Diareea la păsări este una dintre problemele cu care se pot confrunta crescătorii de păsări. În acest articol, ce face parte din ciclul de articole dedicate nutriției păsărilor, discutăm despre factorii nutriționali ce pot provoca afecțiuni ale tractului gastrointestinal (diaree).
Diareea, la rândul ei, poate afecta calitatea așternutului, iar o problemă majoră care poate apărea drept consecință a așternutului umed este reprezentată de afecțiunile podale – arsuri a picioarelor și a pieptului:
În general, diareile pot fi provocate de un șir de factori cum ar fi diferite boli infecțioase de origine bacteriană sau provocate de virusuri, boli de origine parazitară (de ex. coccidioza), microclimat defectuos, nutriție, ș.a. În acest articol vom discuta cauzele diareilor de origine nutrițională care includ:
Compoziția furajului la păsări
Asigurarea unei rații echilibrate și corespunzătoare pentru păsări este crucială pentru menținerea calității așternutului. Aceasta implică furnizarea tuturor nutrienților esențiali în cantitățile necesare.
Unele furaje pot include ingrediente în exces, cum ar fi tărâțe de grâu, grâu, sau boabe de porumb, toate acestea au efecte laxative care contribuie la producerea diareilor.
Prin urmare, aceste ingrediente ar trebui să fie bine echilibrate cu altele care au un caracter pentru a atenua astfel de efecte fiziologice asupra păsărilor.
Trebuie de respectat rata de includere în rația alimitară a păsărilor. De exemplu, nu este recomandată includerea a mai mult de 20 % de grâu (acest % poate fi mărit cu condiția includerii enzimelor furajere de ex. Axtra® XB, producător Danisco Animal Nutrition), 10 % tărâțe și 60 % de porumb.
La fel, o problemă majoră ar fi includerea grâului proaspăt recoltat.
Medicamentele de uz veterinar
Furajele care conțin medicamente, cum ar fi coccidiostaticele, sunt asociate cu modificări metabolice care duc, de asemenea, la apariția diareilor.
Lasalocidul de sodiu ar fi unul din aceste cocidiostatice. Includerea în furaj a acestuia trebuie făcută cu atenție. La fel, unele antibiotice pot afecta compoziția microflorei intestinale, ceea ce la rândul său duce la dereglarea activității intestinale și drept consecință – diaree.
Atenție! Administrarea produselor de uz veterinar trebuie făcută numai la indicația medicului veterinar.
Forma fizică și sistemul de hrănire
Hrănirea păsărilor cu hrană granulată a dus la o umiditate mai mare și la o calitate mai slabă a așternutului decât păsările furajate cu hrană negranulată.
Acest lucru, probabil, apare din cauza că păsările hrănite cu nutreț granulat consumă mai bine furajul (eficiența furajeră este mai mare). În același timp, crește și consumul de apă, ceea ce poate provoca eliminarea maselor fecale mai hidratate.
Restricția hrănirii (de obicei utilizată în creșterea formelor parentale) a dus, de asemenea, la niveluri mai ridicate de umiditate a așternutului.
Probabil, aportul de apă a fost crescut, deoarece păsările s-au simțit flămânde în timpul restricției de hrană și au consumat apă în exces.
Proteina furajeră
S-a constatat că creșterea cu 1 punct procentual a nivelului de proteine crește consumul de apă cu 3%, rezultând o creștere a excreției de apă, ceea ce afectează negativ calitatea așternutului.
Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care șrotul de soia este utilizat ca sursă principală de proteine în furaj, datorită prezenței anumitor componente care pot fi responsabile pentru un aport și o excreție mai mare de apă, cum ar fi fibrele, zaharurile fermentabile și potasiul.
Hrănirea cu furaje cu conținut redus de proteine (de exemplu, -2%) ajută la reducerea aportului și excreției de apă și, prin urmare, menține calitatea așternutului. Acest lucru poate reduce, de asemenea, excreția de N cu o reducere de până la 24% a emisiilor de amoniac.
Totuși, scăderea nivelului de proteine din furaje va necesita, includerea tuturor aminoacizilor esențiali, de obicei de origine sintetică, echilibrat pentru a evita afectarea performanței puiului.
Citiți aici și despre Importanța proteinelor în nutriția păsărilor.
Grăsimile furajere
Grăsimile de slabă calitate, oxidate sau cu aciditatea ridicată duc adesea la apariția diareilor. În cazul grăsimilor alimentare de calitate scăzută, adică acizi grași mai saturați și mai puțin nesaturați, cu un conținut ridicat de săpun (săruri ale acizilor grași).
Conținutul ridicat de săpun poate ridica umiditatea excrementelor din cauza unei iritații a mucoasei intestinale și, prin urmare, poate reduce absorbția apei în intestin și provoacă diareea.
În plus, excesul de grăsimi incluse în furaj duce la un consum ridicat de apă, ceea ce duce la creșterea umidității dejecțiilor.
La fel, conținutul mare de grăsimi din dejecții are un impact negativ asupra capacității de legare a apei. De asemenea, poate afecta proprietățile de uscare ale amestecului de dejecții și așternut datorită formării unui strat care acoperă excrementele umede și prevenind astfel evaporarea.
Nivelul de energie din furaj
Un aport adecvat de energie în nutrețul păsărilor este crucial pentru menținerea sănătății animalelor și pentru calitatea așternutului. Excesul de energie provoacă afecțiuni ale tractului gastrointestinal și afectează negativ calitatea așternutului.
Suplimentele minerale pentru păsări
Creșterea nivelului alimentar de sodiu (Na) poate crește conținutul de umiditate al așternutului și poate provoca diaree. În același timp, efectele sodiului asupra calității așternutului sunt mai pronunțate în timpul iernii, decât în timpul verii.
De asemenea, creșterea nivelului alimentar de potasiu și magneziu duce la creșterea raportului apă-hrană, la afectarea calității așternutului și excrementelor și a umidității așternutului.
Aportul de apă
Cantitatea adecvată de apă în dietă este esențială pentru digestie și pentru menținerea consistenței așternutului. Excesul consumului de apă duce la apariția diareilor și deteriorarea calității așternutului.
Mai detaliat despre rolul substanțelor minerale și apei vom veni în articolele ulterioare.
Nivelul de fibre – celuloza din furaj influențează calitatea așternutului. Atât insuficiența cât și excesul de fibră afectează calitatea dejecțiilor și cantitatea de apă din acestea. Pentru tineretul avicol nu se recomandă un nivel mai mare de 4 % de celuloză din rație, la păsările adulte poate fi până la 6 %.
Soluții pentru prevenirea diareilor la păsări:
- Echilibrarea rațiilor furajere după conținutul de proteină, grăsime, energie, celuloză.
- Utilizarea ingredientelor furajere de calitate.
- Suplimentarea rațiilor furajere cu vitamine și minerale.
- Utilizarea aditivilor furajeri cum ar fi enzimele furajere, acidifianți, probiotice, ș.a.
Comentarii