‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe la arătură la scarificare. Fermier: Am redus o parte cheltuielile, dar și observăm...

De la arătură la scarificare. Fermier: Am redus o parte cheltuielile, dar și observăm o îmbunătățire a structurii solului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Degradarea și eroziunea solului rămân probleme actuale pentru țara noastră, în pofida faptului că tot mai mulți producători agricoli înțeleg necesitatea adoptării urgente a măsurilor care ar minimaliza efectul acestor procese asupra solului. De la an la an, suprafețele lucrate după tehnologia conservativă se măresc, iar fermierii deja pot observa avantajele. 

Valentin Airini este unul dintre producătorii agricoli care face primii pași în acest sens. Acesta a înlocuit realizarea arăturii cu întoarcerea brazdei prin lucrările cu  scarificatorul. Potrivit fermierului, datorită acestui lucru a reușit să beneficieze de mai multe avantaje. 

„La moment, avem în gestiune 593 de ha, iar în asolament 7 culturi cum ar fi floarea soarelui, rapița, sfecla de zahăr, grâu, porumb, orz, soia. Mai avem și terenuri pe care le arăm, dar această decizie o luăm în dependență de structura solului, de premergător, altfel spus analizăm foarte bine, după care decidem ce lucrare trebuie să realizăm. Când am decis să schimbăm modul de lucrare a solului,  am procurat un scarificator cu care am pus bazele, ulterior după rezultatele obținute, chiar și în anii secetoși, am decis că scarificarea este o metodă bună pentru obținerea recoltelor calitative. Apoi, cu pași mici, după posibilități și rezultate, am hotărât să majorăm suprafețele pe care o realizăm”, ne-a spus Valentin Airini, administratorul companiei AGDAV SRL din satul Petrunea, raionul Glodeni.

Păstrarea umidității în sol este unul dintre principalele motive ce l-au determinat pe fermier să evite arătura cu întoarcerea brazdei, în special în ani secetoși, așa cum a fost 2020.

„Implementarea agriculturii conservative ne ajută să păstrăm umiditatea în sol, adică precipitațiile care cad le conservăm și acestea nu ajung la talpa plugului, sau se scurg în apele subterane. Chiar în anul curent, când au căzut ultimele ploi, pe suprafețele care au fost lucrate cu scarificatorul nu a avut loc spălarea solului, humusului, pe când pe suprafețele arate se observă imediat cum s-a spălat solul, stratul fertil. Un dezavantaj ar fi doar faptul că, semănatul începe mai târziu, dar trebuie să avem răbdare ca să așteptăm momentul oportun, resturile vegetale mențin umiditate, respectiv solul se încălzește mai greu”. 

Despre UCIP IFAD a auzit din diferite surse și a încercat personal să construiască o colaborare, care s-a dovedit a fi una de durată cu rezultate frumoase.

„Am apelat la UCIP IFAD pentru a accesa surse financiare și am plantat 3 ha de livadă. După care, în anul 2015, am revenit la ei pentru a procura un scarificator care efectuează 4 lucrări concomitent. A fost destul de ușor să pregătesc proiectul investițional, tot pachetul de acte. Specialiștii din cadrul UCIP IFAD au fost foarte receptivi, m-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie. Cel mai mult ce am apreciat, a fost că banii s-au transferat în contul companiei într-o perioadă foarte scurtă de timp. Pe parcursul anilor, scarificatorul procurat ne este de mare folos. Le recomand tuturor colegilor să încerce să acceseze surse din cadrul UCIP IFAD, deoarece sunt parteneri de încredere”. 

Odată cu achiziționarea scarificatorului care efectuează mai multe operațiuni, spune producătorul, a reușit să micșoreze consumul de combustibil.

„Pe lângă faptul că am micșorat consumul de combustibil, am minimalizat intrările în câmp și nu în ultimul rând, am observat o îmbunătățire a structurii solului. Suntem foarte mulțumiți de lucrările pe care le realizăm cu această tehnică. Atunci când l-am cumpărat era primul în țară, acum deja îl au și alți colegi. Tehnica se procură pentru a fi utilizată la maxim și pentru a obține rezultate frumoase”. 

Chiar și în condițiile anului curent, pe suprafețele lucrate după tehnologia conservativă culturile au avut o perioadă de vegetație mai îndelungată, față de cele de pe terenurile arate.

„În anul acesta roada a scăzut în medie cu 30-40%, dar sperăm că anul viitor ne va încerca mai puțin, iar cei care vor realiza tot posibilul pentru a păstra umiditatea în sol vor avea și recolte bogate. Eu cred că viitorul este doar în agricultura conservativă”.

‹ adv ›

Antreprenorul doreşte să reînnoiască parcul tehnic, astfel se gândeşte să procure o semănătoare pentru porumb după tehnologia Mini-till sau No-till, dar și alte agregate. 

„Lecțiile învățate în anul 2020 ne fac să atragem o atenție deosebită la norma de semănat, să respectăm rotația culturilor în asolament. Nu vom trece dintr-o extremă în alta, vom rămâne la spectru de culturi pe care îl avem, deoarece, credem noi că orice cultură își are rolul său în asolament. Dar cel mai important lucru este să avem grijă de sol și să menținem biodiversitatea”. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›