsa de umiditate, vremea prea caldă, solul sărac, mai ales argilos sau nisipos, sunt cele mai frecvente cauze de amărăciune la castraveți. Doar unul dintre acești factori este suficient pentru ca plantele să înceapă să acumuleze cucurbitacină în partea inferioară a fructului și a cojii.
Castraveți amari – cauze
Cei care cresc în condiții nefavorabile. La fel și plantele care au crescut din semințele de castraveți amari. Prin urmare, atunci când plantați, alegeți soiuri și hibrizi care sunt rezistenți la amărăciune.
Dacă utilizați semințele din propria grădină pentru a cultiva castraveți, încercați o frunză dintr-un tufiș la gust. În cazul în care este amară, aceasta înseamnă că castraveții din astfel de semințe vor crește amari.
De asemenea, momentul semănatului afectează și gustul castraveților. Dacă planta nu a avut timp să se obișnuiască cu creșterea numărului zilelor însorite și a temperaturilor ridicate, cu siguranță amărăciunea se va face simțită.
Deci, de ce sunt amari castraveții. Principalele motive:
- lipsa de umiditate și fertilizare;
- diferențe prea mari între temperaturile de zi și de noapte;
- multe soiuri pot fi amare;
- erori la îngrijire (semănare incorectă, densitate prea mare a culturii, lipsă de aer, adică nu s-a afânat solul, etc.);
- atacul dăunătorilor.
Insuficiența de apă va afecta nu numai gustul, ci și aspectul fructului. Timpul de coacere se va mări, din această cauză aspectul fructului va lăsa de dorit, coaja se va închide la culoare.
Află aici De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive.
Cum să udați castraveții, astfel încât să nu aibă gust amar
În primul rând – apa nu trebuie să fie rece. Este necesar să respectați regimul de irigare și să efectuați procedura numai pe vreme caldă, pentru a evita diferențele de temperatură.
Recomandări la irigarea prin picurare a castraveților:
Pe vreme nefavorabilă, parcelele trebuie acoperite cu o peliculă pentru ca plantele să nu înghețe. De asemenea, nu uitați să afânați pământul pentru a evita putrezirea rădăcinilor, altfel castraveții vor suferi mult stres.
Afidele, musculița albă, tripsul, nematozii, coropișnița, acarieni și alți dăunători pot provoca amărăciune la castraveți. Planta se va apăra împotriva invaziei insectelor și va începe să producă substanța amară respingătoare.
Prin urmare, luați măsuri preventive pentru a proteja plantațiile și urmați tehnologia. Când plantați anul viitor, alegeți soiuri și hibrizi de castraveți care să nu fie amari.
Castraveții în aer liber trebuie ajutați prin fertilizare. NU este recomandat să introduceți gunoi de grajd proaspăt sub castraveți. Dați preferință gunoiului de grajd bine descompus (mranița, care e deja transformată, practic, în humus) sau excrementelor de păsări.
V-ar putea plăcea și articolul despre Fertilizarea castraveților – 5 rețete de îngrășăminte naturale ce pot fi preparate acasă.
Cel mai comun motiv pentru care cresc castraveții amari în seră, este lipsa udărilor regulate. Dacă uneori ploaia poate salva castraveții în câmp deschis, atunci castraveții de seră sunt complet dependenți de udări și sunt mai predispuși stresului din cauza lipsei de umiditate.
Cauzele castraveților amari în seră
Dacă e lumină puțină – instalați iluminarea suplimentară.
Dacă e prea multă lumină – dați culoare albă pereților serei sau aruncați peste ea material nețesut alb.
Lipsa de potasiu și azot – hrăniți plantele cu azotat de potasiu (20-30 g la 10 l de apă) și uree (25-30 g la 10 l de apă).
Schimbări bruște de temperatură – aerisiți regulat sera (temperatura din interior nu trebuie să depășească 28°C) și asigurați-vă că o închideți noaptea, precum și în zilele reci.
Ereditate „amară”. Alegeți hibrizi de castraveți care nu sunt amari din punct de vedere fiziologic. Umiditate scăzută – puneți un butoi de apă în seră, udați periodic cărărușele, irigați plantele. Deteriorarea plantelor – instalați suporturi și legați plantele.
Multe fructe îmbătrânite- recoltați la fiecare 2-3 zile.
Invazia dăunătorilor – efectuați o verificare regulată a plantelor, îndepărtați buruienile, mulciți solul. Când apar insecte, pulverizați frunzele cu o infuzie de praf de tutun sau coajă de ceapă.
De asemenea, afânați în mod regulat solul și ciupiți plantele.
O supraabundență de tratamente dăunează foarte mult castraveților de seră, așa că încercați să nu exagerați.
Ce să faceți cu legumele amare
Există mai multe modalități eficiente de a scăpa de amărăciunea din castraveți.
Deoarece cucurbitacina se găsește în principal în coajă, puteți pur și simplu să curățați castraveții și să tăiați codița fructului. Rămâne doar pulpa dulce.
Înmuierea în apă caldă (aproximativ 3 ore) sau tratamentul termic va ajuta, de asemenea. Cantitățile mici de curcubitacină nu dăunează sănătății. Dacă au crescut castraveții amari, motivul acestui fenomen nu este cel mai adesea unul singur.
Comentarii