‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDivinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Divinul moldovenesc va obţine recunoașterea internațională odată cu aplicarea Indicației Geografice Protejate „Divin”. Concluzia a fost prezentată de experţi de la Oficiul Național al Viei și Vinului şi experţi internaţionali în cadrul unui seminar desfăşurat la Chişinău, comunică Moldpres.

Directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a specificat în cadrul evenimentului că divinul din Republica Moldova are o calitate ireproșabilă și poate concura cu produsele similare din regiunile vitivinicole mondiale.

„Producerea băuturii cu Indicație Geografică Protejată „Divin”, urmată de o mai bună promovare pe piața internă, dar și în afara țării, ar contribui la relansarea acestui produs select. Calitatea înaltă a produselor vitivincole din Republica Moldova, inclusiv a divinurilor, este garantată de Indicația Geografică Protejată (IGP). În prezent, IGP-urile constituie circa 12% din suprafețele de viță-de-vie, o cifră semnificativă, în condițiile în care prima recoltă a fost valorificată în anul 2015, iar anual înregistrăm o creștere de 20-25%. Ne bucură faptul că mai multe distilerii s-au lansat în producerea divinului cu Indicație Geografică Protejată, iar noi vom continua să stimulăm producerea acestei băuturi nobile sub însemnul calității – IGP”, a opinat Arpentin.

Experții consideră că produsul select, cu tradiție și istorie de peste un secol, are nevoie de o promovare mai intensă, dar și de implementarea dispozițiilor prevăzute în „Caietul de sarcini pentru fabricarea băuturii cu Indicație Geografică Protejată Divin”.

‹ adv ›

Boris Zamaru, specialist în cadrul Oficiul Național al Viei și Vinului, a menţionat că, anual, Moldova produce circa 800 mii de decalitri de distilate pentru divin.

„Ne-am propus să relansăm și să promovăm divinul cu IGP, care este obținut prin maturarea distilatelor de vin produse din struguri autorizaţi. La fel ca țările Uniunii Europene, trebuie să mergem pe calea Indicațiilor Geografice, care garantează produse veritabile, de calitate. Este important să ne cunoaștem mai bine produsul și felul în care îl putem prezenta pe piețele externe. De asemenea, urmărim sporirea exporturilor”, a conchis Zamaru.

La acelaşi seminar, președintele Asociației Producătorilor de Divin și Brandy de Moldova, Constantin Olaru, a comunicat că anul trecut trei întreprinderi au demarat procesul de maturare a distilatelor respectând condițiile IGP, iar în acest an alte două au urmat exemplul.

„Intenționăm să facem cupaje din aceste distilate, astfel încât în anul următor primele divinuri cu IGP să fie puse în vânzare într-o versiune nouă, care presupune și o calitate mai înaltă”.

Asociația Producătorilor de Divinuri și Brandy din Moldova este formată din 21 de producători, dintre care doar șase își exportă produsele pe piețele externe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›