‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDumitru Plămădeală, fermier: Nu trebuie să fim dependenți de combustibili străini, atunci când avem...

Dumitru Plămădeală, fermier: Nu trebuie să fim dependenți de combustibili străini, atunci când avem resurse gratuite proprii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Afacerile în agricultură ajung a fi de succes atunci când este analizată bine piața, iar producătorului nu îi este frică de muncă și investiții, susține Dumitru Plămădeală, administratorul companiei PDG Fruct.

Într-adevăr, afacerea pe care o gestionează a ajuns a fi un exemplu pentru mulți fermieri din țară. Având circa 35 de hectare de livezi de măr, prun și o plantație de căpșuni, fermierul a reușit să obțină pentru acestea certificări internaționale, să implementeze tehnologii moderne post-recoltă, dar și să reducă o parte din costurile de producere.

„Abordarea noastră în timpul producerii este bazată pe responsabilitate maximă față de mediu. Și la noi pot fi obținute produse de calitate, iar o bună parte din resursele accesibile sunt regenerabile. Nu trebuie să fim dependenți de combustibili străini, care, de altfel, sunt și la un preț destul de mare. Agricultorii poartă o responsabilitate enormă nu doar față de cei pentru care asigură hrana astăzi, ci și pentru ceea ce va fi mâine”, ne-a spus Dumitru Plămădeală.

De aici a pornit ideea de a utiliza cât mai eficient aceste resurse, iar primul pas în acest sens a fost făcut acum doi ani, când a instalat o turbină eoliană pentru a asigura consumul de energie pentru depozitele frigorifice.

„Spre regret, din cauza unor lacune legislative, nu poți utiliza energia produsă la alt punct de consum, iar livrarea acesteia către depozitele frigorifice era foarte costisitoare. Am căutat și analizat mai multe alternative, până când am găsit metoda potrivită – panourile foto-voltaice”.

‹ adv ›

PDG Fruct dispune de 7 camere frigorifice a câte 120 tone fiecare și 2 camere de prerăcire, astfel, consumul de energie este destul de înalt. Totodată, compania oferă și servicii de păstrare a fructelor pentru producătorii din zonă. Iar pentru că nici costurile necesare pentru instalarea panourilor nu sunt mici, Dumitru a decis să acceseze un credit în cadrul Proiectului Livada Moldovei.

„De fapt, am beneficiat de mai multe ori de suportul specialiștilor acestui proiect. Este o echipă care te susține atunci când ai nevoie. Plus, condițiile de creditare sunt foarte avantajoase. Împrumutul a fost de peste 100 de mii de euro. Totul a fost instalat rapid și este automatizat, adică nu este necesar să intervin sau să mă gândesc dacă funcționează sau nu ceva. Panourile instalate asigură circa 50% din necesarul de energie, dar urmează să instalăm mai multe pentru a acoperi consumul total”.

Datorită suportului acordat, 300 de panouri cu o capacitate totală de 100 de kW au fost instalate. Proiectul a costat circa 80 de mii de euro, iar 50% din banii ar putea fi reîntorși datorită subvențiilor.

Investiția va reduce factura anuală de energie electrică cu aproximativ 11 mii de euro în fiecare an pentru cel puțin 15 ani, deși panourile vin cu o garanție de 25 de ani.

‹ adv ›

Fructele produse în cadrul PDG Fruct sunt apreciate atât de consumatorii locali, cât și cei de peste hotare. Chiar dacă exportă în mare parte pe piețe tradiționale cum ar fi Rusia, România sau Belarus, producătorul este mereu în căutarea unor noi piețe de desfacere și oportunități.

„Nu trebuie să ne oprim pe loc, agricultura necesită dezvoltare și implicare continuă. În viitor, nu cred să majorăm suprafețele, deoarece suntem dependenți de brațele de muncă disponibile în zonă. Avem angajate circa 10 persoane. În rest, dezvoltăm afacerea în continuare implementând tehnologiile disponibile și muncind pentru un viitor mai bun. Totuși, agricultura are ceva frumos în ea, ceva incomparabil”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›