‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDoi sportivi de performanță au ales să continue afacerea părinților în agricultură: Vrem să...

Doi sportivi de performanță au ales să continue afacerea părinților în agricultură: Vrem să creștem ceea în ce a investit și mai investește tata

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Valentin Petic din satul Milești, raionul Nisporeni este un sportiv de performanță, care la ai săi 22 de ani a reușit să înregistreze mai multe succese și să ducă faima Republicii Moldova peste hotarele țării, iar, mai nou, alături de fratele său geamăn Mihai, au decis să-l ajute pe tatăl lor în gestionarea și dezvoltarea afacerii agricole din satul de baștină.

Tânărul povestește că ideea de a planta o livadă de prun i-a venit tatălui lor după ce a testat mai multe specii de fructe, dar prunele s-au dovedit a fi cele mai profitabile și de perspectivă. După ce a plantat livada de prun, soiul Stanley, pe o suprafață de 3 hectare, a investit și în construcția unei uscătorii. 

„Tata a decis să investească într-o afacere agricolă acum 5 ani, iar noi, după ce am mai crescut, am înțeles că trebuie să-l ajutăm, mai mult ce ține de comercializarea fructelor uscate, în rest, tata le știe mai bine pe toate. Cu atât mai mult cu cât, în anul curent, am investit și am reușit să construim un tunel pentru uscarea fructelor cu o capacitate mai mare”. 

Valentin spune că cea mai mare problemă este identificarea unei piețe de desfacere pentru prunele uscate, și-ar dori mult să le poate vinde pe piețele europene, în Germania.

„Având o uscătorie modernă, la sezon achiziționăm fructe pentru uscare și de la alți antreprenori din zonă. Până la moment, vindeam produsul finit pe piața locală, dar am înțeles că pentru a avea un profit trebuie să găsim piețe externe de desfacere, care sunt deschise și apreciază fructele uscate. Odată cu construcția noii uscătorii am început să producem cantități mai mari, respectiv avem nevoie de o piață mult mai mare”.

‹ adv ›

Tânărul a menționat că uscătoria construită în anul curent funcționează pe bază de gaz, respectiv, calitatea produsului este cu mult mai înaltă decât cele ce folosesc lemnele. 

„Prunele uscate de noi nu au mirosul de fum pe care îl cunoaștem noi din copilărie, sunt mult mai calitative. Tata a uscat și pere, struguri și sunt la fel de calitative”.

Deși sunt sportivi și o mare parte din timp o petrec antrenați în diverse campionate, se străduie să se implice, în timpul rămas, în afacerea tatălui. Mai mult ca atât, Valentin a urmat și cursuri unde a învățat cum să elaboreze un plan de afaceri, cum să pregătească dosarul pentru a beneficia de finanțarea oferită de diferite proiecte. 

„Ne dorim mult să putem dezvolta, crește afacerea în care a investit și mai investește tata. Noi credem că aceasta este una de perspectivă ce are viitor, mai ales că este acasă, unde noi cu mare drag revenim. Investițiile cele mai mari deja au fost făcute, nouă nu ne rămâne decât să promovăm ceea ce creștem și, la fel ca și în sport, să ducem faima produselor autohtone peste hotare”. 

Valentin mai povestește că le reușesc pe toate datorită susținerii pe care o are din partea familiei, inclusiv a surorii Alina care este mereu alături și se bucură de realizări.

‹ adv ›

Familia Petic a investit propriile resurse, inclusiv banii pe care au reușit frații gemeni să-i câștige la competițiile de peste hotare. Acum se gândesc să participe la diferite proiecte ce oferă finanțare pentru a procura utilaje, tehnică mai modernă de lucru în livadă, inclusiv și utilaje pentru uscătorie. 

„În ceea ce ține de viitor, ne-am dori să mai plantăm livezi, dar și să uscăm mai multe tipuri de fructe”. 

Valentin este un tânăr optimist și curajos, care, deși are o vârstă destul de fragedă, crede că afacerile care se dezvoltă acasă pot prinde „rădăcini”, iar cei plecați peste hotare vor avea un motiv în plus pentru a reveni acasă. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›