‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se răsucesc frunzele la roșii și ardei. Cauze și prevenire

De ce se răsucesc frunzele la roșii și ardei. Cauze și prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate cu cele ale prezenței unor patogeni, astfel fiind aplicate tratamente în baza unui diagnostic greșit.

Dacă frunzele răsadurilor de roșii se răsucesc, se ondulează, se ofilesc, se îngălbenesc, se usucă (acest lucru se poate întâmpla și cu plantele de ardei), trebuie să stabiliți cauza corectă și să ajutați planta, deoarece frunzele răsucite perturbă procesul de fotosinteză, iar acest lucru poate duce la consecințe grave.

Află aici și De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. Cauze și tratament.

‹ adv ›

De ce frunzele de roșii, ardei se răsucesc în sus

1. Dereglarea regimului de udări

Dacă frunzele la roșii se răsucesc în sus, există mai multe motive posibile, de exemplu, dereglarea regimului de udări. În cazul insuficienței de apă, frunzele se răsucesc astfel: dacă ați udat doar stratul superior de sol sau ați udat mai rar de cât este indicat frunzele se pot răsuci.

Nu este recomandat nici să exagerați cu udările, unul dintre simptome ar fi putrezirea rădăcinuțelor, dezvoltarea bolilor produse de ciuperci și răsucirea frunzelor în jos. Este recomandat să udați o dată la 5-7 zile, utilizând 1-2 căldări de apă de temperatura nu mai mică de 22 de grade Celsius per metru pătrat.

Dacă timpul e posomorât, este recomandat să majorați termenul de realizare a udărilor la 7-10 zile. Mai multe detalii despre udarea legumelor pe suprafețe mari, găsiți pe acest link.

‹ adv ›
2. Dereglarea nutriției plantelor

O altă posibilă cauză a răsucirii frunzelor de roșii sau ardei în sus poate fi carența sau excesul de elemente nutritive. De exemplu, în cazul excesului de azot se răsucesc frunzele, iar un alt indicator ar putea fi îngroșarea tulpinii plantei. Pe suprafețe mici, puteți aplica cenușă pentru a reduce efectul, iar pe suprafețe mari să realizați udări mai abundente.

Pe de altă parte, deficiența de potasiu, dar și a unor microelemente cum ar fi cuprul sau magneziul la fel duce la răsucirea frunzelor. Realizați analiza foliară sau, pentru a evita problema, fertilizați la timp culturile.

În cazul insuficienței de cupru sau potasiu (2 linguri de sulfat de magneziu diluate în 10 litri de apă și o linguriță de sulfat de cupru (după ce a fost dizolvat într-un pahar de apă clocotită) pot fi de folos. Se utlizează 0,5 litri per plantă.

‹ adv ›

În plus, îngrășămintele organice lichide pot fi de folos pentru a îmbunătăți starea plantei. Răsucirea frunzelor de sus poate fi un indicator al insuficienței de bor sau sulf.

Frunzele de roșii și ardei se răsucesc în jos

Când frunzele de jos ale plantei se răsucesc în jos, acesta poate fi un semn al lipsei de zinc.

Un alt motiv din care frunzele răsadurilor de roșii sau ardei se răsucesc este afectarea plantei de către o boală sau un dăunător. Există o mulțime de insecte care dăunează plantelor. Deseori, roșiile și ardeii sunt afectați de afide, musculița albă, acarieni etc.

Pentru a exclude atacul culturilor de dăunători, examinați atent planta, frunzele, pentru a depista prezența acestora. În cazul în care îi depistați, realizați tratamentele cu produse omologate.

Virozele tot pot provoacă simptome de piticire și reducere a distanței internodurilor, inclusiv răsucirea frunzelor. Măsurile de prevenire și combatere se iau încă de la început, prin faptul, că se aleg soiuri rezistente, nu se plantează alte solanacee în apropiere, mai ales în spații închise, eliminând plantele atacate din parcelă, se țin sub control insectele ce pot răspândi virozele.

Boala petelor de bronz, care e transmisă preponderant de tripși, la fel încrețesc frunzele plantelor.

Cum prevenim și combatem? În primul rând, alegem soiuri rezistente, desigur, eliminăm plantele cu simptome de atac, izolăm cultura de alte solanacee, distrugem plantele gazdă, adică buruienile din cultură și din jurul parcelei.

Frunzele de roșii și ardei se răsucesc sub formă de tub

Cauza acestui tip de răsucire a frunzelor poate fi un sistem radicular slab dezvoltat sau deteriorarea rădăcinilor în timpul transplantului. Planta este sub stres – acest lucru este normal. Așteptați puțin ca răsadurile să se adapteze la noile condiții și poate simptomele vor dispărea.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, udarea plantei cu un stimulator poate ajuta.

Copilitul, cârnitul necorespunzător sunt un alt factor care afectează aspectul plantei în întregime și al frunzelor plantei în special.

Acest lucru se întâmplă dacă un număr mare de lăstari sunt îndepărtați deodată sau dacă lăstarii sunt îndepărtați prea târziu, adică înainte să depășească la 5 cm. Pentru a ajuta planta să facă față stresului, folosiți biostimulatori.

Frunzele răsadurilor se pot ondula din cauza creșterii neuniforme.

Acest lucru se datorează faptului că nervura mediană a frunzei crește și se întinde, iar limbul frunzei nu are timp să crească și, prin urmare, se ondulează și răsucește. Pentru a remedia situația, mutați recipientele cu plante într-un loc cald și bine luminat.

Vezi mai multe aici despre Producerea răsadurilor de roșii și ardei – sfaturi utile.

De ce se răsucesc frunzele la roșii și ardei în seră sau solar

În acest caz ar trebui să acordați atenție regimului de temperatură și menținerea umidității solului. În cazul în care nu aveți întotdeauna posibilitatea de a uda plantele în timp util, un sistem de irigare prin picurare va fi o opțiune bună.

Norme de udare la irigarea prin picurare a legumelor:

De asemenea, este o idee bună să mulciți solul, care nu numai că va menține un nivel normal de umiditate, dar va reduce și numărul de buruieni.

Nu uitați să ventilați sera. În zilele aride, aruncați o peliculă fleece peste seră – acest lucru va ajuta la scăderea temperaturii din interior cu câteva grade.

Cauza răsucirii frunzelor poate fi și lipsa luminii. Uneori, pentru a remedia situația, este suficient să spălați sera și să tăiați ramurile copacilor din apropiere.

De asemenea, seara este utilă pulverizarea tufelor de roșii și ardei cu o soluție 1% de permanganat de potasiu.

Frunzele răsucite nu sunt un motiv de panică și disperare. Va fi mult mai productiv să găsiți cauza și să o înlăturați. În plus, răsucirea ușoară a frunzelor poate fi o caracteristică a soiului, hibridului ales.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›