‹ pub ›
0 C
Chișinău
0 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

Dumitru Vicol, directorul Monicol: „Spre regret, poliția ne hărțuiește și acum”

Recomandate

România: Utilizarea neonicotinoidelor la floarea soarelui în campania de primăvară – interzisă

Pentru campania de primăvară 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat utilizarea în situații de urgență a...

O companie din Ucraina produce pastă de fructe după o tehnologie unică în lume

HTD-technology este invenția oamenilor de știință ucraineni care permite procesatorilor de fructe nu doar să păstreze substanțele utile din...

Ce spune ANRE și Consiliul Concurenței în legătură cu creşterea preţurilor la carburanţi

În conformitate cu modificările operate la Legea privind piaţa produselor petroliere, ANRE spune că titularii de licenţă stabilesc şi...
‹ pub ›

Advertoriale

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli „Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în acest an alături de...

O companie agricolă din Ialoveni vinde o plantație de viță de vie, o livadă de prun și teren arabil

SRL Agro-Ialovenenii, întreprinderea cu profil principal de activitate în agricultură, vinde un teren agricol cu suprafața de 25 de ha, plantat cu viță de...
‹ pub ›
‹ pub ›

Sectorul culturilor nucifere rămâne a fi unul destul de vulnerabil și atât producătorii, cât și exportatorii se confruntă cu mai multe probleme, care necesită implicarea nu doar a instituțiilor statului, dar și a tuturor actorilor ce fac parte din lanțul de producere.

Despre aceasta a comunicat Dumitru Vicol, producător și exportator de miez de nucă, directorul general al companiei Monicol, în cadrul Forumului național anual al nucicultorilor.

„Desigur că, există încă foarte multe constrângeri cum ar fi presiunile din partea autorităților statului asupra businessului cu nuci. Spre regret, poliția ne hărțuiește și acum. Nu pot să fiu optimist și cred că, se va atesta o descreștere a sectorului dat, deoarece livezile care sunt pe rod sunt foarte puține, multe dintre ele sunt bolnave, nu au roadă, altele sunt realtoite. Tot ce exportăm noi astăzi este miezul pe care îl colectăm de la populație, sau nuca sălbatică. La moment, în acest sector avem un dezastru pe care îl fac polițiștii, respectiv oamenii s-au descurajat, o parte din populație a îmbătrânit, iar alții nu prea vor să se implice în sectorul de nuci. Am observat în unele localități din Moldova că nuca nu mai este recoltată, a rămas în câmp și o să putrezească. Cu părere de rău, aceasta va continua și în anii următori. Tot ce s-a făcut în ultimii 10-15 ani, lupta permanentă cu instituțiile statului, au dus la descendența acestui sector. Mi se creează impresia că statul face tot posibilul ca să demotiveze sectorul, chiar dacă declarativ sună totul foarte frumos. Noi trebuie totuși să luptăm, pentru că tot ce se întâmplă știrbește din imaginea producătorilor moldoveni. Îmi doresc foarte mult, ca lucrurile să revină în albia normalului”, a declarat Dumitru Vicol.

‹ Link Sponsorizat ›

În viziunea acestuia, o soluție ar fi cooperarea care ar aduce beneficii pentru toți membrii, inlusiv pentru exportatorii care nu își pot asuma anumite contracte de livrare din lipsa unei siguranțe în recolte stabile.

„Cooperarea presupune beneficii pentru toți, pentru că nu fiecare producător poate să și exporte. Cred că, nu am atins nivelul civilizat de cooperare, astfel ca fiecare să aibă încredere unul în celălalt. Și în al doilea rând, producția de nuci este încă foarte mică, nesemnificativă. Ar fi foarte bine dacă, totuși am reuși să formăm o imagine a produselor moldovenești în rețele comerciale în care deja suntem prezenți cum ar fi România, Lituania, Estonia și în Belarus. Am fost în această vara în Ucraina și pot să vă spun că, producătorii de acolo ne-au întrecut cu mult. Este un sector destul de complicat, dar îndemn pe toți la cooperare, să avem încredere unul în celălalt și să ne apărăm pozițiile ca să putem beneficia de oportunitățile care se deschid în fața noastră”.

‹ pub ›

Referitor la sezonul actual, directorul companiei Monicol a specificat că, este unul mai bun decât anul 2018.

„Sezonul actual este unul mult mai bun decât sezonul trecut și asta ne bucură, cu toate că în regiunea de nord a republicii este mai puțină recoltă de nuci, iar partea de sud cedează la capitolul calitate. Compania lucrează, la moment cu zona centru. În lunile octombrie-noiembrie am reușit să exportăm circa 700 de tone de miez, deoarece sezonul exportului a început cu întârziere, din cauza că recoltarea a început mai târziu. Am avut semnate contracte de export încă din primăvara-vara acestui an, conform cărora trebuia să livrăm începând cu luna octombrie, respectiv am fost nevoiți să achităm prețuri mai mari producătorilor ca să-i motivăm să ne vândă miez sau nuci ca să ne onorăm obligațiunile față de cumpărători. La începutul sezonului am oferit prețuri mai mari, chiar dacă în mod normal ar trebui să fie invers, deoarece miezul la începutul sezonului are umeditatea mai înaltă (10-14%) și respectiv avem nevoie de investiții suplimentare pentru a usca până la 5% umiditatea. Începând cu mijlocul lunii noiembrie, prețurile au scăzut și variază în dependență de cererea de pe piață și posibilitățile companiei de a cumpăra, procesa și a exporta. Așteptăm în acest sezon o recoltă, după părerea mea, nu mai mare decât cea din anul trecut. Am avut intenția de a coopera cu producătorii de nuci, dar aceasta a eșuat. Astfel că, până la moment, nu am procurat miez sau nuci de la proprietarii de livezi și lucrăm, în mare parte, cu propria producție de nuci și cu ceea ce achiziționăm de la persoanele fizice”.

Amintim că, principalele piețe de export pentru nucile din Moldova sunt Germania, Franţa şi Italia.

‹ pub ›
‹ pub ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Ultimele Subiecte

O companie din Ucraina produce pastă de fructe după o tehnologie unică în lume

HTD-technology este invenția oamenilor de știință ucraineni care permite procesatorilor de fructe nu doar să păstreze substanțele utile din fructe, ci și să le...

Prognoză: Carnea sintetică ar putea apărea pe piața UE peste doi ani

Consumul excesiv de carne obținută în urma creșterii intensive și industriale a animalelor este din ce în ce mai recunoscut ca o problemă serioasă....
‹ pub ›

Video

Alte Subiecte

‹ pub ›