Pe lângă cerințele necesare de asigurat la păstrarea usturoiului, trebuie să ținem cont de faptul că o rezistență mai bună în timpul acesteia este generată de respectarea tehnologiei de cultivare a culturii.
Astfel, durata de păstrare a usturoiului depinde în mare măsură de starea plantei în timpul sezonului de creștere. Detalii despre cum corect depozităm usturoiul găsiți pe acest link, iar în acest articol discutăm despre principale boli ce pot compromite bulbii de usturoi în timpul păstrării.
Este important de știut că, primele simptome vizibile pot să nu apară imediat la instalarea bolii, iar bulbii infectați pot crea probleme vizibile abia în timpul păstrării.
Detalii despre Plantarea usturoiului de toamnă. Sfaturi la cultivarea prin căței.
De obicei, usturoiul este afectat în timpul păstrării de boli fungice, cum ar fi: putregaiul cenușiu, putregaiul alb, putregaiul roz al rădăcinilor, mucegaiul verde, fuzarioza sau bacteriene – putregaiul bacterian al bulbilor de usturoi (Erwinia carotovora).
În continuare, vorbim despre modul în care unele dintre aceste boli pot fi recunoscute, dar, cel mai important, prevenite.
Putregaiul cenușiu la usturoi produs de Botrytis allii
Pete caracteristice, circulare apar pe frunze, acestea sunt albicioase, iar în dreptul lor țesuturile se înmoaie, cufundă. În cazul ploilor îndelungate, pe pete se formează puf cenușiu – scleroții ciupercii.
Putregaiul cenușiu atacă și tulpina, zona coletului, conducând la uscarea plantei afectate, de aici și denumirea de „Neck rot” în limba engleză, adică putregaiului coletului.
Boala atacă usturoiul atât în câmp, cât și depozite, la apariția condițiilor favorizante.
Pe căței se formează un înveliș negru, asemănător cu praful. Cu daune severe, usturoiul se zbârcește. Ciuperca se dezvoltă foarte repede, este ușor transportată de vânt și infectează alte plante. În condiții de umiditate ridicată, boala se manifestă în 4 zile.
Mucegaiul verde la usturoi Penicillium spp.
Această boală se manifestă de obicei la 2-3 luni după plasarea pentru depozitare, însă poate fi observată și în timpul vegetației pe căței.
Când sunt afectați de mucegai, cățeii de usturoi se veștezesc, pe ei apar pete galbene pronunțate. Treptat, boala se răspândește spre interior, cățeii devin moi, își pierd turgescența și emană un miros caracteristic de mucegai. Pe pete se formează un strat alb, care capătă în cele din urmă o nuanță verde-albăstruie.
Infecția apare mai întâi pe rănile apărute atunci când cățeii sunt separați.
Ciupercile care cauzează boli persistă în sol, pe resturile vegetale, în interiorul depozitului nedezinfectat. Umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea.
Putregaiul alb la usturoi produs de Sclerotium cepivorum
Putregaiul alb la usturoi apare la irigări abundente, dar, spre deosebire de fuzarioză, se răspândește activ la temperaturi scăzute.
Frunzele și tulpinile de usturoi devin galbene și mor, în timp ce pe rădăcini apare un miceliu alb asemănător bumbacului. La avansarea bolii, tulpina putrezește în zona coletului. Cățeii se înmoaie, devin apoși și putrezesc.
Fuzarioza la usturoi produsă de Fusarium oxysporum
Plantele – prezintă o răsărire redusă, îngălbenire și/sau necroză a frunzelor începând de la vârfuri. Dimensiunea bulbului este redusă, are loc putrezirea bulbilor, iar sistemul radicular devine maro, slab dezvoltat.
În timpul depozitării, bulbul infectat devine moale, prezintă leziuni spongioase putrezite, înfundate, galben-maro. În stadiile incipiente – bulbii infectați sunt moi, maronii și aposi atunci când sunt tăiați.
Creștere a ciupercii albă, roz deschis sau roșiatic acoperă cățeii. În căței se formează crăpături adânci, urmate de descompunerea țesutului, care în cele din urmă se va usca până la o parte din dimensiunea inițială, cățeii devenind zbârciți și mici.
Usturoiul de primăvară este mai rezistent la Fusarium.
Agentul cauzal al fuzariozei rămâne în sol, pe resturile vegetale și se transmite și cu materialul săditor infectat. Patogenul pătrunde în plantă prin răni.
Cum protejăm usturoiul de dezvoltarea bolilor în timpul păstrării?
Precum am menționat, este foarte dificil de oprit boala deja dezvoltată, în depozit fiind realizată doar sortarea și înlăturarea imediată a bulbilor afectați.
De aceea, este foarte important să respectăm pe parcursul sezonului mai multe reguli simple dar importante:
- Respectați rotația culturilor -majoritatea bolilor rămân active și se păstrează în sol mai mulți ani (plantați usturoiul la locul inițial nu mai devreme de 3-4 ani. Cele mai bune rezultate se obțin la plantarea usturoiului după dovleac, castravete, varză timpurie, cereale păioase, dar usturoiul nu se plantează după cartof, tomate sau alte solanacee ce pot fi atacate de fuzarioză).
- Amplasați parcela de usturoi departe de cea de ceapă.
- În timpul sezonului de creștere, îndepărtați plantele cu simptome de boli de îndată ce le-ați identificat.
- Respectați regimul de irigare – bolile fungice se dezvoltă în condiții de umiditate sporită. În perioada de vegetație, în stratul de 40 cm se menține umiditatea la 75%. Cu trei sau patru săptămâni înainte de recoltare, cultura de usturoi nu mai trebuie udată.
- Asigurați densitatea planificată a culturii – nu îndesiți cultura pentru a permite circulația aerului.
- După recoltarea culturilor, curățați parcelele de reziduurile de plante.
- Înainte de a depozita usturoiul, dezinfectați temeinic depozitul.
- Utilizați material săditor sănătos, tratat înainte de plantare.
- Cultivați soiuri rezistente.
- Fertilizați echilibrat plantele – excesul, dar și carențele de îngrășăminte duc la scăderea rezistenței plantelor.
- Uscați bine usturoiul recoltat și depozitați numai bulbii fără leziuni pentru depozitare – bulbii trebuie așezați în benzi sau în grămezi mici și se lasă la uscat la soare timp de două-trei zile sau sub un acoperiș în cazul prezenței umidității.
- Temperatura recomandată la păstrarea usturoiului este de 1-3 grade Celsius, iar umiditatea de 70-75%.
- La primele semne de putregai, sortați cu grijă și îndepărtați toți bulbii afectați. Cei din preajma lor se selectează pentru consum în timpul apropiat.
V-ar putea plăcea și articolul despre De ce putrezește ceapa în timpul păstrării: 4 motive frecvente.
FOTO imagine principală: Bruce Watt, University of Maine
Comentarii