La nici 20 de ani a decis să-și încerce norocul, iar acum este sigur că a ales munca care-l face fericit zi de zi. Astfel, de mai bine de 7 ani Ghenadie Rus dezvoltă o afacere la Coșnița – o crescătorie de iepuri de rasă.
Tânărul susține că munca cu care se ocupă îi permite să rămână acasă, alături de familie și prieteni. Și, chiar dacă uneori este greu, nu crede că va putea abandona vreodată afacerea.
„Primii iepuri i-am început a crește în 2013, îi primisem cadou. Erau iepuri simpli, o femelă și un mascul. Până în 2017 am crescut și înmulțit acei iepuri până la 100 de capete. Muncind an de an, am înțeles că este o activitate care-mi place și cu care aș vrea să mă ocup în continuare. Analizând piața, am înțeles că este cerere pentru carne, astfel am decis să modernizez afacerea”, povestește Ghenadie.
Schimbările au început de la încăperea în care sunt adăpostiți iepurii, pentru a le crea acestora condiții optime de întreținere.
„Am hotărât să modernizez crescătoria mea de iepuri, să construiec o clădire performantă . De aici am și sacrificat iepurii pe care îi avem până atunci, ca ulterior să trec la iepuri de rasă, ceva mai bun, având deja cunoștințe suficiente pentru a începe un nou capitol în acest domeniu”.
Citește aici despre Rinita la iepuri – cauzele apariției și prevenire.
Și-a dezvoltat afacerea din banii proprii adunați, luați cu împrumut de la bancă. Clădirea a construit-o câte puțin, iar cuștile le-a făcut singur.
„Zilnic, când mă întorceam de la muncă mergeam la crescătorie pentru a pregăti cuștile. Uneori, prindeam diminețile acolo. Așa a durat aproximativ o lună, până am finisat”.
Per total, a crescut și îngrijit 6 rase de iepuri, astfel ca în final să opteze pentru două: Neolandezul alb și Burgundia.
„Am avut la creștere 6 rase de iepuri (California, Burgundia, Neozelandezul alb, Vienezul albastru, Berbecul german și Uriașul german. Cele două rase pentru care am optat s-au dovedit a fi cele mai bune pentru afacere. Au o creștere rapidă, productivitate sporită – fiecare femelă fată în medie 9-12 iepuri, au o imunitate bună. Nu aș spune că este greu de gestionat, dezvoltat și întreținut această afacere, primordiale sunt cunoștințele – sunt cerințe obligatorii care trebuie realizate corect, cum ar fi vaccinarea, deparazitarea și dezinfectarea”.
Ghenadie Rus susține că în cadrul activității pe care o desfășoară a reușit să se regăsească.
„Aflându-mă zinlic în crescătorie eu primesc o satisfacție, plăcere și liniște sufletească de la tot acest proces, circuit care este: naștere, creștere, montare”.
Ce ține de comercializarea produselor, tânărul a reușit să-și creeze propria bază de clienți de-a lungul timpului.
„Mi-am creat o bază de clienți fideli datorită rețelelor de socializare. Fiecare din aceștia îmi aducea încă 2-3 clienți. Acum, nu întotdeauna îmi reușește să satisfac cererea. Pe piață nu sunt atât de mulți crescători de iepuri”.
Per total, tânărul are 30 de femele lucrătoare, 7 masculi, iar la creștere și îngrășare aproximativ 150-170 de iepuri.
„Zilnic cifrele se schimbă, se nasc alți iepurași, unii sunt vânduți. Ce ține de hrana iepurilor, colaborez cu o companie de mai mult timp. Planific în această vară să construiesc singur o linie de granulare, cel puțin pentru a satisface necesarul de hrană de la mine de la crescătorie”.
Pentru viitor, tânărul planifică să mărească numărul iepurilor crescuți în cadrul fermei.
„Pe viitor, poate până la finele anului curent, vreau să construiesc o fermă mai mare de iepuri, unde să fie nu mai puțin de 100 femele lucrătoare. Anul trecut nu aș spune că a fost unul complicat, nu au fost greutăți peste care să nu pot trece. Pe unde mai bine, pe unde mai greu, dar trecem peste toate. Partea bună este că am mereu susținerea și ajutorul familiei mele”.
Pe lângă creșterea iepurilor de rasă, tânărul are și două magazine zoo.
Citește aici despre Cum îngrijim iepurii primăvara ca să avem iepurași sănătoși.
Comentarii