Clusterul de Vinificație, dedicat dezvoltării sectorului vinicol în regiunea Cahul, este format din 22 de membri și include producători de vinuri, autorități locale și instituții de învățământ și cercetare.
În 2023, Clusterul Vinificație a beneficiat de un suport în valoare de 100.000 de euro prin intermediul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF.
Chiar dacă sunt încă la început de cale, vinăriile mici sunt un instrument important în promovarea vinurilor, care alături de marele vinării își propun să ducă faima Moldovei în lume.
Un exemplu în acest sens este Gospodăria Țărănească „Tatian Dumitru” din satul Cucoara, raionul Cahul, care a fost fondată în anul 2011, iar prima plantație de viță-de-vie a fost înființată în 2014.
Dumitru Tatian nu s-a gândit că va avea propria plantație de viță-de-vie, deși absolvise Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Tehnologia vinului.
„După ce am absolvit, m-am angajat ca și vinificator la o companie din țară. Deja de 10 ani activez și gestionez fabrica de vin din Cahul, care este o subdiviziune a Combinatului de vinuri Cricova. Muncind, zi de zi, în domeniul care îmi place, m-am gândit că odată ce am ales să rămân acasă, ar fi bine să-mi deschid și o afacere proprie, unde să pot face ceea ce îmi este drag și știu să fac cel mai bine – să produc vin”.
Urmează să obțină pentru prima dată vin
În anul curent, urmează să facă primul vin din propria plantație, iar recent producătorul a devenit membru al Clusterului de vinificație din regiunea Cahul și este încrezător că beneficiile nu se vor lăsa mult așteptate.
„Avem plantate 10 ha de struguri, dintre care 8 ha sunt cu soiul Floricica, dar îmi doresc să ajung până la 15-18 ha cu soiuri autohtone, pentru că din ceea ce am studiat, piața este interesată de vinuri din soiuri autohtone. Soiurile autohtone sunt cele care ne reprezintă – Cabernet, Sauvignon au zonele lor de origine, unde sunt și adevăratele lor etaloane.
Soiurile noastre autohtone ar trebui promovate mai mult și cu ele ar trebui să ne mândrim și să cucerim consumatorii, inclusiv pe cei străini. Până la urmă, avem un produs autohton și probabil este corect să-l producem din struguri autohtoni. În anul curent, plantația va intra pe rod și sperăm că deja în toamna 2025 vom gusta și primele vinuri”, povestește Dumitru Tatian.
Colaborând, producătorii s-ar putea dezvolta mai rapid
Antreprenorul susține că, noțiunea de cluster este încă ceva nou pentru țara noastră, dar speră că anume datorită acestei forme de organizare sectorul se va dezvolta mai rapid.
„Să nu uităm că trăim în timpul în care informația costă, iar datorită Clusterului vom avea acces la informații actualizate, experiența colegilor, vom colabora și comunica cu mai multe componente ale sectorului de viticultură și vinificație. Totodată, vom adapta și implementa bune practici și, nu în ultimul rând, vom vorbi despre eșecurile cu care s-a confruntat probabil că fiecare dintre noi. Cu siguranță că platformele unde se întâlnesc toate verigile lanțului de producere sunt benefice”.
Viticultorul este de părere că doar unindu-și eforturile, toți cei implicați în sectorul de producere a vinului, vor putea crește, excela și cuceri noi piețe și noi consumatori.
„Sunt de părere că, a venit momentul în care trebuie să încetăm să ne mai gândim doar la propriul business, dar să colaborăm, pentru că atunci când vor reuși toți cei implicați în acest sector, vom reuși noi toți ca țară, ca sector, ca brand. Avem un scop comun – de a dezvolta și promova sectorul de vinificație”, conchide Dumitru Tatian.
De menționat că, în raionul Cahul se cultivă viță-de-vie soiuri tehnice (pentru vinificație) pe o suprafață de peste 12 000 de hectare.
Comentarii