‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDumitru Marandiuc: Am construit un mic solar pentru a crește legume și căpșune. Vreau...

Dumitru Marandiuc: Am construit un mic solar pentru a crește legume și căpșune. Vreau să produc natural

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dumitru Marandiuc din satul Sîngerei este un antreprenor care nu s-a speriat de provocările ce pot fi întâmpinate în business, mai ales în domeniul agriculturii, și a pornit un start-up ce îi aduce roadă.

Această oportunitate i-a fost oferită prin intermediul proiectului „Grădina Școlară” implementat de către Centrul Național de Mediu cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018 – 2022. 

„În luna februarie 2022 am lansat un concurs de idei de afaceri în agricultură, prin care ne-am propus să stimulăm spiritul antreprenorial și să încurajăm inițiativele de afaceri în agricultură, într-o economie modernă în care tinerii creativi pot crește nivelul de competitivitate, pot să țină pasul cu tehnologia și sunt motivați să aducă un plus de siguranță financiară”, susține Adriana Velicinschi, coordonatoarea proiectului.

Bugetul total al concursului a constituit 10 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente, materiale, bunuri și servicii. Unul din cei cinci tineri care au participat la concurs este Dumitru Marandiuc, care a prezentat planul de afaceri descriind în detaliu și contribuția lui proprie pentru dezvoltarea start-up-ului.

”În luna aprilie am pregătit lotul de teren pentru instalarea unul solar cu scopul de a cultiva căpșune. Am afânat prealabil solul, am îndepărtat resturile vegetale. În perioada în care instalam construcția, monitorizam prognoza meteo, ca să nu fie vânt și să minimizez șansa de eșec la întinderea peliculei. Ulterior, am conectat țevile pentru irigare prin picurare la rezervorul de apă. Condițiile climaterice, însă, nu mi-au permis să plantez căpșune, cultura de bază pe care mi-am propus-o, de aceea am plantat castraveți”.

‹ adv ›

Dumitru a optat pentru castraveții Cornichon, apreciați de către consumatorii locali.

„Din semințele plantate pe data de 12 iunie am cules primii castraveți la 22 iulie curent, în doar 41 de zile. Iată ce înseamnă creșterea și hrănirea organică. În primele două săptămâni, am stimulat creșterea plantelor cu drojdie. Apoi le-am fertilizat cu macerat de urzici, ce are un conținut mare de azot, potasiu, calciu, fosfor, fier, dar și de microorganisme, oligoelemente, precum și cu cenușă pentru combaterea unor boli și dăunători”, susține Dumitru.

”În prezent, culeg câte 2-3 kg de castraveți pe zi și pentru început cred că este un rezultat foarte bun, mai ales în acest an în care Moldova a trecut printr-o secetă cumplită”, conchide Dumitru Marandiuc.

Castraveții urmează a fi conservați și comercializați la piață și alte unități comerciale.

Proiectul „Grădina Școlară” se implementează cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018- 2022. Parteneri ai proiectului sunt Centrul Național de Mediu din Moldova, Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›