‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce în 4 luni de zile nici-un fermier nu a solicitat obţinerea autorizării...

De ce în 4 luni de zile nici-un fermier nu a solicitat obţinerea autorizării de a importa motorină

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deşi au trecut deja patru luni şi ceva de când producătorii agricoli din Republica Moldova pot obţine dreptul să efectueze direct importul de motorină, „utilizată nemijlocit în activitatea agrară”, nici-un fermier nu s-a încumetat să o facă.

Liberalizare formală a importului de produse petroliere

Aşa arată datele oficiale de pe pagina web a Agenție Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), confirmate şi de conducerea instituţiei.

„Nu am primit nicio cerere pentru obţinerea autorizației de import a motorinei”, a declarat Sergiu Ciobanu, directorul ANRE, citat de Mold-Street.

Motivele unei astfel situaţii rămân neclare, dar ar putea fi şi ieftinirea motorinei pe piaţa locală, cât şi condiţiile aspre pe care trebuie să le îndeplinească solicitaţii pentru a obţine acest drept.

‹ adv ›

Aminitim că la finele anului trecut Parlamentul a votat un proiect de lege ce prevede acordarea dreptului producătorilor agricoli de a importa motorină pentru consum propriu, care era apreciat de autori drept o „liberalizare a importului de produse petroliere de către producătorii agricoli, fără achitarea taxelor pentru licenţă”.

Ulterior în luna martie 2016, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat prin ordin norma de consum a motorinei pentru un hectar de teren agricol pentru un ciclu tehnologic.

111 litri la un hectar

Norma de consum în condiţiile aplicării tehnologiei standarde a fost stabilită în mărime de 110,96 litri pentru un hectar, în cadrul unui ciclu tehnologic.

‹ adv ›

Potrivit Ministerul Agriculturii, metodologia şi norma de consum a motorinei au fost examinate în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea părţilor interesate: reprezentaţi ai asociaţiilor agricole, instituţiilor de profil şi producători agricoli.

Pentru a putea începe importul de motorină fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând trebuie să obţină autorizația de import a motorinei, care se eliberează de către ANRE.

Aceasta este eliberată în baza cererii cu anexarea copiei de pe certificatul de înregistrare de stat al producătorului agricol, a documentelor ce atestă forma de deţinere a terenurilor agricole și forma de deţinere a depozitelor de păstrare a motorinei.

‹ adv ›

Fermierii sunt obligați, de asemenea, să prezinte certificatul de conformitate pentru depozitele de păstrare a motorinei și copiile documentelor care atestă forma de deţinere a tehnicii agricole care consumă motorină.

De asemenea agricultorii irebuie să depună şi o declaraţie pe proprie răspundere în care confirmă că documentele prezentate sunt corecte şi complete. Ei vor achita şi o taxă pentru eliberarea autorizaţiilor, care va fi stabilită anual de către Parlament.

Estimările iniţiale arătau că aceste condiţii impuse vor putea fi îndeplinite de un număr foarte mic de agricultori.

De notat că în prima jumătate a acestui an importul de motorină s-a majorat cu 15,5%, de benzină cu 14,2%, iar de gaz lichefiat cu 3,7%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›