‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce fermierii și companiile mici au nevoie neapărat de un buget operațional

De ce fermierii și companiile mici au nevoie neapărat de un buget operațional

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Întrebați despre situația de la firmă, o bună parte din proprietarii întreprinderilor agricole răspund intuitiv fiindcă nu dispun de calcule exacte și sunt convinși că doar holdingurile au nevoie de previziune financiară.

Este important ca agricultorii să înțeleagă ce aduce încasări companiei, căci cel puțin cheltuielile ei le pot programa. Fermierii ce activează în domeniu de ceva timp știu de ce cantitate de îngrășăminte vor avea nevoie, cât îi vor costa cerealele și chiar intuiesc când se va bloca tractorul.

Deși în primul an lucrurile nu vor merge exact conform bugetului stabilit, este total depășit să-ți duci afacerea bazându-te pe un carnet zdrențuit, unde contabilul schițează ceea ce directorul îi dictează.

‹ adv ›

Planificare financiară, necesară întreprinderilor mici și mari

Spre deosebire de alte industrii, jucătorii din sectorul agricol au început să-și planifice finanțele destul de târziu. Holdingurile au pornit primii pe această cale, deoarece în cazul lor se merge pe o abordare sistemică din capul locului, dar și cerințele creditorilor față de ei sunt mai mari. Companiile mici și mijlocii, neavând responsabilități atât de serioase, au văzut în previziunea financiară doar o povară în plus mai ales că băncile le oferă, de regulă, credite cu gaj, fără să le ceară bugetul.

Marjele mari din business le permiteau agricultorilor să comită greșeli, dar în ultima vreme situația s-a schimbat substanțial: cursul principalelor valute a crescut și a determinat scumpirea mărfurilor, ce constituie o bună parte din costul producției agricole (produse fitosanitare, îngrășăminte). Respectiv rentabilitatea afacerilor a scăzut, iar pentru a gestiona resursele financiare agricultorii trebuie să-și programeze nu doar cheltuielile, dar și veniturile. Ca rampă servește elaborarea bugetului operațional.

Bugetul operațional ține în frâu riscurile și găsește oportunități de creștere

Bugetul reglementează nu doar cheltuielile și veniturile, dar și mecanismul de schimbare a prețurilor la produsele bază și toate componentele prețului de cost. Este o măsură importantă întrucât a devenit tot mai complicat de prevăzut evoluția cursului valutar.

‹ adv ›

Studierea amănunțită a tuturor scenariilor posibile permite proprietarilor să întemeieze un sistem viabil de conducere a firmei, să administreze eficient achizițiile și să-și modeleze scopurile organizaționale, colective sau personale, reieșind din parametrii principali ai planurilor de afaceri.

Chiar și un om fără scop obține rezultate destul de lent, întrucât nu știe în ce direcție să meargă și ce poate fi numit un rezultat bun. În business este la fel, dacă există un țel, dar nu există buget, activitatea unei companii nu poate fi prognozată. Multe companii se ghidează după principiul ”cum va ieși”, dar în același timp stau cu frica în sân că lucrurile nu merg în direcție corectă și că firma suferă pierderi.

La formarea bugetului se construiesc planuri reale

Aceasta înseamnă că persoana răspunzătoare de formarea acestor planuri devine mult mai responsabilă de viitoarele încasări și plăți și nu se va mai putea eschiva cu un ”Ce să-i faci, nu ne-a ieșit”. Bugetul aprobat, perceput deja ca un document oficial, motivează angajatul responsabil de achiziții să minimizeze prețurile, întrucât acum vede că banii sunt limitați, iar cheltuielile prevăzute sunt indispensabile. Așteptările de până acum devin un plan de acțiune cu termene limite bine stabilite.

‹ adv ›

Având un buget aprobat, chiar și dacă lucrurile merg după cel mai prost scenariu, managerii vor ști ce urmează să se întâmple cu firma lor. Măsurile necesare pentru prevenirea pierderilor pot fi planificate în prealabil.

Articol realizat în baza materialelor bakertilly.ua

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›