‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce Rusia nu a anulat taxele vamale la vin, legume, fructe și conserve...

De ce Rusia nu a anulat taxele vamale la vin, legume, fructe și conserve din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preşedintele Igor Dodon anunţă într-o postare pe pagina sa că Guvernul Federației Ruse a aprobat decizia de a anula, de la 1 ianuarie 2019, taxele vamale la exportul către Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conservelor de fructe și legume, dar și a produselor vitivinicole.

„Acest fapt a devenit posibil, grație înțelegerilor pe care le-am avut anterior cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Cu siguranță, decizia respectivă va contribui la creșterea semnificativă a exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, la crearea locurilor de muncă, sporirea veniturilor la buget”, a anunțat Igor Dodon pe Facebook.

O măsură temporară

Totodată el a publicat şi textul deciziei Guvernului de la Moscova. Din document rezultă că nu este vorba despre o anulare, ci de o modificare a deciziei din 31 iulie 2014, astfel încât la importul acestor produse din Moldova produse să fie aplicată cota zero a taxei vamale, doar pe o perioadă de şase luni (1 ianuarie-30 iunie 2019), scrie Mold-Street.

FOTO: facebook.com/Igor Dodon

Din document mai rezultă că Guvernul Rusiei recomandă Ministerelor Dezvoltării Economice, Agriculturii şi a celui de Externe, ca în caz de necesitate, până pe 20 martie 2019 să elaboreze măsuri pentru o eventuală extindere a termenelor de acţiune a acestor prevederi.

‹ adv ›

Măsurile anunţate au o conotaţie electorală şi anterior Rusia la fel a procedat în astfel de situaţii pentru a favoriza anumite partide de orientare prorusească. În cazul în care votul moldovenilor de la 24 februarie 2019 nu va conveni Moscovei, aceste facilităţi temporare vor fi ridicate, aşa cum s-a întâmplat anterior.

Embargo ca pedeapsă pentru Acordul de Liber Schimb cu UE

Aminitim că pe 31 iulie 2014, premierul rus Dmitri Medvedev, a semnat o decizie prin care de la 30 august 2014, pentru 19 categorii de mărfuri din Moldova: de la carne, legume, fructe, cereale, făină, semințe de floarea-soarelui, la bere, vin, zahăr, conserve din legume și mobilă, va fi aplicat același regim vamal ca și pentru țări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franța etc., ceea ce presupune plata de taxe.

Autorităţile moldoveneşti au declarat atunci că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. „Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar face Federația Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relația cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a afirmat atunci premierul Iurie Leancă.

‹ adv ›

Decizia guvernului rus a fost de fapt o pedeapsă pentru Republica Moldova pentru că pe 27 iunie 2014 a semnat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

Moldova nu mai depinde de piaţa rusească

Anterior, în septembrie 2013, Rusia a impus restricţii la exportul de vinuri din Moldova.

Aceste măsuri abuzive au avut ca efect prăbuşirea exporturilor pe piaţa rusească şi acum Rusia este abia al patrulea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de 8-9% din total, în urma României, Germaniei şi Italiei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›