‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDezbateri în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” despre mizele schimbărilor climaterice

Dezbateri în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” despre mizele schimbărilor climaterice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mizele schimbărilor climaterice, viitorul energetic durabil european şi implicarea Republicii Moldova în acest proces au fost discutate astăzi, 17 iunie, în cadrul unei dezbateri organizate în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, cu participarea ambasadorilor Franţei şi Marii Britanii la Chişinău. Evenimentul este organizat în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW), transmite IPN.

Ambasadorul Marii Britanii, Phil Batson, a declarat că Republica Moldova este o ţară mică şi, cu siguranţă, nu contribuie cel mai mult la procesul de încălzire globală. Chiar şi aşa, fiecare cetăţean trebuie să conştientizeze daunele încălzirii globale.

Moldova utilizează de trei ori mai multă energie per persoană decât orice stat al Uniunii Europene. Pentru că utilizarea energiei este ineficientă, o parte din cetăţeni se confruntă cu dificultăţi la achitarea facturilor, de exemplu pentru încălzire.

‹ adv ›

Potrivit diplomatului, sunt necesare iniţiative proprii, de exemplu încurajarea consumul redus de energiei sau implementarea măsurilor ca termoizolarea clădirilor. În opinia sa, investiţiile în creşterea ecologică şi în energia regenerabilă ar aduce o contribuţie esenţială pentru ţară şi pentru cetăţeni.

Ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Pascal Vagogne, a declarat că acest eveniment este o ocazie de a discuta despre schimbările climaterice şi despre politicile în acest sens. Oficialul a menţionat că în luna decembrie, la Paris, urmează să fie organizată o conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite dedicată schimbărilor climaterice. Aici urmează să se întrunească reprezentanţii guvernelor statelor UE.

Obiectivul conferinţei este de a obţine un nou acord internaţional ambiţios şi aplicabil, cu scopul de a menţine încălzirea globală sub 2 grade Celsius până în 2030. Pentru statele membre ale Uniunii Europene angajamentele care trebuie atinse sunt prevăzute în cadrul pachetului energie-climă al Uniunii Europene, adoptat în octombrie 2014. Acestea prevăd o reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea proporţiei energiilor regenerabile la 27% din mixtul energetic şi reducerea cu 27% a intensităţii energetice.

‹ adv ›

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW) este organizată pentru a doua oară în Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›