Până pe 13 noiembrie 2020, doar circa 1.780 de producători agricoli au primit subvenţii din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru acest an, arată date ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), scrie Mold-street.
În condiţiile în care la începutul anului în Republica Moldova erau 133.589 gospodării țărănești, la care se adaugă câteva zeci de mii de SRL ce au activitate agricolă, dar şi sute de societăţi pe acţiuni, cooperative şi chiar şi două colhozuri, apoi se poate de afirmat ceva mai mult de un procent din agricultori au primit subvenţii agricole.
Numărul acestora este de aproape 2 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor AIPA, în acest an, producătorii agricoli din țara noastră au depus 7.423 de cereri de subvenţii în valoare de circa 1,21 miliarde lei. Din acestea au fost satisfăcute doar 24%, adică 1.783 de cereri în valoare de 312,17 milioane lei.
Cei mai mulți aplicanți au solicitat subvenții pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii și utilajului agricol, dezvoltarea sectorului zootehnic și procurarea animalelor de prăsilă.
Cele mai multe cereri de subvenționare au fost depuse de agricultorii din raioanele Hânceşti, Briceni, Edineţ, Cahul și Ştefan Vodă. Totodată, cea mai mare sumă solicitată a fost înregistrată în raioanele Briceni și Hîncești, însumând câte 65,9 milioane lei şi respectiv 64,1 milioane lei per raion.
Menționăm că valoarea subvențiilor anuale acordate agricultorilor se ridică la circa un miliard de lei.
În condiţiile în care au fost achitate şi restanțele de circa 600 milioane lei în baza a 4.416 cereri de solicitare a sprijinului financiar, depuse de producătorii agricoli în anul 2019, apoi au rămas doar circa 400 milioane lei pentru cererile din acest an.
Totuşi autorităţile susţin că în acest an acestea vor fi mai mari cu circa 300 milioane lei, ca urmare a alocării unor sume suplimentare pentru a ajuta agricultorii afectați de secetă.
Deocamdată nu este clar care va fi volumul alocațiilor pentru subvenționarea agriculturii în 2021, în condiţiile în care Guvernul nu a prezentat încă proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor.
Comentarii