‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDistanța de amplasare a fermelor zootehnice față de localități - reguli

Distanța de amplasare a fermelor zootehnice față de localități – reguli

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Decizia unui fermier de a înființa o fermă de animale trebuie să corespundă cu prevederile mai multor acte normative în vigoare.

Una dintre principalele legi care stabileşte bazele juridice şi economice de organizare a zootehniei, reglementează relaţiile dintre stat şi deţinătorii de animale este Legea zootehniei (la moment Legea nr. 412 din 27.05.1999 sau Legea nr. 213 din 21.07.2022, care va intra în vigoare începând cu 26.08.2023).

Solicitat de Agrobiznes, Alexandr Manciu, directorul general adjunct al ANSA, a menționat că, în cazul în care vorbim despre înființarea unei ferme de animale, atunci condițiile de autorizare decurg din art. 18 din Legea 221 din 2007

„În funcție de specificul fiecărei ferme există mai multe Hotărâri de Guvern ce reglementează cerințele specifice în funcție de tipul de animale ce urmează să fie întreținute. Dacă e să ne referim la distanța de amplasare a fermei de localitate, nu există un act normativ general care să reglementeze la nivel de țară, iar dreptul de a stabili distanțele respective le revin Autorităților Publice Locale (APL), astfel că distanțele variază în funcție de localitate. Aceste decizii sunt aprobate în cadrul Consiliilor locale”.

În urma unor căutări, am identificat mai multe localități din țară care au elaborate, aprobate și publicate Regulamente privind întreţinerea animalelor domestice, păsărilor şi a familiilor de albine pe lângă gospodăriile private. 

Spre exemplu, regulamentul aprobat de Consiliul Local al satului Chetrosu, raionul Anenii-Noi prevede că:

  • Întreținerea animalelor productive și păsărilor se permite numai în încăperi speciale corespunzător amenajate sau în teritorii separate, coordonate cu organele administrativ-teritoriale, de supraveghere și control în modul stabilit.
  • Locurile de întreținere ale animalelor productive și păsările trebuie să fie îngrădite cu gard de o înălțime de nu mai puțin de 1,5 m, iar adăpostul de întreținere trebuie să fie amenajat și dotat conform particularităților biologice ale speciilor de animale și păsări.

La amplasarea adăposturilor de întreținere ale gospodăriilor specializate (fermelor de animale) se ţine cont de direcţia vântului dominant şi de distanţa minimă faţă de sectorul locativ și/sau obiectele de menire social-culturală:

‹ adv ›
  • 250 m pentru fermele mici (până la 20 bovine sau 20 porcine, până la 500 păsări);
  • 500 m pentru fermele mijlocii şi mari (cu un efectiv de peste 20 bovine, mai mare de 20 porcine sau mai mare de 500 păsări).

În plus, fiecare locuitor al comunei, are dreptul să întrețină pe lângă gospodăriile private animale domestice pentru necesitățile personale, în modul corespunzător, astfel ca aceasta să nu producă impact negativ asupra vecinilor și a comunității în ansamblu.

Întreținerea animalelor domestice pe lângă gospodăriile private, nu poate fi efectuată cu depășirea numerelor de capete stabilite de regulament.

Aceleași prevederi se conțin și într-un alt Regulament aprobat de Consiliul local Iabloana din raionul Drochia.

‹ adv ›

În cazul localității Borogani din raionul Leova, regulamentul prevede că la amplasarea adăposturilor de întreținere ale gospodăriilor specializate (fermelor de animale) se ţine cont de direcţia vântului dominant şi de distanţa minimă faţă de sectorul locativ și/sau obiectele de menire social-culturală: 

  • 100 m (31-100 iepuri, 16-50 nutrii); 
  • 150 m (16-50 ovine, caprine); 
  • 200 m (101-200 iepuri, 51-100 nutrii); 
  • 250 m pentru fermele mici (până la 20 bovine sau 20 porcine, până la 500 păsări); 
  • 300 m (51-100 ovine, caprine); 
  • 350 m (mai mult de 201 iepuri, mai mult de 101 nutrii);
  • 500 m pentru fermele mijlocii şi mari (cu un efectiv de peste 20 bovine, mai mare de 20 porcine, mai mult de 101 ovine/caprine sau mai mare de 500 păsări).

Ținem să remarcăm faptul că, unele Hotărâri specifice pentru fermele cu un anumit tip de animale pot fi accesate pe site-ul ANSA.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›