joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeDumitru Postică, fermier: Vom semăna 100% hibrizi de porumb Dekalb. Avem un favorit incontestabil...

Dumitru Postică, fermier: Vom semăna 100% hibrizi de porumb Dekalb. Avem un favorit incontestabil – DKC5092

Recomandate

Pregătirile pentru campania de semănat porumb sunt în toi, iar majoritatea agricultorilor estimează riscurile acestui an și analizează rezultatele obținute în sezoanele anterioare pentru a alege hibrizii potriviți.

Fermierul Dumitru Postică din Anenii Noi spune că în acest an va semăna 100% hibrizi Dekalb pe suprafețele dedicate culturii porumbului.

Despre motivele ce l-au făcut să opteze pentru aceștia aflați în acest articol.

„Am testat pentru prima dată hibrizii Dekalb în anul 2019. Printre avantajele care m-au făcut să optez pentru acești hibrizi și să cresc suprafețele an de an se numără: o dezvoltare mai bună a plantelor, mai puțin dependenți de condițiile vremii, o recoltă mai mare cu aproximativ 500-2000 de kg/ha comparativ cu alți hibrizi și ultima, cea mai importantă în condițiile crizei energetice, pierderea rapidă a umidității”, ne-a relatat Dumitru Postică.

Dumitru spune că a reușit să identifice și un favorit printre hibrizii Dekalb – DKC5092.

„DKC5092 în condiții de secetă ale anului 2022 ne-a oferit și recolte de 6 tone/hectar. DKC4351, DKC4943 au oferit recolte mai mici, respectiv ar fi situați în continuare în clasament. Evident, am avut și câmpuri cu o bonitate mai slabă, mai problematice, unde am obținut și recolte de 1,5 tone/hectar, însă oricum comparativ cu alți hibrizi semănați pe parcelele apropiate, ar fi o recoltă mai mare. Concluzia acestor trei ani ar fi că am obținut recolte mai bune cu Dekalb atât în anii cu condiții mai bune, cât și în ani secetoși. Din acest motiv, voi semăna hibrizii de porumb Dekalb în 2023 pe 100% din suprafața dedicată porumbului”.

Parcelele din gospodărie sunt dedicate la patru culturi: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, alese în special după criteriul economic.

Pentru fiecare dintre acestea, în funcție de premergător și bonitatea parcelelor, fermierul a obținut recolte diferite:

  • Porumb semănat după grâu: 4500 kg/ha: DKC 4943 ;6000 kg/ha: DKC 5092.
  • Porumb semănat după porumb: 3000 kg/ha: DCK 4351, 3500 kg/ha DKC 4541.
  • Porumb semănat după floarea soarelui: DKC4541: 1500 kg/ha.

În acest an, circa 70% vor fi dedicate hibridului DKC5092, iar restul suprafeței hibrizilor DKC4611 și posibil hibridului DKC4351, pentru care va analiza dacă sunt pretabile condițiile, deoarece este un hibrid mai timpuriu.

Pentru menținerea sub control a buruienilor optează pentru erbicidul Maister Power, pe care îl aplică pe majoritatea suprafețelor.

La capitolul întreținerea solului fermierul spune că se străduie să adapteze lucrările în funcție de condițiile fiecărui an. În 2020, spre exemplu, a semănat direct, ținând cont de faptul că a fost un an marcat de o secetă severă, iar în anii ce-i permit condițiile optează pentru lucrarea solului.

După aceleași principii administrează îngrășămintele și alege densitatea optimă a plantelor.

Din îngrășăminte aplic de obicei la cultura porumbului 150 kg NPK, iar apoi, în funcție de disponibilitatea umidității din sol și condițiile din câmp, 100 de kilograme de uree.

„În cazul în care nu avem umiditate în sol îngrășămintele mai degrabă produc pagube decât aduc avantaje. De aceea, avem grijă ca acestea să fie administrate în funcție de condițiile vremii și starea câmpului.

În 2022 am optat pentru o densitate medie de 60-65 de mii de plante la hectar, optime cred că ar fi fost 55-60 de mii, ținând cont de secetă, iar în 2019, spre exemplu, am avut precipitații, am optat pentru 72 de mii de plante la hectar, iar rezultatele au fost foarte bune.

Dumitru Postică speră că anul 2023 va fi unul mai favorabil, astfel încât culturile să-și poată demonstra potențialul maxim, iar fermierii să obțină profit după un an de-a dreptul anevoios cum a fost 2022.

Mai multe detalii despre hibrizii Dekalb recomandați pentru 2023 aflați pe acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale