Una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme la pomi în perioada de primăvară este crăparea scoarței. Deși crăpăturile pe scoarța pomilor se pot forma în orice anotimp al anului, acestea, într-adevăr, sunt observate mai frecvent primăvara.
În general, pe parcursul anului există mai multe cauze ce pot provoca crăparea scoarței pomilor și, de obicei, se cere o intervenție imediată pentru a ajuta pomii, în condițiile în care scoarța crăpată a pomilor nu este doar o problemă ce ține de estetic, ci și devine o poartă deschisă pentru diferiți fungi, bacterii, insecte ce pot provoca pagube importante.
În plus, crăparea scoarței poate duce la afectarea fluxului sevei, a scurgerii sevei, deformarea trunchiului, scăderea rezistenței pomilor și apariția altor probleme.
În scop profilactic, chiar și crăpăturile mici trebuie îngrijite corespunzător, pentru că s-ar putea să nu se vindece, ci să crească, dacă nu se iau măsuri, iar apoi pomul poate să se usuce, devenind o sursă de infecție pentru mai mulți pomi.
Principalele cauze ale apariției crăpăturilor pe scoarța pomilor:
Surplusul de umiditate, variațiile de temperatură
Unul dintre principalele motive pentru apariția fisurilor pe trunchiul și ramurile pomilor fructiferi este umiditatea excesivă a solului în timpul sezonului rece.
Pomul consumă apa, sub influența temperaturii negative aceasta îngheață și sparge scoarța, formând crăpături și răni.
Excesul de îngrășăminte cu azot administrate în a doua jumătate a verii
Introducerea îngrășămintelor cu azot stimulează creșterea activă a masei verzi. Acest lucru este necesar în prima jumătate a verii, dar în a doua poate deveni un pericol pentru pom.
Pomul, orientându-și forțele spre creșterea organelor, oferă mai puțină atenție maturizării organelor, ceea ce ar însemna o mai slabă rezistență generală a pomilor în timpul sezonului rece, crăparea scoarței.
Din acest motiv, este recomandată reducerea dozelor îngrășămintelor cu azot și asigurarea pomilor cu suficiente îngrășăminte cu potasiu, magneziu, pentru stimularea maturării țesuturilor.
În plantațiile comerciale, acestea sunt administrate doar în baza analizei solului și foliară. Citiți mai multe despre Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi.
Pregătirea incorectă a pomilor pentru iarnă
De multe ori, se pune în discuție importanța văruirii pomilor sau a învelirii acestora cu material alb. Rolul acestei lucrări este destul de importantă în contextul în care culoarea albă poate reduce arsurile solare pe scoarța pomilor tineri, respectiv posibilele fisuri.
În special, fisurile pe coaja pomilor se formează des la sfârșitul iernii, când soarele este destul de puternic, iar nopțile sunt încă cu temperaturi reduse, când și se recomandă văruirea pomilor. Încălzirea bruscă a scoarței, urmată de răcire, duce la apariția unor răni, care pot fi observate pe scoarță.
Un rol important în reducerea acestora îl are și prezența zăpezii, care, aflată sub pomi, reflectă lumina soarelui.
Formarea incorectă a coroanei și sarcina excesivă
Un pom poate crăpa și de la o sarcină neuniformă sau prea puternică. Dacă nu i-ați format corect coroana, iar ramurile cresc într-un unghi ascuțit și iarna e multă zăpadă pe ele, iar apoi pe timp cald se topește puțin și se îngrelează.
Sau, sunt prea multe fructe pe pomi, adică o sarcină prea mare pentru acesta, ramurile se pot rupe în punctele de contact cu axul, iar scoarța se deteriorează considerabil.
Plantarea prea adâncă sau în locuri incorecte
Dacă aveți apele freatice amplasate la suprafață (la mai puțin de 2 m adâncime), atunci se recomandă să plantați pomii pe un deal. În caz contrar, pot apărea multiple probleme în timpul creșterii pomilor, inclusiv predispunerea spre crăparea scoarței.
Deseori, acești pomi mor din lipsă de nutriție sau se îmbolnăvesc de cancer, alteori pur și simplu pot să se ofilească și mult timp să nu dea roade.
Din acest motiv, în ghidurile de plantare a pomilor veți găsi recomandări potrivit cărora pomii se plantează pe loturi unde apa freatică este la adâncimea de peste 2-2,5 m.
La capitolul plantarea corectă a pomilor, vă puteți orienta după următoarea imagine:
Lipsa protecției împotriva rozătoarelor și dăunătorilor
Un alt motiv pentru apariția rănilor pe scoarță sunt dăunătorii ai scoarței pomilor și rozătoarele. Ei provoacă primele răni pomilor, iar apoi crăpăturile, în condiții favorabile, cresc de la sine.
Crăpăturile mici pot fi, de exemplu, rezultatul unui atac de cicada gheboasă.
Iarna, iepurii și șoarecii pot roade coaja, iar vara – insectele dăunătoare, pot provoca daune pomilor, acestea sunt mereu prezente, nu puteți fi niciodată în siguranță.
Cum prevenim apariția crăpăturilor pe scoarța pomilor
- Este necesar să alegeți locul potrivit pentru plantarea pomilor, cu soluri ușoare, unde apa nu stagnează și să nu îi plantați prea adânc, dar conform regulilor.
Detalii despre Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante.
- Aplicați îngrășăminte cu azot cel târziu până la sfârșitul lunii iunie, fără a depăși dozele recomandate, iar din a doua jumătate a verii, orientați-vă spre cele cu fosfor și potasiu.
- Înainte de sezonul rece, văruiți pomii sau înfășurați-le trunchiurile cu material alb, care ar permite scoarței să respire și, totodată, să o protejeze de rozătoare.
- Evitați rănile pe trunchi: accidentele la cosit, rănile cauzate de motocoase, tăierea necorespunzătoare.
- Nu uitați de formarea coroanei pomilor și puneți suport suplimentar sub ramurile care sunt încărcate cu fructe, pentru a le sprijini cât mai mult posibil. Totuși, este foarte important de evitat supraîncărcarea pomilor. Formați coroana astfel încât ramurile să nu crească într-un unghi ascuțit față de trunchi.
- Luați anual măsuri preventive pentru a proteja pomul de insecte dăunătoare.
Detalii despre Cine distruge pomii din interior sau top 8 dăunători ai trunchiului, ramurilor.
Tratarea crăpăturilor de pe scoarța pomilor
Dacă ați omis ceva și, totuși, au apărut fisuri pe scoarța pomilor, trebuie să începeți să le tratați și să eliminați consecințele fără întârziere.
Amintiți-vă că, cu cât reacționați mai repede, cu atât este mai puțin probabil ca agentul patogen să fi reușit să intre în țesutul pomului. Din aceste considerente, se recomandă ca la începutul primăverii să inspectați imediat și să tratați pomii.
Deci, în primul rând, curățați fisurile. Apoi, tratați țesuturile din rană cu o soluție 2-3% de sulfat de cupru sau amestec Bordeaux.
Asigurați o zonă curată a rănii. Dacă fisura este „curată”, cu margini frumoase și fără scoarță atârnată, lăsați trunchiul în pace. Se va vindeca de la sine.
Dacă există o ruptură neregulată cu scoarță sfâșiată, tăiați scoarța afectată. Apoi, curățați în jurul rănii cu un cuțit ascuțit și steril. Această tăietură stimulează creșterea cambiului și accelerează vindecarea.
După dezinfectare, poate fi pusă pe fisură pastă specială pentru a o proteja, mulți însă pun la îndoială rolul acesteia în vindecarea rănilor.
Comentarii