‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDefrișează livada de gutui, va produce bostani și vișine - istoria lui Victor Grosu

Defrișează livada de gutui, va produce bostani și vișine – istoria lui Victor Grosu

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierul Victor Grosu din Lozova produce de ani buni bostani pe o suprafață de 2 hectare. Fiecare sezon începe cu semănarea a noi soiuri, unele aduse de peste mări sau chiar oceane.

Victor susține că bostanul a ajuns a fi cultura lui preferată, de aceea a ajuns să cultive diferite varietăți: de la bostani pentru plăcinte, decorativi sau cei pentru producerea semințelor.

„Bostanul este o cultură destul de ușor de întreținut, iar vânzările le pot face de unul singur. Vindem bostanii în cadrul expozițiilor, livrăm supermarketurilor din țară. Chiar dacă e să vorbim de o cantitate de 300 de kilograme, le pot pregăti singur și livra supermarketurilor. Acum câțiva ani am plantat și o livadă de gutui pe suprafața de 60 de ari, însă vânzările nu prea sunt bune”, povestește Victor Grosu.

În toamnă, acesta stabilise un contract cu supermarketurile pentru a livra gutuile pe parcursul anului. Avea circa 16 tone. Spre regret însă, nu le-a putut vinde.

„Supermarketurile solicită ca fructele să fie de aceeași dimensiune, uniforme. Ale noastre în toamnă erau frumoase, când am stabilit contractul, dar oricum să livrăm fructe toate identice ne este dificil. Astfel, până la urmă, au refuzat să le cumpere. De aceea și sunt prezente în magazine gutuile importate. În plus, ne este destul de dificil să colaborăm cu acestea, din cauza că trebuie să luăm marfa ce nu a fost vândută, să ne gândim cum ulterior să o valorificăm”.

Pentru a evita pierderile, Victor a decis să se orienteze rapid spre piața locală, optând pe susținerea consumatorilor autohtoni.

Totodată, a stabilit și un parteneriat cu un alt producător pentru a realiza procesarea și producerea sucului de gutui.

„Din o parte am produs suc, o parte le-am vândut la piața agro, dar și am livrat unei uscătorii. Am mai rămas cu circa 8 tone. Deja, în acest an, las gutuile baltă și voi cultiva în continuare bostani. Totodată, ne gândim că ar fi rentabilă o livadă de prun sau vișin, din acestea poate fi produs magiun, dulceață. Ce ține de bostani, pentru aceștia avem clienți fideli, toți deja mă cunosc, iar toamna produc și suc. Astfel, vom rămâne să producem bostani”.

Spre finalul discuției, Victor Grosu a menționat că o afacere devine profitabilă dacă sunt toate aranjate la locul lor, iar pentru a stabili parteneriate cu supermarketurile autohtone, trebuie asigurat un mecanism eficient, deoarece cantitățile solicitate de acestea, deseori, sunt prea mici, iar pentru producători greu de livrat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›