‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe la posturi prost plătite la cele cu salarii motivante: Joburi în agricultură disponibile...

De la posturi prost plătite la cele cu salarii motivante: Joburi în agricultură disponibile în perioada crizei și pandemiei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Găsirea unui loc de muncă bun, motivant din punct de vedere financiar și cu posibilități de avansare sunt niște criterii de bază de la care pornește, practic, orice persoană în căutarea unui job. Cu toate acestea, în perioada pandemiei și a crizei, numărul persoanelor neangajate în câmpul muncii a crescut cu 48 %. Ceea ce dă dovadă de creșterea solicitărilor de pe piață în condițiile ofertelor reduse de angajare.

Pronosticuri sumbre

Datele aparțin unui studiu realizat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și ia în vizor situația din luna aprilie, față de cea din martie, curent. Pronosticul nu este deloc îmbucurător în acest sens, odată ce se estimează că situația de criză va genera o rată a șomajului egală cu 30% pentru anul 2020, care va afecta populația cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani.

‹ adv ›

Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la data de 03.08.2020 erau în evidenţă 8731 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați. 

Repartizarea numerică și pe domenii a locurilor de muncă în agricultură:

Lucrători calificaţiagricultură, silvicultură, acvacultură, piscicultură126 locuri disponibile în totalviticultor – 78 tractorist – 40 crescător de păsări /animale – 8
Lucrători necalificațiagricultură, silvicultură și grădinărit243 locuri vacante în total 

Cerințele pieței muncii în domeniul agricol

‹ adv ›

Pentru suplinirea informațiilor despre pozițiile vacante în agricultură, cerințele angajatorilor, salarizarea, experiența de muncă necesră dar și repartizarea geografică a joburilor am solicitat detalii de la ANOFM. Conform acestora, în domeniul agriculturii sunt următoarele posture vacante: manageri, muncitori calificați și muncitori necalificați, inclusiv lucru sezonier.

La poziția de manager în agricultură, angajatorii solicită:

  • experiență profesională de minim 2 ani;
  • cerințe: planificarea obiectivelor sezoniere și activitatea în sectorul agricol;
  • locuri de muncă disponibile în municipiul Strășeni.

Salariul oferit – de la 10.000 de lei;

‹ adv ›

Pentru muncitorii calificați, pe piața forței de muncă sunt solicitați tractoriști în agricultură:

  • salariu de la 4000 de lei;
  • cerințe: competențe și abilități de conducere tractor, permis de conducere pentru categoria respectivă de vehicule;
  • locuri de muncă disponibile în Ocnița, Florești, UTA Găgăuzia.

Muncitorii necalificați în agricultură, inclusiv lucru sezonier, lucrări în sere:

  • salariu: 2400-6000 lei
  • cerințe: îngrijirea și recoltarea viței de vie/livezi, floarea soarelui, legume etc.
  • locuri de muncă disponibile în Cantemir, Florești, Anenii Noi, Orhei, Șoldănești.

Cauți un job bun? Îți venim în ajutor!

O resursă de angajare în câmpul muncii în domeniul agriculturii o reprezintă și primul portal agricol din Moldova – Agrobiznes.md. Pentru informații și oferte demne de luat în vizor, accesați secțiunea „Joburi” a site-ului nostru.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, populaţia ocupată în trimestrul I al anului 2020 constituit 806,3 mii persoane, fiind mai mică cu 2,7% față de trimestrul I 2019 (829,0 mii). Ca și în cazul populației economic active, nu au fost înregistrate disparități importante pe sexe (51,7% bărbați și 48,3% femei), iar ponderea persoanelor ocupate din mediul rural a fost mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban (53,3% mediul rural și, respectiv, 46,7% mediul urban).

 Totodată, numărul șomerilor estimat conform definiției Biroului Internațional al Muncii (BIM) a fost de 34,2 mii, fiind în descreștere semnificativă față de nivelul trimestrului I 2019 (69,6 mii). Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 58,7% din total șomeri şi persoanele din mediul urban – 50,8%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›