‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 30 octombrie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDorel Ceban, fermier cu 250 de vaci Holstein: Totul se scumpește, doar prețul laptelui...

Dorel Ceban, fermier cu 250 de vaci Holstein: Totul se scumpește, doar prețul laptelui rămâne același

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dorel Ceban din satul Cernița, raionul Florești deține o fermă de bovine cu 250 de capete, pe care a fondat-o în anul 2011 în satul de baștină.

Este o afacere de familie, iar soții Ceban, pe lângă fermă, mai prelucrează și teren arabil pe care cresc porumb, orz, lucernă și alte cereale necesare pentru hrana animalelor.

„Creștem bovine de rasa Holstein, pe care le-am procurat din Olanda. În anul curent, am mai cumpărat încă 24 de capete de aceeași rasă, dar din România. Ne-am propus să creștem vaci pentru producerea laptelui”, povestește Dorel Ceban.

Totul a început din dorința de a dezvolta o afacere acasă și de a produce un produs de calitate atât pentru săteni, cât și pentru întreaga țară.

‹ adv ›

Mai întâi, au cumpărat un grajd vechi pe care l-au reparat și așa a devenit casă pentru primele vaci de rasă moldovenească. Mai apoi, au decis să investească în vaci de rasă pentru lapte și au importat primele animale de rasa Holstein. 

„Odată ce am cumpărat vacile și am investit în ele am înțeles că trebuie să construim alte grajduri mai moderne și mai încăpătoare. În anul trecut, am dat în exploatare un grajd modern de 60 de metri, dotat cu mai multe utilaje și tehnică necesară care să corespundă cerințelor”. 

FOTO: aipa.gov.md

La moment, la fermă lucrează 20 de oameni, dar, spune fermierul, în mare parte, toate procesele sunt automatizate, ceea ce ușurează mult munca angajaților.

„Avem un contract semnat cu o fabrică de procesare din Soroca și zilnic vindem circa 2-3 tone de lapte, depinde câte animale sunt în perioada de producere. Cea mai mare problemă pe care o avem este prețul de achiziție a laptelui, care este unul foarte mic și nu ne permite să acoperim cheltuielile.

Seceta la fel este o provocare destul de mare, deoarece nu ne ajung furaje. Este un lucru cunoscut că productivitatea depinde direct de calitatea nutrețului pe care îl oferi animalelor. Dacă hrănești bovinele corect, atunci și laptele este mai calitativ”.

Un alt aspect important pentru dezvoltarea unei afaceri în zootehnie este asigurarea sănătății animalelor, astfel că Dorel Ceban a angajat un medic veterinar, care are grijă de starea bovinelor. 

‹ adv ›

Fermierul povestește că atunci când a inițiat afacerea, a investit propriile resurse financiare, după care a apelat și la subvențiile oferite de către AIPA.

Suportul pe care l-a obținut a fost folosit pentru a mări numărul de animale întreținute, dar și la crearea condițiilor necesare pentru sporirea cantității și calității laptelui obținut. 

„Banii i-am folosit și pentru a diversifica furajarea vacilor, am dotat grajdurile cu tehnică necesară și am construit un depozit pentru păstrarea hranei animalelor”. 

FOTO: aipa.gov.md

Dorel Ceban a menționat că, pentru viitor, și-ar dori să inițieze o secție de prelucrare a laptelui, dar și să construiască mai multe grajduri ca să poată majora numărul de vaci. 

„Ne-am dori să mărim numărul de animale, dar doar cu condiția că statul va înțelege cât de importantă este pentru noi susținerea și ne va ajuta să obținem un preț mai avantajos la produsul nostru. Totul se scumpește, iar prețul la lapte rămâne la același nivel”. 

‹ adv ›

Întrebat ce îl motivează să continue munca în acest sector, fermierul a spus că, după ce au trecut prin atâtea greutăți, nu mai pot renunța, au investit mult, inclusiv bani, așa că trebuie să meargă înainte.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›