‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDumitru Lupei: În viitorul apropiat specialiștii în agricultură vor deveni din ce în ce...

Dumitru Lupei: În viitorul apropiat specialiștii în agricultură vor deveni din ce în ce mai solicitați pe piață

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Școala Profesională Nisporeni a desfășurat Ziua Ușilor Deschise pentru potențialii abiturienți – elevii claselor gimnaziale din raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași. Evenimentul a avut loc grație suportului financiar al proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Instituția de învățământ secundar oferă tinerilor posibilitatea de a învăța o gamă largă de profesii foarte căutate la moment, cum ar fi bucătari-brutari, croitori, operatori-tehnicieni de calculatoare, povestește despre activitatea școlii, directorul Dumitru Lupei. Mai mult, colectivul de profesori și partenerii de dezvoltare, tind să popularizeze, mai întâi de toate meseriile din domeniul agroindustrial.

„Suntem convinși că în viitorul apropiat, în condițiile în care afacerile în agricultură continuă să se dezvolte în țară, experții tehnici la nivelul de bază în agricultură vor deveni din ce în ce mai solicitați, câștigând și un statut social de valoare”, spune directorul școlii.

Antreprenorii agricoli din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni ca si alți agricultori se confruntă cu lipsa forței de muncă calificată, iată de ce specialiștii calificați sunt foarte solicitați. Conform datelor statistice, în raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni la moment există peste 1600 de hectare de plantații fructifere pe rod și circa 1200 de hectare de vii pe rod, iar suprafețele plantate vor crește în viitor. Îngrijirea acestor suprafețe necesită forță de muncă permanentă, dar și sezonieră.

„Școala Profesională Nisporeni este cunoscută generației de agricultori mai în vârstă ca un incubator de specialiști în industria vinicolă. Una dintre realizările de care se mândrește instituția este producția de vinuri de calitate superioară sub propria sa marcă „Crescendo”.

‹ adv ›

În cadrul concursurilor internaționale, vinurile școlii au adunat o colecție impresionantă de premii, patru medalii de argint și trei medalii de aur. Cu certitudine, ele pot fi considerate o confirmare a nivelului înalt de cunoștințe și abilități, atât ale vinificatorilor-mentori, cât și a vinificatorilor-studenți din școala Nisporeni, care învață profesia aleasă încă de la începuturi – de la cultivarea viței de vie.

Suntem adepții deprinderii meseriilor din practică, mai ales că avem propriile podgorii care se întind pe 2 hectare de pământ.

„Școala noastră este implicată activ în noul sistem dual de formare profesională, care constă în combinarea a 30% din pregătirea teoretică a viitorilor specialiști în sălile de clasă și 70% în „cizelarea” lor practică direct la întreprinderile de profil”, relatează Dumitru Lupei.

În prezent, școala are stabilite parteneriate cu două întreprinderi de confecții. Acum se lucrează și cu întreprinderile industriei alimentare și întreprinderile agricole, orientate spre producerea cu valoare adăugată înaltă.

„Pe lângă calificarea vinificator-viticultor, elevii obțin și meseriile de cultivatori fructe și legume, apicultori. Dispunem de toate condițiile pentru specializarea acestora: profesori experimentați, sere de 500 de metri pătrați, păduri cu suprafața de 21 hectare”, explică Dumitru Lupei.

‹ adv ›

În cadrul prezentării școlii la „Ziua Ușilor Deschise”, pentru elevi a fost organizată și o excursie la unica plantație de afine din Republica Moldova „Lolly Berry”, situată în apropierea satului Dolna, r-nul Strășeni. Proprietarul plantației, Iurii Tarai, a povestit viitorilor horticultori despre cât de interesantă, dar și complicată este experiența cultivării pomușoarelor.

Este foarte important să ții cont de tipul și compoziția solului, echilibrul acido-bazic al apei pentru irigații etc. De exemplu – afinul crește cel mai bine pe soluri luto-nisipoase, astfel încât antreprenorul a trebuit inițial să sporească aciditatea solului viitoarei plantații, administrând sulf și importând turbă din afara țării. Sau un alt exemplu – în țara noastră, apa disponibilă este alcalină, de aceea deseori apa trebuie normalizată, acidificată. Acest lucru necesită cunoștințe în domeniul fizicii, chimiei, biologiei, precum și abilități de lucru cu echipamente moderne. Provocările acestea, oferă noi perspective de creștere profesională pentru studenți.

După cum subliniază Iurii Tarai, la întreprinderea agricolă „Lolly Berry”, zeci de oameni lucrează în mod regulat pe tot parcursul anului, iar sute dintre ei, temporar, în perioadele de cultivare intensă sezonieră. Mai mult, în perioada de cules a roadei sunt nevoiți să angajeze locuitorii din satele vecine, uneori – să aducă zilnic brigăzi de oameni de la distanță, muncitorii fiind oameni în etate, a căror capacitate de lucru este relativ scăzută.

‹ adv ›

Școala profesională din Nisporeni este situată într-o zonă geografică în care predomină gospodăriile agricole mici și aici ar fi avantajos să se orienteze către întreprinderile de tip corporativ care oferă servicii pentru desfășurarea operațiunilor mecanizate pe câmpurile fermierilor mici și mijlocii. Ținând cont de realitățile parcelării terenurilor și activelor agricole, sistemul de servicii mecanizate de la noi din țară este încă slab-dezvoltat. Prin urmare, pe parcursul instruirii operatorilor de mașini, în limitele posibilităților materiale și tehnice ale școlii, instituția tinde să formeze specialiști multilaterali – șoferi de tractoare și de camioane de categoria C.

În prezent, școala are un parc de 45 de mașini agricole, inclusiv 12 tractoare, care sunt utilizate pe 76 de hectare de teren arabil. O altă performanță a școlii, este și faptul că deține două tractoare de marca italiană „Landini”, achiziționate de la compania „Basadoro Agroteh”, în cadrul proiectului de subvenționare, o mașină agricolă fiind destinată pentru lucrări în vii. Administrația școlii speră să colaboreze și cu alți producători mondiali de utilaj agricol. Adițional, școala dispune de săli și laboratoare performante pentru specialitatea de vinificator, iar în timpul apropiat va fi amenajată o sală pentru pregătirea elevilor în domeniul horticol.

„Este foarte important să le oferim studenților noștri posibilitatea de a dezvolta cât mai multe abilități în cadrul meseriei alese. La fel de prioritar este formarea unei viziuni vaste și a unui nivel de cunoștințe care să le permită continuarea studiilor în instituțiile superioare de învățământ cu profil tehnic”, a spus Dumitru Lupei.

Sistemul dual de învățământ susține studenții școlii profesionale din Nisporeni, oferindu-le mai multe oportunități și sprijin financiar. Astfel, administrația le acordă burse diferențiate în perioada stagiului, iar întreprinderile, unde își aplică cunoștințele acumulate, le oferă salarii lunare de aproximativ 1000 de lei. Totodată, școala continuă să-și îmbunătățească metodele de predare a disciplinelor generale, cum ar fi matematica, fizica, chimie, limbile străine. Un alt aspect, foarte important, este căminul recent renovat unde elevii sunt cazați.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›