Țara noastră a participat în premieră la concursul internațional Wine & Spirit Competition, organizat la Londra. Concursul este dedicat produselor alcoolice spirtoase. De acolo, patru crame ale țării, Vinăria-Bardar JSC, KVINT, Chateau Vartely și Calarași Divin s-au întors cu zece medalii.
În rezultat, produsele fabricate după o tehnologie specială de distilare a vinului, maturate în butoaie de stejar, au fost
apreciate cu șase medalii de argint și patru de bronz. Producătorii moldoveni reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei.O legendă vie” au participat la competiție cu zece mostre de divinuri, opt dintre care au fost susținute de Oficiului Național al Viei și Vinului .
Potrivit ONVV, prin participarea la această competiție, Republica Moldova a putut să se afirme și să ia un loc fruntaș în rândul țărilor din regiunea Mării Negre, care au tradiții similare în producția de băuturi alcoolice. Armenia și Serbia de asemenea, au luat parte la acest concurs, obținând câte cinci medalii fiecare. Dintre care, patru au fost de bronz și una de argint. România s-a întors cu două medalii, una de bronz și una de argint, iar Georgia a obținut o medalie de bronz. Spania și Franța au câștigat fiecare câte două medalii de aur pentru calitatea divinurilor lor, în timp ce Africa de Sud și Grecia au câștigat fiecare câte o medalie de aur.
„Divinul moldovenesc este un produs de calitate, apreciat de profesioniștii din acest domeniu. Acesta are un potențial mare de a se face cunoscut pe piețele internaționale. Participarea Republicii Moldova la acest concurs și premiile obținute la această competiție internațională sunt o recunoaștere a calității divinelor interne. În același timp, ONVV planifică și încurajează producătorii locali de băuturi spirtoase să participe și la alte competiții de specialitate ”, a declarat Irina Bistrițcaia, director adjunct al Oficiului Național al Viei Vinului.
În prezent, în țara noastră sunt 20 de companii producătoare de divin.
Comentarii