Dolomita (CaCO3 + MgCO3) este un amendament utilizat tradiționat pentru a ajusta reacția solului (utilizat pe solurile acide pentru mărirea pH-ului).
Dolomita asigură solul cu calciu și magneziu astfel că a ajuns a fi larg întrebuițată în agricultură în calitate de îngrășământ pentru mai multe culturi cultivate, în special la legume, arbuști.
Înainte de a aplica îngrășământul realizați analiza solului, pentru a determina dacă acesta este pretabil sau nu pentru solul pe care îl aveți.
Nu aplicați dolomita dacă nu cunoașteți pH-ul solului la speciile de legume care preferă solurile acide. Spre exemplu, castravetele, tomatele, ardeiul, morcovul, țelina și pătrunjelul sunt sensibile la calcar.
Orientativ, necesitățile fiecărei specii le puteți analiza în următorul tabel:
Când se aplică dolomita în sol
Perioada recomandată de administrare a dolomitei este după recoltarea culturii până primăvara devreme, fiind împrăștiată uniform pe sol, iar apoi acesta afânat la adâncimea de 10-15 cm.
În cazul în care ați ratat perioada, puteți introduce în sol dolomita în timpul lucrărilor de întreținere a acestuia.
Important! Dolomita nu se utilizează în calitate de îngrășământ foliar (nu se admite dizolvarea în apă a dolomitei și stropirea plantelor).
Norma de aplicare a dolomitei la o sută de metri pătrați pentru reducerea acidității straturilor fertile superioare:
- nu mai mult de 500 g/m² în soluri acide (pH mai mic de 4,5)
- până la 400 g/m² în soluri moderat acide (pH 4,5-5,2)
- până la 300 g/m² în soluri ușor acide (pH 5,2-5,6).
!Normele indicate sunt orientative, variantă optimă este să analizați cantitatea de elemente nutritive din sol și nevoile speciei cultivate.
Dolomita se aplică o dată în 4-5 ani. Există, de asemenea, anumite reguli pentru introducerea îngrășământului în sol în câmp deschis sau seră.
Citește și despre Utilizarea cenușei ca îngrășământ.
Unii specialiști nu recomandă aplicarea ureei, superfosfatului sau sulfatului de amoniu împreună cu dolomita. Introducerea acestor îngrășăminte este permisă după minim 2 săptămâni după hrănirea cu dolomită.
Pentru legume sunt recomandate aproximativ 250-300 de grame de dolomită per metru pătrat (dar nu uitați de pH-ul solului pe care trebuie să-l cunoașteți).
Pentru culturile de câmp -150 de grame pe metru pătrat, iar pentru pomi în sistemul clasic 2-3 kg per pom.
Termenul de păstrare a dolomitei este de aproximativ 2 ani, după care îngrășământul pierde din proprietăți.
Vezi aici cum pot fi obținute îngrășămintele verzi.
Comentarii