‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDirectoarea ȘP Nisporeni: Tinerii din țara noastră trebuie să înțeleagă că viitorul aparține agriculturii...

Directoarea ȘP Nisporeni: Tinerii din țara noastră trebuie să înțeleagă că viitorul aparține agriculturii performante

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura din Republica Moldova are nevoie de tineri cu noi viziuni și abordări, iar pentru a aduce schimbarea în acest domeniu și a încuraja cât mai mulți elevi să îmbrățișeze o meserie agricolă, e nevoie de implicarea noastră, a tuturor: părinți, profesori, autorități. De această părere, este directoarea Școlii Profesionale Nisporeni Valentina Nastasiu, care anunță că în curând instituția va lansa perioada de admitere la studii pentru anul de învățământ 2020-2021.

Şcoala Profesională din orașul Nisporeni pregătește specialiști calificați pentru următoarele meseriile agricole:

  • Viticultor-vinificator, pomicultor;
  • Tractorist – în producţie agricolă;
  • Apicultor;
  • Cultivator de bacifere.

„Suntem orientați spre formarea noilor specialiști în domeniile viticultură-pomicultoră-vinificație și pentru aceasta avem întreaga bază materială necesară”, a menționat Valentina Nastasiu.

Instituţia de învăţământ dispune de cămin modern, cantină școlară, sală sportivă, bloc de studii dotat cu wi-fi, lot didactic-experimental, laboratoare de specialitate, plantație de vie, secție de vinificare a strugurilor, prisacă apicolă, seră didactică. Elevii admiși la studii beneficiază de burse de până la 530 lei lunar și prânz gratuit. Procesul de înmatriculare are loc în baza concursului certificatelor de studii.

Potrivit directoarei Școlii Profesionale Nisporeni, Valentina Nastasiu, instituția are o capacitate anuală de înmatriculare pentru 100-125 de elevi, dar din cauza cererii scăzute, anual sunt înmatriculați  aproximativ 50-75 de elevi.

Inițierea orientării în carieră la nivel local, necesară pentru revalorizarea educației agricole

„Se simte necesitatea mobilizării autorităților locale în ghidarea și orientarea profesională a tinerilor, care pierd timpul și nu au de la cine primi un sfat la acel moment. Tinerii din țara noastră încă nu înțeleg că viitorul aparține agriculturii performante”, a subliniat directoarea.

Valentina Nastasiu își exprimă speranță că în urma crizei din această perioadă, agricultura va renaște, iar cererea din acest an pentru studierea meseriilor agricole va fi mai mare.

‹ adv ›

Cultivator de bacifere – noua meserie propusă pentru abiturienții din acest an

„La moment, pregătim terenul pentru o nouă meserie agricolă „cultivator-procesator de bacifere”,  care va învăța viitorii specialiști toate secretele despre creșterea pomușoarelor: mure, căpșuni, afine – sector cu mare potențial în țara noastră. Numărul producătorilor este în creștere, recoltele sunt bogate și afacerile din acest sector demonstrează perspective de dezvoltare, dar muncitori calificați nu pregătește nimeni în țara noastră”, a mai explicat directoarea.

Implementarea acestei specialități în programul de studiu este sprijinită de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, care își propune să dezvolte sectorul și să-l asigure cu specialiști de înaltă calificare, instruiți conform cerințelor pieței muncii, a povestit doamna directoare. Totodată, pentru a asigura instruirea viitorilor specialiști, proiectul APM a renovat și un laborator didactic pentru culturi bacifere, echipându-l cu cele mai moderne tehnologii, precum și un sistem de video conferențe, care permit organizarea instruiri la distanță cu implicarea experților din SUA. De asemenea, cu suportul proiectului a fost renovată sera didactică unde va fi organizat un lot demonstrativ pentru producerea căpșunului pe substrat și o pepinieră pentru material săditor.

Însă cel mai important este că școala a extins colaborarea cu antreprenorii agricoli din regiune și tinerii pot vedea plantații reale de căpșun, zmeur, afine și pot practica cunoștințele obținute în condiții reale, la companii care implementează tehnologii moderne în acest sector.

‹ adv ›

Totodată, având un laborator dotat pentru culturi bacifere, anul trecut școala a început să presteze servicii gratis de analiză a calității solului, apei, concentrație de nitrați în fructe pentru producătorii de pomușoare din zonă care sunt și parteneri în procesul educațional.

Instruirea adulților – un alt segment cu potențial

Un nou format de cursuri practicat de ȘP Nisporeni este și instruirea adulților, care deși a fost pilotat anul trecut, a arătat rezultate bune, cel mai important indicator fiind absolvenții mulțumiți.

„În anul 2019, am avut un grup de 30 de persoane, care au fost instruiți pe parcursul unui an academic, și-au îmbunătățit cunoștințele în bazele antreprenoriatului, iar la final au primit toți certificate de competență profesională. Această experiență ne motivează să continuăm ceea ce am început și planificăm să formăm grupe și în următorul sezon”, a mai informat Valentina Nastasiu.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›