Fermierul Victor Grosu din Lozova produce de ani buni bostani pe o suprafață de 2 hectare. Fiecare sezon începe cu semănarea a noi soiuri, unele aduse de peste mări sau chiar oceane.
Victor susține că bostanul a ajuns a fi cultura lui preferată, de aceea a ajuns să cultive diferite varietăți: de la bostani pentru plăcinte, decorativi sau cei pentru producerea semințelor.
În toamnă, acesta stabilise un contract cu supermarketurile pentru a livra gutuile pe parcursul anului. Avea circa 16 tone. Spre regret însă, nu le-a putut vinde.
Pentru a evita pierderile, Victor a decis să se orienteze rapid spre piața locală, optând pe susținerea consumatorilor autohtoni.
Totodată, a stabilit și un parteneriat cu un alt producător pentru a realiza procesarea și producerea sucului de gutui.
„Din o parte am produs suc, o parte le-am vândut la piața agro, dar și am livrat unei uscătorii. Am mai rămas cu circa 8 tone. Deja, în acest an, las gutuile baltă și voi cultiva în continuare bostani. Totodată, ne gândim că ar fi rentabilă o livadă de prun sau vișin, din acestea poate fi produs magiun, dulceață. Ce ține de bostani, pentru aceștia avem clienți fideli, toți deja mă cunosc, iar toamna produc și suc. Astfel, vom rămâne să producem bostani”.
Spre finalul discuției, Victor Grosu a menționat că o afacere devine profitabilă dacă sunt toate aranjate la locul lor, iar pentru a stabili parteneriate cu supermarketurile autohtone, trebuie asigurat un mecanism eficient, deoarece cantitățile solicitate de acestea, deseori, sunt prea mici, iar pentru producători greu de livrat.
Comentarii